Πέμπτη, Φεβρουαρίου 15, 2024

Πήραν από τον ελληνικό λαό 41% , για να του κάνουν αυξήσεις στα φάρμακα έως 300%!

 

https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2024/02/farmakeio-640x426.jpg

Φάρμακα: Οργή για τις νέες τιμές στα γενόσημα – “Καμία επιβάρυνση” λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης

Χρήστος Δεμέτης

Μεγάλες αυξήσεις σε τουλάχιστον 1.700 γενόσημα φάρμακα ήρθαν με το καινούργιο δελτίο τιμών φαρμάκων, με συνέπεια την επιβάρυνση των ασφαλισμένων. Οι νέες αυξήσεις ενεργοποιήθηκαν από τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024, με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθηνών να αντιδρά εξαρχής, αναφέροντας πως συμμερίζεται την “δίκαιη αγανάκτηση” των πολιτών, μετά από την τελευταία “κυβερνητική επιλογή”.

Ο ΦΣΑ ανακοίνωσε χαρακτηριστικά πως οι φαρμακοποιοί γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους, μετά την αύξηση στη συμμετοχή που καλούνται να πληρώσουν και η οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ υψηλή.

Μιλάμε άλλωστε για αύξηση συμμετοχής της τάξης του 80% για κάποια συγκεκριμένα φάρμακα.

Ο ΦΣΑ τόνισε πως οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων, εξηγώντας πως οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας.

Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ακόμα πως οι νέες τιμές θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους με περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Το ποσό αυτό θα εξοικονομήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο clawback στον ΕΟΠΥΥ, υποστηρίζει (το clawback είναι η αυτόματη επιστροφή της φαρμακευτικής δαπάνης από τις φαρμακευτικές εταιρείες στο Δημόσιο – ΕΟΠΥΥ ή/και Υπουργείο Υγείας).

Παρέμβαση Άδωνι Γεωργιάδη

Μετά από σειρά δημοσιευμάτων και αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προχώρησε σε διευκρινίσεις σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι έχουν αλλάξει όροι αποζημίωσης για τα γενόσημα φάρμακα και δεν έχει υπάρξει “η παραμικρή μεταβολή στα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων”, λέγοντας ότι “επιβάρυνση υπάρχει για όσους δεν δεχθούν να πάρουν το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο”.

Παραδέχθηκε ότι “υπήρχε νόμος του 2021 που έλεγε ότι ο Υπουργός Υγείας θα υπογράψει απόφαση για την τιμή αποζημίωσης στα γενόσημα. Ο νόμος έλεγε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2023, όμως δόθηκε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παράταση για 31 Ιανουαρίου 2024. Εγώ δεν έδωσα άλλη αναβολή και έτσι τέθηκε σε ισχύ η απόφαση”.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, η απόφαση ορίζει ότι “ο ΕΟΠΥΥ, σε κάθε δραστική ουσία αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο. Δουλειά του φαρμακοποιού είναι να ενημερώνει ότι ο ασθενής έχει 10 επιλογές με βάση την δραστική ουσία. Η δραστική ουσία έχει πολλές εμπορικές ονομασίες, όλα τα φάρμακα αυτά κάνουν την ίδια δουλειά.

Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο στο 100%. Αν κάποιος επιλέξει να πάρει άλλο φάρμακο, πιο ακριβό από το φθηνότερο, θα πρέπει να επιβαρυνθεί την διαφορά”, είπε συγκεκριμένα. “Η πολιτική αυτή ξεβολεύει τον κόσμο, αλλά είναι σωστή”, είπε κυνικά.

Τι γινόταν ως τώρα με τα φάρμακα και τι γίνεται τώρα

-Η τιμή αποζημίωσης ενός φαρμάκου προσδιορίζεται με βάση το πιο φτηνό σκεύασμα στην κατηγορία, με τη συμμετοχή να φτάνει στο 10% ή 25% ανάλογα με τον ασφαλισμένο και την εκάστοτε πάθηση.

-Η ασφαλιστική τιμή ως η τιμή του φθηνότερου, ισχύει για τα σκευάσματα για τα οποία δεν ισχύει προστασία πατέντας. Αν ασθενής επέλεγε να αγοράσει πιο ακριβό φάρμακο που βρίσκεται στην ίδια κατηγορία δραστικής ουσίας, τότε έπρεπε να επωμιστεί τη διαφορά.

