Παρασκευή, Φεβρουαρίου 17, 2023

12 Χρόνια Σκλάβος(2013)

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/el/d/dc/Twelve_Years_a_Slave.jpg Το φιλμ είναι βασισμένο σε μια απίστευτη αληθινή ιστορία ενός ανθρώπου που πάλεψε για την επιβίωση και την ελευθερία του. Στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από τον Εμφύλιο Πόλεμο, ο Σόλομον Νόρθαπ, ένας ελεύθερος μαύρος από την πολιτεία της Νέας Υόρκης, απάγεται και πωλείται ως σκλάβος.

 Αντιμετωπίζοντας τη σκληρότητα του ιδιοκτήτη σκλάβων καθώς και απρόσμενη καλοσύνη, ο Σόλομον αγωνίζεται όχι μόνο για να μείνει ζωντανός, αλλά και να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του.

 Στο δωδέκατο έτος της αξέχαστης Οδύσσειάς του, η τυχαία συνάντηση του Σολομώντα με έναν Καναδό υποστηρικτή της κατάργησης της δουλείας θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του.

Steve McQueen | Ίδρυμα ΩνάσηSteve McQueen: "12 Χρόνια Σκλάβος" - Βικιπαίδεια

___________________________

 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Πηγή:filmy.gr

Σεναριακή Πηγή

  • Απομνημονεύματα: Twelve Years a Slave του Solomon Northup.

Κύριες Διακρίσεις

  • Όσκαρ καλύτερης ταινίας, δεύτερου γυναικείου ρόλου (Lupita Nyong’o) και διασκευασμένου σεναρίου. Υποψήφιο για σκηνοθεσία, πρώτο αντρικό ρόλο (Chiwetel Ejiofor), δεύτερο αντρικό ρόλο (Michael Fassbender), μοντάζ, σκηνικά και κοστούμια.
  • Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας (δράμα). Υποψήφιο για καλύτερη σκηνοθεσία, πρώτο αντρικό ρόλο (Chiwetel Ejiofor) σε δράμα, δεύτερο αντρικό ρόλο (Michael Fassbender), δεύτερο γυναικείο ρόλο (Lupita Nyong’o), σενάριο και μουσική.
  • Βραβείο Bafta καλύτερης ταινίας και πρώτου αντρικού ρόλου (Chiwetel Ejiofor). Υποψήφιο για σκηνοθεσία, δεύτερο αντρικό ρόλο (Michael Fassbender), δεύτερο γυναικείο ρόλο (Lupita Nyong’o), σενάριο, μουσική, φωτογραφία, μοντάζ και σκηνικά.
  • Βραβείο καλύτερης ταινίας από την Ένωση Παραγωγών Αμερικής.
  • Βραβείο κοινού στο φεστιβάλ του Τορόντο.

Παραλειπόμενα

  • Τα απομνημονεύματα του Solomon Northup (1807 ή 1808-1863) γράφτηκαν το 1853. Το 1857 χάθηκαν τα ίχνη του, κάνοντας πολλούς ιστορικούς να πιστεύουν ότι απάχθηκε εκ νέου, μέχρι που εντέλει βρέθηκε αλληλογραφία του από το 1863, τη χρονιά που έφυγε από τη ζωή. Το βιβλίο αποτέλεσε τη βάση της τηλεταινίας Solomon Northup’s Odyssey (1984), ενώ έτυχε εκτενούς επεξεργασίας το 1968, οπότε κι επίσημα καταγράφτηκε ως γνήσιο και ιστορικά ακριβές. Στην ταινία όμως πολλά δεύτερα πρόσωπα είναι προσθήκες του σεναρίου.
  • Ο Steve McQueen επεξεργάζονταν την ιδέα να γυρίσει μια ταινία με θέμα τη σκλαβιά των έγχρωμων στις ΗΠΑ, αλλά δεν του έβγαινε το σενάριο. Η σύζυγος του ήταν αυτή που διάβασε και του υπέδειξε την αυτοβιογραφία του Solomon Northup. Σοκαρισμένος ο σκηνοθέτης που δεν γνώριζε καν το όνομα του, αποφάσισε να κάνει αυτή την ταινία.
  • Η άμεση συμμετοχή του Brad Pitt μέσω της εταιρίας παραγωγής του, Plan B Entertainment, ήταν το κρίσιμο σημείο για να βρει χρηματοδότηση το σχέδιο.
  • Ο γλωσσολόγος Michael Buster βοήθησε στενά την παραγωγή, μια και οι διάλεκτοι και η γλώσσα εκείνων των χρόνων ήταν μακριά από τα σημερινά δεδομένα.
  • Με σκοπό να αποδώσει ποιοτικά την εικόνα μιας ταινίας εποχής, ο Sean Bobbitt χρησιμοποίησε φιλμ 35 mm για κάδρο 2.35:1 widescreen. Εμπρός του είχε κάμερες Arricam, LT και ST. Ως επιρροή του για το αισθητικό κομμάτι της εικόνας, ο McQueen άντλησε έμπνευση από τον ισπανό ζωγράφο Francisco Goya.
  • Ο Michael Kenneth Williams γύρισε μόνο μία σκηνή. Κι όμως, γυρίζοντας την ο ηθοποιός υπέστη νευρικό κλονισμό από το στρες.
  • Ντεμπούτο για τη Lupita Nyong’o, που συνοδεύτηκε και με Όσκαρ.
  • Η Vera Farmiga πέρασε από οντισιόν για τον ρόλο της αφέντρας Επς.
  • Πρώτη ταινία στην ιστορία των Όσκαρ που κέρδισε το ανώτερο βραβείο και είναι σκηνοθετημένη από έγχρωμο δημιουργό.
  • McQueen (ως παραγωγός) και Ridley (ως σεναριογράφος) κέρδισαν αμφότεροι Όσκαρ, αλλά κανένας δεν συμπεριέλαβε τον άλλον στους ευχαριστήριους λόγους τους. Η αιτία ήταν ότι μεταξύ τους είχε ξεσπάσει έντονη αντιπαλότητα από το γεγονός ότι ο Ridley αρνήθηκε στον σκηνοθέτη την τοποθέτηση και του δικού του ονόματος στο κρέντιτ του σεναρίου, βρίσκοντας υποστήριξη κι από τη Fox Searchlight. Μετά όμως την απονομή, ο Ridley εμφανίστηκε βαθιά μετανιωμένος, δικαιολογώντας τον εαυτό του ότι ακολούθησε τους κανόνες της συνδικαλιστικής του ένωσης. Αντίθετα, ο McQueen δεν έκανε καμία αναφορά έκτοτε πάνω στη διαμάχη τους.
  • Η επιτυχία αποδόθηκε και στις εισπράξεις. Με μπάτζετ 22 εκατομμύρια δολάρια, η ταινία εισέπραξε 187,7. Αυτό έκανε πολλούς αναλυτές να επισημάνουν τη σπανιότητα τέτοιων περιπτώσεων, όπως και η Λίστα του Σίντλερ, όπου η ποιοτικά τολμηρή φύση της ταινίας και το οσκαρικό στάτους συνδυάστηκαν με υψηλή απόδοση στα ταμεία. Ως προς αυτό, πετυχημένη θεωρήθηκε η κίνηση της Fox Searchlight να κυκλοφορήσει αρχικά σε μικρή διανομή την ταινία, τόσο σε καλλιτεχνικές αίθουσες όσο και σε αφροαμερικανούς αιθουσάρχες. Η δε διεθνής διανομή καθυστέρησε αισθητά, ώστε να εκμεταλλευτεί τον θόρυβο της ταινίας κατά την περίοδο των βραβείων. Η χώρα μας ήταν από τις λίγες που την είδαν τον Δεκέμβριο.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Εκτός από την αυθεντική μουσική, το σάουντρακ περιλαμβάνει και μουσική που ενέπνευσε η ταινία, με καλλιτέχνες όπου τους John Legend, Laura Mvula, Alicia Keys, Chris Cornell και Alabama Shakes.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Snow Queen - Ballet on ice in Tampere, Finland - ARTE Concert/Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ -ΕΝΑ ΥΠΕΡΘΕΑΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ ΤΟΥ ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ Η μεγαλειώδης Φινλανδική παράσταση στον πάγο   Το 1844, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν φαντάστη...