Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 21, 2022

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία...

 Το διάγγελμα Πούτιν αλλάζει το τοπίο στην Ουκρανία


Το διάγγελμα Πούτιν αλλάζει το τοπίο στην Ουκρανία

Κωνσταντίνος Βενάκης

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία. Τις ανακοινώσεις των Ρώσων για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις κατειλημμένες περιοχές στην Ουκρανία ακολούθησε το διάγγελμα Πούτιν, με τον πρόεδρο της χώρας να κηρύσει μερική επιστράτευση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία φαντάζει ιδιαίτερα σκληρός για το Κρεμλίνο, διότι η συλογγική ισχύς της Δύσης δημιουργεί προβλήματα στον ρωσικό στρατό. Ως εκ τούτου, κρίθηκε πως η «φυγή προς τα εμπρός» θα συντελέσει στη νομική κατοχύρωση των νέων εδαφών δια της ενσωμάτωσης στη ρωσική επικράτεια αλλά και την ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων, με την προσθήκη 300.000 στρατιωτών.

Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των πολιτών που θα κινητοποιηθεί στο πλαίσιο της μερικής επιστράτευσης δεν είναι… εντυπωσιακός, μια και πρόκειται για το 1% της διαθέσιμης εφεδρείας όπως ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκου σε δημόσιο μήνυμα του.

Αναζητώντας πολιτικό αποτέλεσμα

Χαρακτηριστική είναι η άποψη που κυκλοφόρησε ευρέως στα ρωσικά κανάλια στο Telegram τη Τρίτη, αναδεικνύοντας το ενδεχόμενο αναποτελεσματικής ολοκλήρωσης της ουκρανικής εκστρατείας, αλλά και την αποφυγή της ήττας, ειδικά από τη στιγμή οι δυτικοί αδυνατούν να επιβάλλουν μία ουκρανική νίκη. Αυτό συμβαίνει διότι η επιπλέον δύναμη που κινητοποιεί η Μόσχα σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να αλλάξει το αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά σίγουρα θα δημιουργήσει εμπόδια στην περίπτωση νέας ουκρανικής αντεπίθεσης.

Εντούτοις, ο χρόνος που απαιτείται για τη κινητοποίηση, οργάνωση και εκπαίδευση των δυνάμεων αυτών μετριέται σε μήνες. Ενδεχομένως οι δυνάμεις αυτές να είναι έτοιμες στο τέλος αυτού ή τις αρχές του επόμενου έτους.

Τέλος, το πιο ενδιαφέρον της όλης υπόθεσης είναι η διοργάνωση και διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές και στις αποσχισθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουχάνσκ και του Ντονιέτσκ. Με τον τρόπο αυτόν, η Ρωσία θα δημιουργήσει ένα νέο νομικό καθεστώς σε αυτές τις περιοχές, αφού θα νοούνται ως δικό της έδαφος και θα δύναται να απαντήσει «με κάθε μέσο» σε πιθανές επιθέσεις. Κατά συνέπεια, η χρήση «υπερόπλων» όπως είναι τα πυρηνικά, αποτελούν σενάριο που μπαίνει στη συζήτηση, αν και για την ώρα η επιλογή αυτή, φαντάζει ως μία μακρινή πιθανότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Mam (artist)

Mam France «Κάθε καμβάς είναι μια πρόσκληση να ονειρευτείς και να εφεύρεις τη δική σου ιστορία. »  Η Μαμ είναι μια βραβευμένη ζωγράφος από ...