Δευτέρα, Ιουνίου 20, 2022

ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΜΗ ΒΑΖΕΤΕ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΚΑΤΙ ΤΟ ΠΟΝΗΡΟ

 ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΤΗΣ ΘΗΛΗΣ Σ΄ΕΝΑΝ ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ

Συνήθως, η λήψη λουτρών με αδέλφια είναι κάτι που θεωρούμε κατάλληλο ως μικρά παιδιά, αλλά πέρα ​​από μια συγκεκριμένη ηλικία είναι απλώς περίεργο. Με την πρώτη ματιά, αυτός ο παράξενος πίνακας του ανώνυμου ζωγράφου της Σχολής του Φοντεναιμπλώ  φαίνεται να υποστηρίζει αυτή τη θεωρία. Η αδελφή, ο τεντωμένος βραχίονας και το τσίμπημα της θηλής του δεξιού μαστού της Γαβριέλας Δούκισσας του Βιλάρ υποδηλώνουν κάποια μάλλον "άτακτα" πράγματα στη σχέση των δύο αδελφών. Ακόμα και οι κουρτίνες είναι τραβηγμένες με τέτοιο τρόπο , λες και έχουμε μπροστά μας ένα αισθησιακό σκηνικό , βάζοντας έτσι τον  παρατηρητή στη θέση του "ηδονοβλεψία".

Ενώ αυτή η ζωγραφική είχε  ερμηνευτεί ως φετιχιστικό κομμάτι της ομοφυλοφιλικής τέχνης από πολλούς και για αρκετό καιρό, σήμερα  η Ιστορία μάς συμβουλεύει να πάψουμε να κάνουμε πονηρές σκέψεις.

Όλοι πλέον οι  ιστορικοί τέχνης  ερμηνεύουνε την παράδοξη σε μας  χειρονομία ως συμβολική δήλωση ότι η Γαβριέλα  φέρει στα σπλάχνα της  τον παράνομο γιο του βασιλιά Ερρίκου Δ΄. Σημειολογικά λοιπόν το τσίμπημα της θηλής υποδεικνύει τη γονιμότητα της ερωμένης , που σε λίγο θα θρέφει με το γάλα της το εξώγαμο τέκνο της.

Η ερμηνεία αυτή ενισχύεται από  την εικόνα που υπάρχει σε δεύτερο πλάνο στο βάθος του πίνακα, όπου μια υπηρέτρια φαίνεται να ασχολείται με το  ράψιμο των μωρουδιακών του επερχόμενου βασιλικού μπάσταρδου .

*************************

 Ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ...

Γκαμπριέλ ντ'Εστρέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Château de Bussy-Rabutin - Gabrielle d'Estrées, duchesse de Beaufort (bgw19 0355) (cropped).jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Gabrielle d'Estrées (Γαλλικά)
Γέννηση1570[1]
Γαλλία
Θάνατος10  Απριλίου 1599[2][3]
Παρίσι
Αιτία θανάτουΕκλαμψία
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια

Βασίλειο της Γαλλίας


Γαλλικά[4]


μαρκησία


Ερρίκος Δ΄ της Γαλλίας[5][1]

Καίσαρ του Βαντόμ
Αικατερίνη Ερριέττα των Βουρβόνων
Αλέξανδρος του Βαντόμ
stillborn son d'Estrées[6]

Antoine d'Estrées[1] και Françoise Babou de La Bourdaisière

François Annibal d'Estrées[1]
Julienne-Hippolyte d’Estrées
Angélique d'Estrées

Η Γαβριέλλα ντ' Εστρέ ήταν ερωμένη, έμπιστη και σύμβουλος του Ερρίκου Δ΄ της Γαλλίας.

Musée national du Château de Pau - Portait d'Henri IV en Mars - Ambroise Dubois P 81 20 1.jpg

Βασιλική ερωμένη

Τον Νοέμβριο του 1590, ο Ερρίκος Δ΄ ερωτεύτηκε την Γαβριέλλα ντ' Εστρέ[7] Αν και ήταν παντρεμένος με την Μαργαρίτα της Γαλλίας, ο Ερρίκος και η Γαβριέλλα έδειχναν την αγάπη τους μπροστά στο κοινό. Ένθερμη πιστή του Ερρίκου, η Γαβριέλλα συνόδευσε τον Ερρίκο κατά τη διάρκεια των εκστρατειών του. Ακόμη και όταν ήταν έγκυος, επέμενε να ζει μέσα στη σκηνή κοντά στο πεδίο της μάχης, φροντίζοντας τα ρούχα του να είναι καθαρά και να τρώει καλά μετά από τις μάχες. Καθώς ήταν έξυπνη και πρακτική γυναίκα, ο Ερρίκος μοιράστηκε τα μυστικά του μαζί της και ακολούθησε τις συμβουλές της. Όταν οι δυο τους ήταν χώρια, ο Ερρίκος της έγραφε συχνά επιστολές, ενώ ήταν στα ταξίδια του σε στρατόπεδα πολέμου [8].

Γεννημένη Καθολική, η Γαβριέλλα γνώριζε ότι ο καλύτερος τρόπος να ολοκληρωθούν οι θρησκευτικοί πόλεμοι ήταν ο ίδιος ο Ερρίκος να γίνει Καθολικός. Αναγνωρίζοντας τη σοφία στην επιχειρηματολογία της, στις 25 Ιουλίου 1593 ο Ερρίκος δήλωσε ότι «το Παρίσι αξίζει μια λειτουργία» και απέκλεισε μόνιμα τον προτεσταντισμό [9]. Αυτό του επέτρεψε να στεφθεί ο βασιλιάς της Γαλλίας στις 27 Φεβρουαρίου του 1594. Ο Ερρίκος επίσης κανόνισε να ακυρωθεί ο γάμος της Γκαμπριέλ με τον Λιανκούρ το ίδιο έτος.

Στις 7 Ιουνίου του 1594, γεννήθηκε το πρώτο τους παιδί, ένας γιος, ο Καίσαρ του Βαντόμ. Στις 4 Ιανουαρίου 1595, ο Ερρίκος αναγνώρισε επίσημα και νομιμοποίησε τον γιο του σε κείμενο επικυρωμένο από το Parlement de Paris. [10] Σε αυτό το κείμενο, αναγνώρισε επίσης την Γαβριέλλα ως μητέρα του γιου του κι ερωμένη του.

Θάνατος

Αφού υπέβαλε αίτηση στον Πάπα Κλήμη Η΄ για την ακύρωση του γάμου του και το δικαίωμα να ξαναπαντρευτεί, τον Μάρτιο του 1599, ο Ερρίκος έδωσε στην ερωμένη του ένα δαχτυλίδι. Η Γαβριέλλα, σίγουρη ότι θα την παντρευόταν, δήλωσε, "Μόνο ο Θεός ή ο θάνατος του βασιλιά μπορούν να βάλουν τέλος στην καλή μου τύχη". [11] Λίγες μέρες αργότερα, στις 10 Απριλίου του 1599, ενώ ο Ερρίκος ήταν στο δρόμο της, πέθανε στο Παρίσι [12], προς μεγάλη λύπη του βασιλιά[13].

Παιδιά

Τα τέσσερα παιδιά της Γαβριέλας και του Ερρίκου ήταν:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...