Δευτέρα, Φεβρουαρίου 20, 2023

Δύο για το δρόμο (1967) : μια ταινία-ορόσημο της αγγλικής "νουβέλ βαγκ"

 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/el/7/7d/TwoForTheRoad.jpg

Η ταινία Δυο για το Δρόμο (Πρωτότυπος τίτλος Two for the Road), είναι ρομαντική δραματική κομεντί παραγωγής 1967 σε σκηνοθεσία Στάνλεϊ Ντόνεν. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Όντρεϊ Χέπμπορν και Άλμπερτ Φίνεϊ[1].

Το σενάριο της ταινίας γράφτηκε απευθείας για τη μεγάλη οθόνη από τον Φρέντερικ Ραφαέλ και αναλύει το δωδεκαετή γάμο ενός ζευγαριού που ταξιδεύει με το αυτοκίνητο στη νότια Γαλλία. Η ταινία θεωρήθηκε πειραματική για την εποχή που γυρίστηκε, εφόσον η αφήγηση των διαφόρων φάσεων της ζωής του ζευγαριού δε γίνεται με χρονική συνέχεια.

Ο Φρέντερικ Ράφαελ ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, η Όντρεϊ Χέπμπορν προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε κωμωδία ή μιούζικαλ και ο Χένρι Μαντσίνι προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα καλύτερου τραγουδιού. Το τραγούδι TWo for the Road γράφτηκε από τον Χένρι Μαντσίνι, που είχε γράψει και το Moon River, για την ταινία Πρόγευμα στο Τίφανις (Breakfast at Tiffany's, 1961), επίσης με την Όντρεϊ Χέπμπορν.

Δυο για το Δρόμο - Βικιπαίδεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  

Δύο για το Δρόμο«Γνωρίζουμε τον Μαρκ και τη Τζοάνα στο δρόμο. Δε χρειαζόμαστε πολύ ώρα για να καταλάβουμε ότι ο γάμος τους κρέμεται από μία κλωστή. Είναι όλα εκεί: κουρασμένη οικειότητα, σιωπές, σαρκαστικά βλέμματα, υπόκωφη οργή. Γνωρίζουμε τον φοιτητή αρχιτεκτονικής Μαρκ και την νεαρή Τζοάνα ξανά στο δρόμο: flashbacks μας ξεναγούν στο πώς είχαν συναντηθεί και πάλι σε ταξίδι δύο δεκαετίες πριν, πώς ερωτεύτηκαν, πώς ταξίδευαν απένταροι, πώς όταν απέκτησαν χρήματα, μόνοι ή παρέα με άλλα (εφιαλτικά) παντρεμένα ζευγάρια. Πώς οι δρόμοι τους τώρα κετέληξαν σ' ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: θα μείνουν μαζί, θα διορθώσουν τη βλάβη στο οικογενειακό τους αυτοκίνητο; Ή θα χωρίσουν για πάντα;

Ο Στάνλεϊ Ντόνεν, επηρεασμένος από τη φρέσκια πνοή της γειτονικής νουβέλ βαγκ, συνθέτει μία αφήγηση που κάνει τζαμπ κατς στο χώρο και το χρόνο, μας πηγαίνει μπρος πίσω στο χθες και το σήμερα, μας αντιπαραθέτει εικόνες, συγκρίνει καταστάσεις, κοντράρει συναισθήματα. Πώς ξεκινάς με το ντεπόζιτό σου γεμάτο ενθουσιασμό, έρωτα και λαχτάρα ένα γάμο και πώς καταλήγεις τόσο άδειος, τόσο κουρασμένος, πρώτη-νεκρό, πρώτη-νεκρό...»

Πόλυ Λυκούργου

 flix.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ =>Δύο για το Δρόμο - FLIX

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα εθνικά μας χούγια

  ...