Πέμπτη, Δεκεμβρίου 30, 2021

Το Τραγούδι Του Χωρισμού (Full Movie)1940/ Η μοναδική ταινία που σκηνοθέτησε ο Φιλοποίμην Φίνος -Μνημείο της Ελλάδας σε μία ιστορική εποχή

The song of Seperation (1940) poster.jpgΤο τραγούδι του χωρισμού (1940) - Βικιπαίδεια

"Το τραγούδι του χωρισμού" (15 April 1940) 

 

Σκηνοθεσία: Φίνος Φιλοποίμην
Σενάριο: Δημήτρης Μπόγρης

Πρωταγωνιστούν:
Λάμπρος Κωνσταντάρας (Κωνσταντής), Λήδα Μιράντα (Μιράντα), Ευγενία Δανίκα (Ζωίτσα), Αλέκος Λειβαδίτης (Ζαργάνας), Κώστας Παπαγεωργίου, Νανά Παπαδοπούλου, Γιώργος Ανακτορίδης, Μαρία Μπεννηψάλτη και Μίμης Μοσχούτης.


Plot of the movie:
An attractive Athenian woman holidaying on Hydra falls in love with a local fisherman and steals him from his girlfriend to promote him as a singer in Athens' music clubs. However, he eventually returns to his faithful and patient girlfriend.

Υπόθεση:
 Κατά την διάρκεια των διακοπών της σε ένα νησί (Ύδρα), μια πλούσια Αθηναία την Μιράντα (Λήδα Μιράντα) ερωτεύεται ένα νεαρό ψαρά, τον Κωνσταντή (Λάμπρος Κωνσταντάρας), ο οποίος όμως συνδέεται με μια φτωχή κοπέλα την Ζωίτσα (Ευγενία Δανίκα).

 Η πλούσια Αθηναία καταφέρνει να χωρίσει τον ψαρά από την αγαπημένη του, παίρνοντας τον μαζί της στην Αθήνα προκειμένου να τον αναδείξει σε μεγάλο τραγουδιστή. Η μοίρα όμως θα παίξει άσχημο παιχνίδι και ένα χρόνο μετά ένα γράμμα θα γίνει αφορμή να εγκαταλείψει ο νεαρός την πλούσια Αθηναία και με τη συμβουλή του φίλου του Ζαργάνα (Αλέκος Λειβαδίτης) θα επιστρέψει τελικά στην πιστή και υπομονετική κοπέλα του, που όλο αυτό το διάστημα τον περίμενε.

Πληροφορίες:
Η πρώτη σύγχρονη ομιλούσα ταινία, της οποίας ολόκληρη η επεξεργασία έγινε σε ελληνικά εργαστήρια.
Η ταινία ήταν χαμένη μέχρι το 1994, αφού μόλις είχαν ολοκληρωθεί τα γυρίσματα της ταινίας, η Ελλάδα μπήκε στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο Φίνος συνελήφθη από τους Γερμανούς και το στούντιό του, επιταγμένο από τις δυνάμεις κατοχής, καταστράφηκε, με συνέπεια να χαθεί το αρνητικό της ταινίας. Την αποκατάστασή της ολοκλήρωσε η Ταινιοθήκη της Ελλάδας από μια φθαρμένη κόπια που βρέθηκε στην Αίγυπτο.
Η μοναδική ταινία που υπογράφει ο μεγάλος Έλληνας παραγωγός, Φιλοποίμην Φίνος*, και ως σκηνοθέτης.

Finos Film - Φωτογραφίες Φιλοποίμην ΦίνουΜέρος των εξωτερικών γυρισμάτων έγινε στην Ύδρα, στις Σπέτσες, στο κέντρο της Αθήνας, στο Ναύπλιο και ειδικότερα στο Παλαμίδι, απέναντι από το Μπούρτζι και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, το οποίο ήταν ακόμη ερείπια.
Ήταν η πρώτη εμφάνιση του Κωνσταντάρα σε ελληνική ταινία, που είχε ήδη εμπειρία από συμμετοχές σε γαλλικά φιλμ. Πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση για τον Λειβαδίτη, που στις διαφημίσεις περιγραφόταν ως «αληθινή αποκάλυψις» και παρομοιαζόταν με το Γάλλο ηθοποιό Ζαν Γκαμπέν.
Το σενάριο έγραψε ο Δημήτρης Μπόγρης**,
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΓΡΗΣ - Ο ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΗΘΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥενώ τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Φίνος, οπερατέρ ήταν οι αδερφοί Δριμαρόπουλοι και μηχανικός ήχου ο Αιμίλιος Προβελέγγιος. Τη σκηνογραφία επιμελήθηκε ο Χουάν Φρεξ, τα τραγούδια συνέθεσε ο Γ. Μαλλίδης σε στίχους Δ. Μαυρογιάννη, τα ερμήνευσαν οι Πέτρος Επιτροπάκης και Ισμήνη Διατσέντου, ενώ η μουσική ενορχήστρωση έγινε από τον Γ. Βιτάλη.
Διαφημίστηκε ως μια ταινία «Ελληνική 100% γυρισμένη σε ελληνικό στούντιο και όχι σε αιγυπτιακά με ξένους σκηνοθέτας και οπερατέρ όπως γινόταν μέχρι σήμερα». Θεωρητικά το «Τραγούδι του χωρισμού» θα μπορούσε να σημειώσει μεγάλη επιτυχία, μόνο και μόνο ως η πρώτη εξ ολοκλήρου ελλαδίτικη παραγωγή ύστερα από πολλά χρόνια. Ωστόσο η προσδοκία δεν επαληθεύτηκε.


*Φιλοποίμην Φίνος (1908-1977) - Βικιπαίδεια

**Δημήτρης Μπόγρης - Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...