Πέμπτη, Αυγούστου 19, 2021

Οι Ταλιμπάν διώχνουν τις γυναίκες από τις δουλειές τους και τις αντικαθιστούν από άντρες συγγενείς τους!

 



Οι Ταλιμπάν διώχνουν τις γυναίκες από τις δουλειές τους και τις αντικαθιστούν από άντρες συγγενείς τους


Afghan Taliban militants stand with residents as they took to the street to celebrate ceasefire on the second day of Eid in the outskirts of Jalalabad on June 16,2018.
Taliban fighters and Afghan security forces hugged and took selfies with each other in restive eastern Afghanistan on June 16, as an unprecedented ceasefire in the war-torn country held for the second day of Eid. / AFP PHOTO / NOORULLAH SHIRZADA

Οι Ταλιμπάν διώχνουν τις γυναίκες από τις δουλειές τους και τις αντικαθιστούν από άντρες συγγενείς τους

Τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν αποκαλύπτει το δίκτυο Al Jazeera, σύμφωνα με το οποίο Ταλιμπάν με τα όπλα στα χέρια συνόδεψαν τις εργαζόμενες στα σπίτια τους και τις διέταξαν να μην επιστρέψουν στην εργασία τους!

Ειδικότερα, μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, γυναίκες εργαζόμενες στην Αzizi Bank καθώς και στο υποκατάστημά της Bank Milli στην Χεράτ, οδηγήθηκαν στο σπίτι τους υπό την απειλή του όπλου των Ταλιμπάν.

«Είναι πραγματικά περίεργο να μην σου επιτρέπεται να δουλεύεις, αλλά τώρα αυτό είναι», δήλωσε στο Reuters η 43χρονη Noor Khatera, μια γυναίκα που εργαζόταν στην Τράπεζα Azizi.

«Δίδαξα τον εαυτό μου αγγλικά και έμαθα ακόμη και πώς να χειρίζομαι έναν υπολογιστή, αλλά τώρα θα πρέπει να ψάξω για ένα μέρος όπου θα μπορώ απλώς να δουλεύω με περισσότερες γυναίκες τριγύρω».

Το περιστατικό είναι ένα πρώιμο σημάδι ότι ορισμένα από τα δικαιώματα που κέρδισαν οι Αφγανές γυναίκες τα τελευταία 20 χρόνια από την ανατροπή του σκληρού κινήματος θα μπορούσαν να αντιστραφούν.

Δύο μέρες πριν, μαχητές των Ταλιμπάν μπήκαν στην τράπεζα Azizi Bank στην πόλη Κανταχάρ και διέταξαν εννέα εργαζόμενες να φύγουν. Οι Ταλιμπάν τις πληροφόρησαν μάλιστα πως από εδώ και στο εξής μόνο αρσενικά μέλη της οικογένειάς τους θα μπορούσαν να πάρουν τη θέση τους στην τράπεζα, σύμφωνα με δηλώσεις τριών εργαζομένων γυναικών.

«Κάποιος να το σταματήσει»

Παρόμοιο συμβάν συνέβη και στο υποκατάστημα της Aziz Banik, την Bank Milli στην Χεράτ. Οι αυτόπτες μάρτυρες – δύο εργαζόμενες ταμίες, κατήγγειλαν πως τρεις μαχητές Ταλιμπάν εισέβαλλαν οπλοφορώντας στην τράπεζα και τους εξαπέλυσαν λεκτική επίθεση επειδή δεν φορούσαν μπούργκα. Στη συνέχεια, τις υποχρέωσαν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους ενώ στη θέση τους προσελήφθησαν άντρες συγγενείς τους.

Την πενταετή περίοδο που οι Ταλιμπάν είχαν την εξουσία στο Αφγανιστάν – από το 1996 μέχρι και το 2001- γυναίκες και νεαρά κορίτσια δεν είχαν δικαίωμα στην εκπαίδευση και την εργασία ενώ ήταν υποχρεωτικό για όλες τις γυναίκες να φορούν niqāb – που καλύπτει και το πρόσωπο. Όσον αφορά την έξοδο επιτρεπόταν μόνο υπό την συνοδεία άντρα, μέλους της οικογένειάς τους.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Zabihullah Mujahid δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τα τελευταία δύο συμβάντα στις τράπεζες, ενώ και εκπρόσωποι των Ταλιμπάν από τις δύο τράπεζες επίσης αρνήθηκαν να κάνουν την όποια δήλωση στο δίκτυο.

Ο Mujahid ωστόσο, στην πιο γενική ερώτηση που του τέθηκε από το δίκτυο Al Jazeera, για το αν οι γυναίκες θα μπορούν να εργάζονται στις τράπεζες, απάντησε:

«Δεν έχει παρθεί ακόμη καμιά απόφαση. Μετά την εγκαθίδρυση του Ισλαμικού συστήματος, θα ληφθούν οι αποφάσεις γι’ αυτό σύμφωνα με την νομοθεσία και την θέληση του θεού, δεν θα υπάρξουν προβλήματα».
Tα πρόσφατα γεγονότα αποτελούν ένδειξη για το ότι πολλά από τα δικαιώματα που είχαν κατακτήσει οι Αφγανές γυναίκες τα τελευταία 20 χρόνια, θα τα χάσουν τώρα ξανά. Μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν πολλές γυναίκες ζήτησαν βοήθεια και υποστήριξη μέσω των social media.

«Με κάθε πόλη που πέφτει, πέφτουν ανθρώπινα σώματα, πέφτουν όνειρα, πέφτει η Ιστορία και το μέλλον, πέφτει η Τέχνη και ο Πολιτισμός, πέφτει η ζωή και η ομορφιά, πέφτει ο κόσμος. Σας παρακαλώ κάποιος να το σταματήσει όλο αυτό», έγραψε στο Twitter η Ράντα Άκμπαρ, Αφγανή φωτογράφος.

Από τη στιγμή που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ, οι πολίτες της χώρας είδαν διαφημίσεις με γυναίκες να εξαφανίζονται και τις μπούργκες να πολλαπλασιάζονται στους δρόμους της Καμπούλ.

Πηγή : rosa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Philip Glass - Songs From Liquid Days (Live) : Όταν ο μουσικός μινιμαλισμός ερωτεύτηκε την Ποίηση

Το Songs from Liquid Days(1986 είναι μια συλλογή τραγουδιών που συνέθεσε ο συνθέτης Philip Glass σε στίχους των Paul Simon, Suzanne Vega, ...