Έμφραγμα στα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης με το «Αγιος Παύλος» να βγαίνει εκτός εφημεριών για τουλάχιστον ενάμιση μήνα!
Σοκ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης από τη γνωστοποίηση ότι το νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» βγαίνει εκτός εφημεριών από τις αρχές Μαρτίου και για τουλάχιστον ενάμιση μήνα. Το νοσοκομείο, που εφημέρευε ταυτόχρονα με το «Ιπποκράτειο» και κάποιες μέρες με το «Παπαγεωργίου» -αν και μικρότερο από αυτά-, κάλυπτε τις ανάγκες στην ανατολική πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος όσο και των πολυπληθών Δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού. Πολύ περισσότερο που σήμερα η κατασκευή του Flyover έχει δημιουργήσει ήδη σειρά σοβαρών προβλημάτων στη μεταφορά ασθενών προς «Παπαγεωργίου» και «Παπανικολάου».
Τα ΤΕΠ του «Αγιος Παύλος» τίθενται εκτός προγράμματος λόγω ανακαίνισης του χώρου, ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό στο ιατρικό προσωπικό τι ακριβώς θα συμβεί όλο αυτό το διάστημα, ενώ ήδη κάποιοι κρατάνε την ανάσα τους, δεδομένου ότι αμέσως μετά ακολουθεί και ανακαίνιση της Παθολογικής Κλινικής. Η ανακαίνιση είναι απαραίτητη βέβαια, ωστόσο η γνωστοποίηση του ζητήματος έπεσε σαν βόμβα κυρίως στους γιατρούς του «Ιπποκράτειου» και του «Παπαγεωργίου«, οι Παθολογικές Κλινικές των οποίων στενάζουν λόγω της υψηλής νοσηρότητας.
Παθολογική κλινική
Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι προχθές το «Αγιος Παύλος» ξεκινούσε εφημερία με 43 ασθενείς στην Παθολογική Κλινική η οποία… έχει δυναμικότητα 29 κλινών! Είχε εξαπλωθεί δηλαδή και σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου προκειμένου να περιθάλψει τους ασθενείς, όπως έχουν εξαπλωθεί σε άλλες κλινικές και οι Παθολογικές του «Ιπποκράτειου». Η Παθολογική του «Αγιος Παύλος» έχει αυτή τη στιγμή 8 γιατρούς (μαζί με τον διευθυντή), αν και συνήθως είναι λιγότεροι αφού οι μετακινήσεις γιατρών για μία εβδομάδα ή για ένα δεκαπενθήμερο -σε νοσοκομεία της περιφέρειας των οποίων οι Παθολογικές έχουν εξαερωθεί- είναι συχνές. Οι εφημερίες του «Αγιος Παύλος» είναι συνήθως τόσο κοντά η μία με την άλλη, που οι γιατροί λένε ότι δεν μπορούν να πάρουν ανάσα κι αυτό το καταλαβαίνει οποιοσδήποτε, με δεδομένο ότι ο ετήσιος μέσος όρος της πληρότητας της κλινικής είναι περίπου 150%! Στα παραπάνω ας προστεθεί και το γεγονός ότι στο νοσοκομείο έχουν μείνει 3 αναισθησιολόγοι που επικουρούνται πλέον από ιδιώτες με μπλοκάκι!
Το λογικό αυτή τη στιγμή θα ήταν να μεταφερθούν οι παθολόγοι του «Αγιος Παύλος» στις εφημερίες τουλάχιστον του «Ιπποκράτειου» που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και επίσης μέρος των ασθενών που θα εισάγονται για νοσηλεία να μεταφέρονται στο «Αγιος Παύλος» αφού και το «Ιπποκράτειο» ζει ασφυκτικές καταστάσεις - «είμαστε κολλημένοι στο κόκκινο», είπαν γιατροί στην «Εφ.Συν.».
Η σύμβαση για την ανακαίνιση είχε υπογραφεί στη Θεσσαλονίκη στις 11 Νοεμβρίου 2023, παρουσία του τότε υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και του υφυπουργού Δημήτρη Βαρτζόπουλου, και αφορά ανακαίνιση των ΤΕΠ, της Ορθοπεδικής, Παθολογικής και Χειρουργικής Κλινικής, με αντίστοιχες εργασίες στον τέταρτο όροφο (κοιτώνες των γιατρών, Παθολογοανατομικό και βιβλιοθήκη). Καλά και άγια όλα ετούτα, αλλά δεν είχε υπολογιστεί… το Flyover.
Υπάρχουν όμως και άλλα προβλήματα στο «Αγιος Παύλος», όπως αυτό με τη ΜΕΘ, με το προσωπικό να διαμαρτύρεται και τη διοίκηση να κωφεύει. Οπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ), «παρότι από τις 23/2/2023 με την υπ’ αριθμόν Γ2οικ. 115 εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας ορίζεται σαφώς η ελάχιστη στελέχωση των ΜΕΘ και ΜΑΦ ανά κλίνη, που είναι 3 και 2 νοσηλευτές αντίστοιχα, οι ιθύνοντες του “Αγίου Παύλου” αδιαφορούν προκλητικά να συμπληρώσουν τον ελάχιστο προβλεπόμενο αριθμό των νοσηλευτών στην οικεία ΜΕΘ, που αριθμεί 7 κλίνες και διαθέτει 17 νοσηλευτές αντί για 21 κατ’ ελάχιστον».
Με την αυστηρή προειδοποίηση για δυναμικές κινητοποιήσεις η ΠΑΣΟΝΟΠ ζητά ή να αυξηθούν σε είκοσι έναν οι νοσηλευτές ή να μειωθούν οι κλίνες σε πέντε, διότι «η μακρόχρονη εντατικοποίηση της τόσο επίπονης και εξαντλητικής εργασίας στον χώρο αυτόν εγκυμονεί πλείστους όσους κινδύνους τόσο για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των νοσηλευτών όσο βέβαια και των ασθενών».
Περιμένοντας... 2 χρόνια για χειρουργείο!
Σαν να μην ήταν αρκετά αυτά, μέσα στον κυκεώνα προβλημάτων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης χθες μαθαίναμε ότι στο «Ιπποκράτειο» ο χρόνος αναμονής για ένα χειρουργείο είναι τα δύο χρόνια! Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, που έδωσε χθες στοιχεία, ανέφερε ότι στο νοσοκομείο υπηρετούν 9 αναισθησιολόγοι ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 29 και βοηθούν την κατάσταση ακόμη 4 αναισθησιολόγοι που μετακινήθηκαν από άλλα νοσοκομεία, από τα οποία εννοείται ότι λείπουν. (Σημ.: Με τους 13 αυτούς αναισθησιολόγους καλύπτονται κατά βάση οι εφημερίες και τα έκτακτα περιστατικά). Δεδομένης της κατάστασης στο «Ιπποκράτειο», από τις 12 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι 5 και, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, ακόμη και αύριο να καλύπτονταν και οι 29 θέσεις αναισθησιολόγων, θα ήταν δύσκολο και θα απαιτούσε πολύ χρόνο για να μειωθεί η τεράστια λίστα αναμονής. Το σύνολο των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης («Ιπποκράτειο», ΑΧΕΠΑ, «Παπαγεωργίου», «Παπανικολάου», «Αγιος Παύλος», «Γεννηματάς», «Αγιος Δημήτριος») διαθέτουν συνολικά 70 χειρουργικές αίθουσες και σήμερα λειτουργούν μετά βίας οι 43!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου