Κυριακή, Νοεμβρίου 28, 2021

Δημοτικό τραγούδι: Τραγούδια της Ρούμελης (Official Audio)

Ρούμελη (οθωμανική) - ΒικιπαίδειαΗ Ρούμελη, η χώρα των Ρωμιών δηλαδή, μαζί με την Πελοπόννησο είναι οι κοιτίδες της νεώτερης Ελλάδας. Είναι οι περιοχές που άνθισε και καρποφόρησε ο αγώνας για την ανεξαρτησία, όπου έγιναν οι περισσότερες και σημαντικότερες μάχες όπου έζησαν οι θρυλικότεροι ήρωες της επανάστασης. Είναι φυσικό λοιπόν να συναντάμε την πιο πλούσια, ίσως σε παγκόσμια κλίμακα, λαϊκή δημιουργία με τα περισσότερα παραδοσιακά, ιστορικά και κλέφτικα τραγούδια. 

Τα χρόνια της σκλαβιάς μοναδική διέξοδο για όσους δεν μπορούσαν να ζουν σκλαβωμένοι πρόσφεραν τα δύσβατα Ελληνικά βουνά, τα οποία σιγά - σιγά γέμιζαν με ομάδες ενόπλων παλικαριών που αργότερα ονομάστηκαν κλέφτες και αρματολοί. 

Στα χρόνια της επανάστασης οι μάχες, ηρωικά κατορθώματα και άλλα ιστορικά γεγονότα θα δώσουν έμπνευση στη λαϊκή μούσα που θα δημιουργήσει χιλιάδες τραγούδια. Τα Ρουμελιώτικα τραγούδια διακρίνονται σε αργούς καθιστικούς σκοπούς της τάβλας, πατινάδες ή δρομικά και σε χορευτικά. 

Ξακουστό πανηγύρι της Ρούμελης είναι του Αη Συμιού. Εκεί παλιότερα μαζευόντουσαν όλες οι καλές ζυγιές για να δείξουν την τέχνη τους. Έτσι το πανηγύρι συνέβαλε στη διατήρηση και διάδοση της αυθεντικής παραδοσιακής Ρουμελιώτικης μουσικής. 

Τα όργανα έχουν αρκετή ποικιλία. Η πλέον αυθεντική Ζυγιά που την αποτελούσαν ζουρνάδες και νταούλι, έχει αντικατασταθεί με την συνηθισμένη λαϊκή ορχήστρα, δηλαδή κλαρίνο, βιολί, λαούτο, σαντούρι και κρουστό, στερώντας τα Ρουμελιώτικα τραγούδια από το χαρακτηριστικό χρώμα τους. Τέλος ένα μεγάλο μέρος των τραγουδιών λεγόταν αποκλειστικά με το στόμα. 

Άλλοι χοροί αγαπητοί στη Ρούμελη είναι ο Τσάµικος µε τις παραλλαγές του (κλέφτικος κ.α.). Οι συρτοί χοροί όπως αυτός ""στα τρία" που εδώ χορευόταν και σε μια παραλλαγή όπου οι άνδρες σε ορισμένα σημεία περιστρεφόντουσαν με πηδήματα ( συρτοκούνητος).

 Άλλος συρτός, ο γνωστός συρτοκαλαματιανός σε μέτρο 7/8 ο οποίος στην Ανατολική Ρούμελη παραλλάσσεται στο "καγκέλι", γυρίζοντας με "τσάκισμα" σε μέτρο 4/4. 

Δεν Θα πρέπει να παραλείψουμε και την ύπαρξη "αστικής" μουσικής ήδη από την αρχή του 19ου αιώνα σε μεγάλα αστικά κέντρα κυρίως λιμάνια που βρισκόντουσαν σε επικοινωνία με τη Σμύρνη. την Πόλη ή τα Επτάνησα. 

Στο δίσκο περιλαμβάνονται μερικά από τα πιο αγαπητά και διαδεδομένα Ρουμελιώτικα και Πανελλήνια τραγούδια. ------------------------------------------------------------------------------------------------------ Εξώφυλλο Αραχωβα - Νυφικη Φορεσια - ΕΣΘΗΤΑ / ESTHITAΑράχωβα. Νυφική φορεσιά με λεπτά κεντήματα και αρμονικό συνδυασμό των υλικών κατασκευής. Η κόκκινη μεταξοκέντητη ποδιά δένεται με χρυσό ποδιόσκοινο και το κεφάλι καλύπτει η γάζα στολισμένη ολόγυρα με μικρές φούντες. ------------------------------------------------------------------------------------------------------

 01▶00:00 Συννέφιασε ο Παρνασσός - Κώστας Μετζελόπουλος

 02▶03:15 Να ήμουν στην Αράχωβα - Ευγενία Βέρρα 

03▶07:08 Στ’ απόσκια του βασιλικού - Κώστας Μετζελόπουλος

 04▶10:18 Ο πλάτανος - Ανδρέας Ανδριόπουλος 

05▶12:44 Η ματζουράνα - Κική Φραγκούλη

 06▶17:32 Γιάνναινα Γιαννάκαινα - Ευγενία Βέρρα

 07▶20:22 Κάτω στου βάλτου τα χωριά - Ανδρέας Ανδριόπουλος 08▶24:27 Η Θήβα έχει όμορφες - Ανδρέας Ανδριόπουλος

 09▶26:05 Η άμαξα - Ανδρέας Ανδριόπουλος 

10▶27:51 Κατακαημένη Αράχωβα - Κώστας Μετζελόπουλος

 11▶31:33 Ποιος έχει δυό αγαπητικές - Θεοδοσία Στίγκα 

12▶35:12 Τα Ρίτσα - Ευγενία Βέρρα 

13▶38:14 Τ’ Ανδρούτσου η μάνα χαίρεται - Κώστας Μετζελόπουλος 

14▶41:47 Ο Λιούλιος - Κική Φραγκούλη 1

5▶44:52 Μαρία Πενταγιώτισσα - Κική Φραγκούλη

 16▶48:08 Έφταιξα συμπάθησέ με - Ανδρέας Ανδριόπουλος 

17▶49:46 Βρέχει απόψε και χιονίζει - Ανδρέας Ανδριόπουλος 

18▶51:29 Μαράθηκε το χειλάκι μου - Κική Φραγκούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...