Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2022

Συνέδριο του Ινστιτούτου "Νίκος Πουλαντζάς": « Επιστήμη και πολιτική: Πεδία σύμπραξης και έντασης – φορείς και πρακτικές»

 

Το θέμα της σχέσης της επιστήμης με την πολιτική αναδεικνύει το διεθνές διαδικτυακό συνέδριο που διοργανώνει το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς στις 16-18 Μαρτίου 2022, ως κορυφαία εναρκτήρια εκδήλωση των επετειακών δραστηριοτήτων για τη συμπλήρωση των 25 χρόνων από την ίδρυσή του, με τίτλο Επιστήμη και πολιτική: Πεδία σύμπραξης και έντασης – φορείς και πρακτικές. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα και τις συνεδρίες: https://poulantzas.gr/event/synedrio-...
Ινστιτούτο Νίκος ΠουλαντζάςΔείτε τα αναλυτικά βιογραφικά των ομιλητών/τριών εδώ: https://cutt.ly/DA5GfBY
Ινστιτούτο Νίκος ΠουλαντζάςΤο επόμενο πάνελ έχει τίτλο : "Ποια επιστήμη(-ες), ποια πολιτική;"
 

Η πρώτη συνεδρία, που αποσκοπεί να θέσει το γενικό πλαίσιο της συζήτησης, ξεκινά από το γενικό ερώτημα «Ποια επιστήμη (-ες) και ποια πολιτική;» (Ι), ενώ προσθέτει στην ήδη σύνθετη σχέση επιστήμης και πολιτικής δύο ακόμα διαστάσεις: το ρόλο της τεχνολογίας (ΙΙ), αλλά και το δημόσιο λόγο και τα ΜΜΕ (ΙΙΙ) ως πεδίο συνάντησης της επιστήμης και της πολιτικής.

 

Η δεύτερη συνεδρία έρχεται στον «πυρήνα» της προβληματικής του συνεδρίου και φιλοδοξεί να αναδείξει τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της επιστήμης και της πολιτικής ή, ακριβέστερα, τους φορείς που παράγουν επιστημονική γνώση για πολιτική χρήση ή (δημόσιες) πολιτικές για την επιστήμη και την έρευνα. Η αρχή γίνεται, αυτονόητα, από τους δημόσιους ερευνητικούς φορείς (IV) και τον βαρύνοντα και αναντικατάστατο ρόλο τους, ενώ ξεχωριστές συζητήσεις αφιερώνονται αφ’ ενός στους καθ’ αυτό διοικητικούς και πολιτικούς φορείς που χρησιμοποιούν ή, έστω, επικαλούνται επιστημονικά δεδομένα για τη χάραξη και την νομιμοποίηση των αποφάσεών τους (V), αφ’ ετέρου στα πολιτικά ινστιτούτα ως ένα κατεξοχήν ενδιάμεσο πεδίο μεταξύ επιστήμης και πολιτικής (VI).

 

Η τρίτη και τελευταία συνεδρία επιδιώκει να χαρτογραφήσει τη σχέση επιστήμης και πολιτικής, όπως πια αυτή αποτυπώνεται και πρακτικά σε συγκεκριμένα πεδία της κοινωνικής ζωής, και ειδικότερα στο περιβάλλον και το κλίμα (VII), στην οικονομία και το αναπτυξιακό μοντέλο (VIII), στην εργασία και στο κοινωνικό κράτος (ΙΧ) και στην υγεία (X), όπου και εξάγονται πολύτιμα συμπεράσματα από την πανδημία.

Τέλος, το καταληκτικό πάνελ επιχειρεί να συνοψίσει, να σχολιάσει αλλά και να ανοίξει προς περαιτέρω προβληματισμό και μελέτη τα θέματα του συνεδρίου.

 


ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΠΡΩΤΗ

Ι- Ποια επιστήμη (-ες), ποια πολιτική 

Συζητούν οι: 


  • Βασίλης Κάλφας, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • Γεράσιμος Κουζέλης, ομότιμος καθηγητής Επιστημολογίας και Κοινωνιολογίας της Γνώσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου ΝίκοςΠουλαντζάς
  • Χρήστος Λυριντζής, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Αριστείδης Μπαλτάς, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας των Επιστημών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πρ. υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και πρ. υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς
  • Ευθύμης Παπαβλασόπουλος, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
  • Μαρία Πουρνάρη,καθηγήτρια Επιστημολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Συντονισμός:
Μιχάλης Μπαρτσίδης
επιστημονικός διευθυντής Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, διδάσκων ΕΑΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια: