Σάββατο, Φεβρουαρίου 18, 2023

Η ταραχώδης ζωή της ζωγράφου Εύας Μπέη δίπλα στον ποιητή Νίκο Καρούζο σε ένα μοναδικό βιβλίο

 Καρούζος


Η ταραχώδης ζωή της Εύας Μπέη δίπλα στον Νίκο Καρούζο

Αργυρώ Μποζών

Τα τελευταία τρία χρόνια η ζωγράφος Εύα Μπέη, σύντροφος του Νίκου Καρούζου την τελευταία δεκαετία της ζωής του, ξεδιαλέγει τις σημειώσεις της. Ένα πλήθος καταγραφών, που αποτελούν το υλικό του βιβλίου που θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο από τις εκδόσεις Loggia με τίτλο «Με τον Νίκο Καρούζο», ημερολόγιο που προσεγγίζει τον άνθρωπο, τον ποιητή, την ιστορική προσωπικότητα μέσα από μια ουσιαστική μαρτυρία που δεν έχει σχέση με όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, ακόμα και μέσα από την καθημερινότητά του, χωρίς καμία διάθεση ωραιοποίησης των γεγονότων.

Τριάντα ένα χρόνια μετά τον θάνατο του Νίκου Καρούζου, με τον εκδότη Νίκο Κουφάκη ξεδιάλεξαν, μέσα από έναν απίστευτου όγκου υλικό, ημερολογιακές καταγραφές που έχουν τη μορφή σημειωμάτων, άλλα «γραμμένα στο πόδι», άλλα με πολλή επιμέλεια, χωρίς χρονολογική σειρά, γραμμένα σε μονόφυλλα που υπήρχαν σε ένα φοριαμό στο σπίτι της κ. Mπέη και αφορούν το διάστημα της σχέσης της με τον ποιητή, αποσπάσματα των οποίων προδημοσιεύει αποκλειστικά το LIFO.gr., μια ολοκληρωμένη αφήγηση που η ίδια αποκαλεί «κατάλοιπα ζωής».

Δεν με ενδιέφερε να κάνω μια αγιογραφία, ήθελα να γράψω αυτά που συνέβαιναν, και τα καλά και τα άσχημα, δεν είμαι φιλόλογος να εξετάσω διαφορετικά τα πράγματα, ούτε θα ήταν ωραίο ένας σύντροφος να κάνει αποτίμηση του έργου, θα ήταν, ας πούμε, αστείο. Ούτε περιμένουν κάτι τέτοιο από εμένα.

Η συνάντησή μας έγινε στο πατάρι του εκδοτικού οίκου και η γυναίκα απέναντί μου μιλά με ευθύτητα και καθαρότητα όταν αρχίζω να τη ρωτώ για ποιον λόγο αποφάσισε να δημοσιεύσει αυτές τις πολύ προσωπικές σημειώσεις για τη σχέση της και τι περιλαμβάνει η έκδοση αυτή.

«Πάντα είχα στο μυαλό μου ότι ήθελα κάποια μέρα να κάνω κάτι για τον Καρούζο. Απλώς δεν ήξερα τι, είχα αντιμετωπίσει και πολλές βολές από εκατό πλευρές. Όσο ήμουν με τον Καρούζο είχα τους δικούς μου εχθρούς και όλους τους δικούς του και όταν χάθηκε, ξαφνικά βρέθηκα στο κενό. Αυτή η έκδοση περιλαμβάνει σημειώσεις από την περίοδο της σχέσης μας και μερικές δικές μου καταγραφές για την τέχνη. Τις είχα παραχώσει και μια μέρα πήγα να ανοίξω το συρτάρι και έπεσαν στο πάτωμα, οπότε, έπρεπε να πάρω μια απόφαση, ή να πάρω όλα αυτά τα χαρτιά και να τα πετάξω ή να τα διαβάσω και να δω τι ήταν όλο αυτό. Και κάπως έτσι έγινε αυτή η ιστορία».

[...........................................]

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ=>Η ταραχώδης ζωή της Εύας Μπέη δίπλα στον Νίκο Καρούζο

***************************

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ : Φωτίζοντας τη ζωή του ποιητή Νίκου Καρούζου

 


 

1. Παρασκήνιο: Νίκος Καρούζος

 Νίκος Καρούζος: «Η ποίηση σπαρταρά να επιστρέψει» | LiFO

Νίκος Καρούζος (1926-1990)- Βικιπαίδεια

Η εκπομπή «Παρασκήνιο» της ΕΤ1 ήταν αφιερωμένη στον μεγάλο Ελληνα ποιητή και στοχαστή Νίκο Καρούζο. Η ταινία προσεγγίζει το ποιητικό έργο, τις φιλοσοφικές και κοινωνικές του αναζητήσεις, όπως και την προσωπικότητα του ποιητή. Μέσα από το δικό του λόγο, την ποίησή του, από τις απόψεις ανθρώπων του πνευματικού χώρου, όπως και από τις αφηγήσεις δικών του ανθρώπων, σκιαγραφείται η μεγαλειώδης μορφή του ανθρώπου και ποιητή. 

Στην ταινία μιλούν: Ο γιατρός Θάνος Κωνσταντινίδης, η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ, η ποιήτρια Ελένη Δρούζα, η ποιήτρια Μαρία Σερβάκη - Blackstone, η ζωγράφος Εύα Μπέη, ο φιλόλογος Ανδρέας Μπελεζίνης, η φιλόλογος Μαρία Αρμύρα, ο βυζαντινολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου Αλέξης Σαββίδης, από τις εκδόσεις «Ικαρος» η Κατερίνα Καρύδη, ο ποιητής Ικαρος Μπαμπασάκης, ο συγγραφέας Σάββας Μιχαήλ, ο συνθέτης Χάρης Βρόντος και ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός.

  

 

2. Η εκπομπή "ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ" αφιερωμένη στον ποιητή ΝΙΚΟ ΚΑΡΟΥΖΟ. 

Με τη βοήθεια του κινηματογραφικού φακού και την αφήγηση του ίδιου του ποιητή περιηγούμαστε στη γενέτειρά του, το Ναύπλιο. 

Η μητέρα του ποιητή κάνει αναφορά στα παιδικά του χρόνια, ενώ ο ίδιος μεταφέρει τις αναμνήσεις του από την πόλη. 

Αρχικά, ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ μιλά για τις επιρροές που διαμόρφωσαν τον προσανατολισμό του στην ποίηση παραθέτοντας στοιχεία και της ιδιωτικής του ζωής. Κάνει, επίσης, λόγο για την αφετηρία του ποιητικού του έργου και αναφέρει τις πρώτες εκδόσεις του. 

Στη συνέχεια, υπογραμμίζει την ξεχωριστή λεπτότητα της τοπιογραφίας του Ναυπλίου, εκφράζει το ενδιαφέρον του για το βίωμα του απείρου που προσφέρουν τα μυκηναϊκά ερείπια, κάνει λόγο για τη σημερινή εικόνα του Ναυπλίου και σχολιάζει την εικονογραφία της σύγχρονης Αθήνας. 

Αναφέρεται, επίσης, στη σημασία της μουσικής και αναλύει την ουσία της ποίησης, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα του τρόπου βίωσης της καθημερινότητας. 

Παράλληλα με την αφήγηση παρακολουθούμε πλάνα από το Ναύπλιο και την Αθήνα και ακούμε αποσπάσματα από ποιήματά του. Προβάλλεται αρχειακό φωτογραφικό υλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: