Πέμπτη, Αυγούστου 03, 2023

Γυναίκα που έζησε πριν από 45.000 χρόνια είναι πολύ πιθανόν ο «αρχαιότερος άνθρωπος» στη Γη

Ο (πιθανόν) αρχαιότερος ανθρώπος: H ψηφιακή απεικόνιση μιας γυναίκας που έζησε πριν από 45.000 χρόνια

topontiki.gr
02.08.2023 
arxaiotere_gunaika

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν το πρόσωπο του ατόμου που είναι πολύ πιθανόν να είναι ο «αρχαιότερος άνθρωπος» στη Γη, μια γυναίκα που έζησε πριν από 45.000 χρόνια.

Με με τη βοήθεια της τεχνολογίας δημιούργησαν την ψηφιακή απεικόνιση της γυναίκας που έζησε πριν από 45.000 χρόνια στη σημερινή Τσεχία.

Η ψηφιακή της απεικόνιση δημιουργήθηκε από μια διεθνή ομάδα ακαδημαϊκών από τη Βραζιλία, την Αυστραλία και την Ιταλία. Δημιούργησαν ένα ψηφιακό μοντέλο του σπασμένου κρανίου της.

Τα απολιθωμένα λείψανα που ανασύρθηκαν στην Τσεχία πριν από 70 και πλέον χρόνια αποτελούν μόνο ένα τμήμα του κρανίου.

Ενώ η ομάδα δεν είχε πρόσβαση στο αρχαίο κρανίο, χρησιμοποίησε ήδη καταγεγραμμένες μετρήσεις και εικόνες αναφοράς, τις οποίες οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προηγουμένως για να αναδημιουργήσουν το πρόσωπο του Τουταγχαμών .

Το κρανίο της Zlatý kůň

Zlatý kůň: Η γυναίκα που είναι ίσως ο «αρχαιότερος άνθρωπος»

Η γυναίκα, που ονομάστηκε Zlatý kůň, ή χρυσό άλογο, ήταν μεταξύ των πρώτων Homo sapiens που έζησαν στην Ευρασία μετά τη μετανάστευση του είδους μας από την Αφρική και το γονιδίωμά της έφερε περίπου τρία τοις εκατό καταγωγή από τον Νεάντερταλ.

Η Zlatý kůň θεωρείται σύγχρονος άνθρωπος, καθώς αυτή η ομάδα είχε πολύ μεγάλους εγκεφάλους σε σύγκριση με τους πρώτους ανθρώπους που προέκυψαν από τους πιθηκοειδείς προγόνους.

Η διαδικασία χρήσης εικόνων και καταγεγραμμένων μετρήσεων είναι γνωστή ως ψηφιακής προσέγγισης του προσώπου και χρησιμοποιείται στις εγκληματολογικές μελέτες. Πρόκειται για την πρόβλεψη ενός προσώπου από ένα κρανίο χωρίς προηγούμενη γνώση της πραγματικής εμφάνισης του προσώπου του θανόντος.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Cícero Moraes, ένας Βραζιλιάνος ειδικός στα γραφικά, δήλωσε στο Live Science ότι ο ίδιος και η ομάδα του χρησιμοποίησαν στατιστικά δεδομένα που καταγράφηκαν το 2018 από ερευνητές οι οποίοι δημιούργησαν μια ανακατασκευή του κρανίου για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Αυτό χρησιμοποιήθηκε με δύο αξονικές τομογραφίες ενός σύγχρονου άνδρα και μιας γυναίκας, με αποτέλεσμα να προκύψει το ψηφιακό πρόσωπο.

Αυτό που τράβηξε περισσότερο την προσοχή μας ήταν η στιβαρότητα της δομής του προσώπου, ιδίως της κάτω γνάθου», δήλωσε ο Moraes.

«Όταν οι αρχαιολόγοι βρήκαν το κρανίο, οι πρώτοι ειδικοί που το ανέλυσαν θεώρησαν ότι πρόκειται για άνδρα, και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί, εκτός του ότι το κρανίο έχει χαρακτηριστικά που είναι πολύ συμβατά με το ανδρικό φύλο των σημερινών πληθυσμών», στα οποία περιλαμβάνεται μια «στιβαρή» γνάθος.

Το ψηφιακό πρόσωπο της Zlatý kůň

«Βλέπουμε ότι η δομή του σαγονιού της Zlatý kůň τείνει να είναι περισσότερο συμβατή με τους Νεάντερταλ».

Το κρανίο βρέθηκε σε εννέα κομμάτια το 1950 σε ένα βουλγαρικό σπήλαιο που ονομάζεται Bacho Kiro. Ο Moraes δήλωσε στο Live Science ότι οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι τα ζώα ροκάνισαν το πρόσωπο της γυναίκας μετά το θάνατό της.

«Το 2018, μια πολυεθνική ομάδα ερευνητών προχώρησε στο έργο της τρισδιάστατης ανακατασκευής των περιοχών που λείπουν από το κρανίο, χρησιμοποιώντας στατιστικά δεδομένα που εξήχθησαν από μια ομάδα αποτελούμενη από 31 κρανία, 15 ανδρών και 15 σημερινών γυναικών, που σαρώθηκαν με αξονική τομογραφία στο Center Hospitalier Universitaire (CHU) του Μπορντό της Γαλλίας, καθώς και από το κρανίο Moča, που βρέθηκε στη Σλοβακία και χρονολογείται στο 13.100 π.χ».

Η πρόσφατη έρευνα χρησιμοποίησε την αναδημιουργία κρανίου του 2018, που είναι διαθέσιμη, και αναδημιούργησε ένα ψηφιακό κρανίο που έμοιαζε πολύ με την Zlatý kůň.

«Οι τελικές εικόνες δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα renderer Cycles του Blender 3D με σκοπό να δείξουν τα πιο αντικειμενικά στοιχεία του προσώπου, εστιάζοντας στη γενική δομή», γράφουν οι ερευνητές στην εργασία.

Το αποτέλεσμα είναι μια αληθοφανής εικόνα μιας γυναίκας με σκούρα, σγουρά μαλλιά και καστανά μάτια. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Επιστήμη της Ανθρώπινης Ιστορίας στη Γερμανία ανακοίνωσαν το 2021 ότι η Zlatý kůň έζησε μόλις 2.000 χρόνια μετά τα πρώτα διαφυλετικά «ραντεβού» μεταξύ ανθρώπων και Νεάντερταλ.

Το DNA της δεν παρατηρείται σε σύγχρονους ανθρώπους

Το DNA από αυτό το άτομο και τον πληθυσμό του δεν παρατηρείται σε σύγχρονους ανθρώπους ούτε στην Ασία ούτε στην Ευρώπη, όπου αποίκισαν αργότερα οι Homo sapiens, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Τα στοιχεία αυτά, δήλωσαν οι ακαδημαϊκοί, σημαίνουν ότι το άτομο της Τσεχίας είναι σχεδόν σίγουρα παλαιότερο από άλλους διεκδικητές με αξιώσεις ως το αρχαιότερο ανθρώπινο απολίθωμα στην Ευρώπη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βιριδιάνα (1977): κατάδυση στο σχιζοφρενικό σύμπαν των Λατίνων Καθολικών

To Βιριδιάνα είναι ισπανική-μεξικανική ταινία του 1961 σε σκηνοθεσία Λουίς Μπουνιουέλ. To σενάριο είναι του σκηνοθέτη και του Χούλιο Αλεχ...