Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021

«Έτσι και αυτός ο άνθρωπος που μου διαφεύγει το όνομά του [....] νόμισε ότι μπορεί να είναι ινφλουένσερ στις ζωές των άλλων και κατακρίνοντας από το Μενίδι.»

 

Ο Ξιαρχό, οι φόλουερς και ο καθρέφτης του Λακάν

Τάσος Ξιαρχό: Απειλεί να αυτοκτονήσει στο Μενίδι - GRTimes.gr

Μακάρι αυτός ο άνθρωπος απόψε να γυρίσει σπίτι του με όποιον θεατράλε ή πιο ταπεινό τρόπο θέλει. Αλλά να ξέρουμε ότι στα σόσιαλ μίντια συμβαίνει ό,τι και στην πραγματική ζωή.

Δεν είμαστε το μήνυμα. Δεν είμαστε καν το μέσο. Φολουερς είναι ένα τυχαίο γεγονός, δεν υπάρχει ινφλουενσεριλίκι του ενός, τα κύματα φτιάχνονται από τις μάζες. Άλλοτε στη σωστή, άλλοτε στη λανθασμένη κατεύθυνση. Έχει το δικαίωμα κάποιος να βγάζει χίλια ευρώ πουλώντας ένα προϊόν, έχει το δικαίωμα κάποιος να παράγει πολιτική ή να νομίζει ότι το κάνει. Δεν έχει όμως το δικαίωμα να στοχοποιεί προσωπικά ή κατηγορίες κοινωνικές. Γιατί υπάρχει η απάντηση.

Τα σόσιαλ μίντια έδωσαν σε αυτό τον άνθρωπο με τον προβληματικό καθρέφτη – κατά Λακάν – να αισθάνεται ότι μπορεί να πει οτιδήποτε χωρίς επιπτώσεις, μπορεί να καταστρέψει έναν άλλο άνθρωπο, την ψυχολογία του ή υλικά, χωρίς αντίδραση, ότι μπορεί να τσαμπουνάει οτιδήποτε στα σόσιαλ μίντια.

Αυτός ο χαλασμένος καθρέφτης – κατά Λακάν – κάνει πολλούς να αισθάνονται ότι είναι η φωνή της κοινωνίας και όταν όμως η κοινωνία μιλάει να είναι απογοητευτικά τα πράγματα για αυτούς.

Αυτός ο άνθρωπος που μου διαφεύγει το όνομά του και εύχομαι να επιστρέψει ασφαλής απόψε στο σπίτι του είναι πάρα πολλοί άνθρωποι στο διαδικτυακό μας περιβάλλον και γύρω μας.

Η τεχνητή νοημοσύνη και μέσα από τις πλατφόρμες αφού φούσκωσαν το εγώ του άβαταρ, τώρα θα του πουλήσουν δήθεν μια άλλη δυνατότητα: από την γκαρσονιέρα στα Σεπόλια να ζει το άβαταρ μια ξέφρενη ζωή, ενώ εσύ θα παραμένεις στην γκαρσονιέρα στα Σεπόλια. Έτσι και αυτός ο άνθρωπος που μου διαφεύγει το όνομά του και εύχομαι να γυρίσει απόψε ασφαλής νόμισε ότι μπορεί να είναι ινφλουένσερ στις ζωές των άλλων και κατακρίνοντας από το Μενίδι. Υπερκτίμησε το ρόλο του στη διάταξη δυνάμεων ενός ψηφιακού, μαρκετίστικου, καπιταλιστικού στρατέγκο. Εδώ το παθαίνουν και άλλοι.

Το ζήτημα είναι να μην χαλάει ο καθρέφτης – κατά Λακάν – και να έχει κανείς επίγνωση ότι είναι ο πολλαπλασιαστής. Ούτε το μέσο, ούτε το μήνυμα.

Μαρία Μπαλάφα

(Πρώτη δημοσίευση στο Facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημήτρης Κανελλόπουλος- Γιώργος Αλλαμανής: «Τέσσερις αλήθειες και ψέματα»για τον Μάνο Χατζιδάκι (PODCAST)

  Τέσσερις αλήθειες και ψέματα για τον Μάνο Χατζιδάκι Στο νέο επεισόδιο του Newsroom, τη σειρά podcast που ο Δημήτρης Κανελλόπουλος συνομιλ...