Τρίτη, Φεβρουαρίου 21, 2023

ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΥΑΡ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ: Ρέιμοντ Τσάντλερ ," Αντίο γλυκιά μου" (Το βιβλίο και η η μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη και στο ραδιόφωνο)

https://www.politeianet.gr/components/com_virtuemart/shop_image/product/bd798de1-0f83-4c2e-9891-9713ad1c25d1.jpg

Αντίο, γλυκειά μου (μυθιστόρημα) - Βικιπαίδεια

Ρέημοντ Τσάντλερ - Wikiwand

__________________________________

Διαβάστε το βιβλίο στα αγγλικά =>Raymond Chandler Farewell, My Lovely

Farewell, My Lovely (novel).jpg

_____________________

Φίλιπ Μάρλοου: Αντίο Γλυκιά μου| Μηνάς Χατζησάββας| Ηχητικό Βιβλίο


"Αντίο Γλυκιά μου" του Ρέιμοντ Τσάντλερ (1888-1959). 

Είδος: Αστυνομική Λογοτεχνία, Νουάρ, Μυστηρίου 

Διανομή: Μηνάς Χατζησάββας.............................................. 

Φίλιπ Μάρλοου, ιδιωτικός ντετέκτιβ 

Άννυ Πασπάτη.......................................................... Έλεν Γκρέηλ 

Αλέξης Μαρτζούκος............................................... Ρεν 

Ναπολέων Ροδίτης................................................. "Μουζ" Μαλλόυ 

Φραγκούλης Φραγκούλης ...................................... Όλσον

 Παναγιώτης Σερεφίδης.......................................... πωλητής

 Μάκης Δελαπόρτας................................................. ένας μπράβος

 και άλλοι...

 Για τον Φίλιπ Μάρλοου, ιδιωτικό ντετέκτιβ και εραστή της περιπέτειας στο Λος Άντζελες του 1941, αυτή η καταραμένη του συνήθεια να χώνει τη μύτη του παντού, θα τον έβαζε συχνά σε μεγάλους μπελάδες - όσο κι αν αυτό ήταν η δουλειά του. Όπως και τώρα να πούμε. 

Ένας πρώην κατάδικος, ο Μουζ Μαλόι θα προσλάβει τον Ντετέκτιβ Μάρλοου για να του βρει την παλιά φιλενάδα του, την Βέλμα, που έχει να την δει εφτά χρόνια.

 Ταυτόχρονα ο Μάρλοου ερευνά την δολοφονία ενός πελάτη του, ονόματι Μάριοτ που ήταν θύμα ενός εκβιασμού για την κλοπή ενός κοσμήματος από την συλλογή του Δικαστή Μπαξτέρ Γουίλσον Γκρέι

. Κατά την επίσκεψη του στη Έπαυλη του Δικαστή Γκρέι, ο Μάρλοου θα γνωρίσει την εκθαμβωτική Έλεν Γκρέ, την σύζυγο του Δικαστή... 

 Ραδιοφωνική μεταφορά του κορυφαίου νουάρ μυθιστορήματος του Ρέιμοντ Τσάντλερ «Αντίο Γλυκιά μου», που μεταδόθηκε από το Β΄ Πρόγραμμα της Ε.ΡΑ σε 15 ημίωρες συνέχειες.

 Ο αγαπημένος ηθοποιός Μηνάς Χατζησάββας πρωταγωνιστεί στον κλασικό ρόλο του ιδιωτικού ντετέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου. 

Πρόκειται για το αρχέτυπο του σκληροτράχηλου ντετέκτιβ, που δεν παίρνει τη δουλειά του και πολύ στα σοβαρά, είναι επιρρεπής στο αλκοόλ και στο γυναικείο φύλο και έχει την εξυπνακίστικη ατάκα στο στόμα.

 Στο κινηματογράφο, τον ήρωα έχουν υποδυθεί μεγάλα αστέρια του φιλμ νουάρ όπως ο Ρόμπερτ Μίτσαμ, ο Ντικ Πάουελ και ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ. Το συγκεκριμένο έργο έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο τρεις φορές, γνωρίζοντας πάντα εισπρακτική επιτυχία.

 Ο Ρέιμοντ Τσάντλερ γεννήθηκε στο Σικάγο το 1888. Την εποχή της μεγάλης ύφεσης του 1929 έχασε τη δουλειά του και αποφάσισε να ασχοληθεί με τη συγγραφή αστυνομικών ιστοριών. Το 1939 κυκλοφόρησε το πρώτο μυθιστόρημά του, "Ο μεγάλος ύπνος", όπου παρουσίασε για πρώτη φορά στο αναγνωστικό κοινό τον Φίλιπ Μάρλοου, τον αινιγματικό ιδιωτικό ντετέκτιβ που ενέπνευσε πολλούς συγγραφείς χωρίς όμως κάποιος να καταφέρει να τον ξεπεράσει. Ακολούθησαν επτά αστυνομικά μυθιστορήματα (όλα με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Μάρλοου) και συλλογές διηγημάτων. Όλα του τα βιβλία (εκτός από το τελευταίο) μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο πολλές φορές και με μεγάλη επιτυχία. Υπήρξε ο κορυφαίος εκπρόσωπος του σκληρού αστυνομικού αφηγήματος.

*******************************

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ******************************* 

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/2/2c/Poster_Farewell_My_Lovely_1975.jpg

"Farewell My Lovely" Robert Mitchum*Film Noir 

 (Σημείωση: Για όσους/ες δυσκολεύονται με την κατανόηση της αμερικανικής  γλώσσας, μπορούν να ενεργοποιήσουν την αυτόματη μετάφραση, που εξυπακούεται ότι δεν είναι πιστή , αλλά επιτρέπει από τα συμφραζόμενα την παρακολούθηση της ταινίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα εθνικά μας χούγια

  ...