-Τα παραπάνω όμως δεν ίσχυαν για τα γενόσημα. Η συμμετοχή του ασθενούς έφτανε μόνο στο 10% ή 25% της λιανικής, ανεξαρτήτως επιλογής του ασθενούς. Η διαφορά επιβάρυνε τον ΕΟΠΠΥ με 30 εκατ. ευρώ και ακολούθως τις φαρμακευτικές μέσω των αυτόματων επιστροφών του clawback. Η διαφορά για τα γενόσημα είχε καταργηθεί επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

-Με απόφαση Γεωργιάδη, σταματά η εξαίρεση για τα γενόσημα με τη διαφορά πλέον να καταλήγει στους πολίτες οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν το φθηνότερο, ανεξαρτήτως του τι προτείνει ο γιατρός. Πρακτικά, με τη νέα αλλαγή εάν τα γενόσημα έχουν υψηλότερη λιανική τιμή, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν κανονικά τη συμμετοχή που προβλέπεται για όλα τα φάρμακα. Για παράδειγμα, μεγάλες αλλαγές καταγράφονται στις στατίνες, φάρμακο για τη χοληστερίνη.

Ακόμη, για πολλά σκευάσματα όπως αναλγητικά και βιταμίνες, η συμμετοχή αυξάνεται στο 50% από 25%, ενώ πολλά άλλα φάρμακα βγαίνουν από τη λίστα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ (αποχρεμπτικά, σιρόπια για βήχα κλπ). Εξαιρούνται μόνο οι βιταμίνες για εγκύους και παιδιά (κυρίως σίδηρος) που η συμμετοχή είναι μηδενική.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ανδρέας Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), η συμμετοχή στη δίμηνη συνταγή ροσουβαστατίνης αυξήθηκε από 0 ευρώ στα 31,96 ευρώ. Προειδοποίησε δε πως κάποιοι ασθενής, αν δεν πάρουν τα σωστά φάρμακα για αυτούς, όπως τα γράφει ο γιατρός τους, κινδυνεύουν να καταλήξουν σε νοσοκομείο.

Παράδειγμα όπως τίθεται από τον ΠΦΣ: Στην θεραπευτική κατηγορία των στατινών (ΑΤC4), τα γενόσημα της ροσουβαστατίνης επιβαρύνονται πλέον σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι πριν, αφού λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού η τιμή αποζημίωσης του φθηνότερου φαρμάκου της θεραπευτικής κατηγορίας (το φθηνότερο σκεύασμα σιμβαστατίνης).

Το πρόβλημα μάλιστα παρουσιάζεται έντονα στις συσκευασίες φαρμάκων, με τις μεγαλύτερες περιεκτικότητες σε δραστική ουσία

  • ROSUVASTATIN/WIN MEDICA F.C TAB 40MG/TAB – Λ.Τ= 23,28 € με τιμή αποζημίωσης θεραπευτικής κατηγορίας 7,35€ Νέα συνολική συμμετοχή ασφαλισμένου υπολογιζόμενη με 25% : 17,70 ευρώ (η παλιά συμμετοχή 5,82€)
  • TORVACHOL F.C. 40MG/TAB BT*30 – Λ.Τ=9,50€ με τιμή αποζημίωσης θεραπευτικής κατηγορίας 7,35€ Νέα συνολική συμμετοχή ασφαλισμένου υπολογιζόμενη με 25% : 3,99€ (η παλιά συμμετοχή 2,34€)
  • LEPUR F.C 40MG/TAB BT*30 – Λ.Τ= 7,35€ Συμμετοχή 1,84€ που δεν αλλάζει γιατί είναι η τιμή αποζημίωσης για όλη τη θεραπευτική κατηγορία των στατινών

Απάντηση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να αναφέρει σε ανακοίνωσή του:[................................]

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Φάρμακα: Οργή για τις νέες τιμές στα γενόσημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η απαγωγή (1996) : Στη σκιά ενός παλαιού αριστουργήματος

Η απαγωγή (1996) Πηγή: filmy.gr     Ο μεγαλοεπιχειρηματίας Τομ Μάλεν περνάει τις χειρότερες ώρες της ζωής του, όταν ο γιος του πέφτει θύμα...