Τι συμβαίνει στη Σουηδία με τον κορονοϊό - Η σύγκριση με την Ελλάδα
Τι συμβαίνει σήμερα με τη Σουηδία και τον κορονοϊό. Πόσους νεκρούς έχει; Πόσα κρούσματα; Ποια είναι η σύγκριση με την Ελλάδα;
Η Σουηδία είναι δεδομένο ότι θα αποτελέσει - αν δεν αποτελεί ήδη - ένα case study στη διαχείρηση του κορονοϊού. Στην Ελλάδα, η Σουηδία είναι η αγαπημένη μιας σημαντικής μερίδας πολίτων, κάποιοι απο τους οποίους μπορεί να μην πιστεύουν ακόμη και σήμερα ότι υπάρχει ο κορονοϊός, ωστόσο το σύμβολο των αντιεμβολιαστών... εμβολιάζεται. Μιλάμε για τη Σουηδία - τη χώρα που επικρίθηκε όσο καμία άλλη για την επιλογή της να συνεχίσει την κανονικότητά της, με μερικούς μόνο απαραίτητους περιορισμούς, χωρίς να πάει ποτέ σε lockdown όπως έκανε όλος ο υπόλοιπος πλανήτης. Από την άλλη η Ελλάδα τους πρώτους δύο μήνες οδηγήθηκε σε πολύ σκληρό lockdown και έκτοτε είχε επιδοθεί σε ένα ατελείωτο άνοιξε-κλείσε με μέτρα και περιορισμούς που αίρονται και ξανάρχονται.
Βλέποντας κανείς τα στοιχεία από τα διεθνή media θα διαπιστώσει ότι αυτή τη στιγμή η Σουηδία βρίσκεται σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα. Τόσο συνολικά, όσο και στην καθημερινότητα των κρουσμάτων και των νεκρών.
Μπορεί η Ελλάδα να καταγράφει τις τελευταίες μέρες περίπου 60 νεκρούς κάθε μέρα, η Σουηδία έχει πέσει σε 3-4 την ημέρα.
Ανατρέχοντας κάποιος στα διεθνή πρακτορεία βλέπει κανείς την είδηση ότι στη Σουηδία ο απολογισμός των νεκρών από κορονοϊό ξεπέρασε την Πέμπτη (26/10) τους 15.000 από την αρχή της πανδημίας.
Στη Σουηδία των 10,35 εκατ. κατοίκων έχουν καταγραφεί περίπου 1.168.000 κρούσματα με 15.000 θανάτους.
Στην Ελλάδα των 10,7 εκατ. κατοίκων τα κρούσματα ανέρχονται σε 730.000 περίπου και οι θάνατοι είναι περισσότεροι - 15.800.
Εκτός από τη μεγάλη διαφορά στα lokdown πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχει τεράστια διαφορά στον εμβολιασμό. Στη Σουηδία το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων άνω των 16 ετών ξεπερνά το 80% ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι οριακά στο 60%. Η Σουηδία πριν ένα μήνα έχει άρει σχεδόν το σύνολο των περιορισμών κατά της Covid-19 λόγω της προόδου του εμβολιαστικού προγράμματος και της καλής επιδημιολογικής κατάστασης, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Η ανταπόκριση που επέδειξε η Σουηδία στην εξάπλωση του κορονοϊού ήταν πολύ αργή και οι προετοιμασίες για την διαχείριση μιας πανδημίας ήταν ανεπαρκείς. Αυτό ανακοίνωσε χθες μια επιτροπή που ερευνά την απάντηση της χώρας στην COVID-19. Η αρχική στρατηγική της Σουηδίας, η αποφυγή της επιβολής lockdown και μέτρων όπως η χρήση μάσκας και η σταδιακή αυστηροποίηση των περιορισμών, έθεσε στο περιθώριο την χώρα κατά την πρώτη χρονιά της πανδημίας όταν πολλές χώρες ανά την Ευρώπη επέλεγαν να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς.
Η επιτροπή ανέφερε ότι θα ασχοληθεί με την πολιτική της μη επιβολής lockdown που επέλεξε η χώρα στην τελική της έκθεση, αλλά τα προκαταρκτικά ευρήματά της δείχνουν ότι επιβλήθηκαν μέτρα αργοπορημένα τόσο σε σύγκριση με τους σκανδιναβούς γείτονες της Σουηδίας όσο και ως προς τις διαστάσεις της επιδημίας στη χώρα την άνοιξη του 2020.
Οι αρχές βασίστηκαν πολύ σε συστάσεις για εθελοντικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και πλυσίματος των χεριών, ενώ δημόσιοι χώροι όπως σχολεία, εστιατόρια και επιχειρήσεις παρέμειναν στο μεγαλύτερο μέρος τους ανοιχτά με την κυβέρνηση να μεταθέτει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την καταπολέμηση του ιού στις υπηρεσίες υγείας και στον επικεφαλής επιδημιολόγο Άντερς Τέγκνελ.
Η Σουηδία έχει καταγράψει περισσότερους από 15.000 θανάτους από τον κορονοϊό, κατά κεφαλήν πολύ περισσότερους σε σχέση με τους σκανδιναβούς γείτονές της που εφάρμοσαν αυστηρότερους περιορισμούς, αλλά λιγότερους σε σχέση με άλλες χώρες που επέβαλαν αυστηρά lockdown.
Η στρατηγική ως προς την πανδημία υπήρξε αμφιλεγόμενη τόσο στην ίδια τη χώρα όσο και στο εξωτερικό. Οι επικριτές της την έχουν χαρακτηρίσει παράτολμη και σκληρή, αλλά η προσέγγιση της Στοχκόλμης έχει κερδίσει και επαίνους καθώς είναι πιο βιώσιμη και φιλική προς τις επιχειρήσεις και αποτελεί μοντέλο για την συνύπαρξη με τον ιό καθώς γίνεται ενδημικός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου