Παρασκευή, Φεβρουαρίου 24, 2023

Τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν τον Ιανουάριο (προσωπική άποψη)

 

https://media.oneman.gr/onm-images/OM-BOOKS-JANUARY.jpg

Τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν τον Ιανουάριο

Γιώργος Ρομπόλας

Η εικόνα των εκδόσεων στις αρχές κάθε νέας χρονιάς θυμίζει περίπου την εικόνα των σπιτιών μετά τα πρωτοχρονιάτικα πάρτι: ύστερα από τους ξέφρενους εορτασμούς, τίποτα δε βρίσκεται στη θέση του, υπάρχουν παντού πεταμένα πράγματα και ξεχασμένα ρούχα, ο αέρας είναι βαρύς από την υπερδραστηριότητα, οι περισσότεροι επισκέπτες έχουν φύγει και έχουν μείνει μόνο λίγο αγουροξυπνημένοι φίλοι και συγγενείς.

Έτσι, συμβαίνει και με τα βιβλία του Ιανουαρίου. Καθώς οι εκδοτικοί φουλάρουν τις μηχανές τους λίγο πριν το κλείσιμο της χρονιάς και την περίοδο των Χριστουγέννων, οι πρώτες μέρες του νέου χρόνου τους βρίσκουν να κινούνται σε πιο νωθρούς ρυθμούς.

Όχι, βέβαια, ότι δε βγαίνουν νέες εκδόσεις – είχαμε ξανά, για άλλον έναν μήνα, πάνω από 300 τέτοιες.

Απλά σίγουρα η εκδοτική παραγωγή είναι πεσμένη. Πώς καταρτίζεται, λοιπόν, η 12αδα με τις πιο ενδιαφέρουσες νέες εκδόσεις για τον Ιανουάριο που μας πέρασε;

Ιστορίες από την Κολυμά | Varlam Shalamov

Ας ξεκινήσουμε με μία τεράστια παράλειψη: το μνημειώδες έργου του Ρώσου συγγραφέα και δημοσιογράφου (επαν)εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη. Τότε, πολύ κακώς, ξεχάσαμε να το συμπεριλάβουμε στην ανασκόπηση του 2022. Τώρα, παίρνει τη θέση που του αρμόζει.

Τι να περιμένει ο αναγνώστης; Μικρές, συγκλονιστικές αφηγήσεις βγαλμένες από τα σοβιετικά γκούλαγκ. Ιστορίες που δε θα έπρεπε να είχαν συμβεί ποτέ, και όμως συνέβησαν. Έναν ογκώδη τόμος ως κτήμα ες αεί του πόσο στραβά μπορούν να πάνε κάποιες επαναστάσεις.

H ζωή, το σύμπαν, τα πάντα | Douglas Adams

Αφήνοντας το (απολύτως δικαιολογημένα) βαρύ και ασήκωτο έργο του Shalamov, ας κάνουμε μία βόλτα στον γαλαξία με οτοστόπ. Εδώ, βρίσκουμε την τρίτη συνέχεια της μοναδικής τριλογίας στην ιστορία της λογοτεχνίας που χρειάστηκε πέντε μέρη για να ολοκληρωθεί.

Ή αλλιώς μία sci-fi παρωδία, ένα τρομερά σαρκαστικό και ευφυές έργο, πιστό στο πνεύμα των Monthy Pythons, δίπλα στους οποίους μαθήτευσε ο Άγγλος συγγραφέας. Για να το πω πιο απλά: από τα λίγα βιβλία που μπορούν να σε κάνουν να γελάς ασταμάτητα.

Ο Ντάνιελ Γουέμπστερ κι ο διάβολος | Benet Stephen Vincent

Να και μία πολύ ενδιαφέρουσα νέα έκδοση. Πρόκειται για ένα διήγημα μόλις 58 σελίδων, το οποίο ανήκει στη μακρά λίστα των λογοτεχνικών -και όχι μόνο- έργων τα οποία έχουν πατήσει πάνω στον αρχετυπικό μύθο του Φάουστ.

Το εν λόγω κείμενο όμως μάς μεταφέρει στις ΗΠΑ του 19ου αιώνα, και σε μία δικαστική διαμάχη με σκοπό να μιλήσει (εμμέσως) για πανανθρώπινα ζητήματα όπως η σκλαβιά αλλά και η έννοια του «κακού». Καθόλου τυχαία, δεν τιμήθηκε με το O. Henry Award το 1937 – ένα βραβείο που είχαν λάβει, μεταξύ άλλων, ο William Faulkner και ο Raymond Carver. 

Τις μέρες που λιγόστευε το φως | Eugen Ruge 

Άλλη μία επανέκδοση, σε έναν μήνα με σαφώς πιο μειωμένο ενδιαφέρον σε νέες εκδόσεις. Άλλη μία ματιά πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα: μία οικογενειακή saga της Ανατολικής Γερμανίας από έναν συγγραφέα που τη γνώρισε από πρώτο χέρι.

Μία νοητή γραμμή από τους αφοσιωμένους Κομμουνιστές παππούδες οι οποίοι γύρισαν από το Μεξικό για να ανοικοδομήσουν την πατρίδα τους μέχρι την προσπάθεια του εγγονού να αυτομολήσει προς την άλλη πλευρά. Από την πρώτη λάμψη μέχρι τη δύση ενός άλλου, σχεδόν ξεχασμένου πια κόσμου με άλλα λόγια.

Δυο μοναξιές | Gabriel Garcia Marquez, Mario Vargas Llosa

Υπήρξαν δύο από τις πιο σημαντικές συγγραφικές φωνές του 20ου αιώνα για τη Λατινική Αμερική. Κέρδισαν το Νόμπελ, άλλαξαν την πορεία μίας ολόκληρης λογοτεχνικής σχολής. Τα κοινά τους σημεία αρκετά, μα οι διαφορές τους -σε κάθε επίπεδο (πολιτικό, λογοτεχνικό, ιδιοσυγκριασκό)- ακόμα περισσότερες.

Ένα βιβλίο που ρίχνει φως στη σχέση δύο τεράστιων συγγραφέων, όπως αποτυπώθηκε σε μία εκτενή συζήτησή τους για το λατινοαμερικανικό μυθιστόρημα, πίσω στο μακρινό 1967.

[...........................................] 

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν τον Ιανουάριο - Oneman

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όλιβερ Τουίστ :αξεπέραστη μεταφορά του βιβλίου στον κινηματογράφο

Η ταινία Όλιβερ Τουίστ είναι δράμα παραγωγής 1948 σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Λιν. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του...