Δευτέρα, Αυγούστου 31, 2020

Για την Κεραμέως και το κεραμιδαριό της

Μετεξεταστέα η Κεραμέως

Μετεξεταστέα η Κεραμέως

Γεράσιμος Λιβιτσάνος 
 
31 Αυγούστου 2020

Στον «αδύναμο κρίκο» της κυβέρνησης αναδεικνύεται η Νίκη Κεραμέως. Ενώ το άνοιγμα των σχολείων παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα, η υπουργός Παιδείας φαίνεται μοιάζει να έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τη δυσαρέσκεια μεγάλου τμήματος της κοινής γνώμης, συμπεριλαμβανομένων και όσων στις τελευταίες εκλογές της ψήφισαν την Νέα Δημοκρατία. Η Νίκη Κεραμέως όχι απλά δεν δικαιώνει προσδοκίες, αλλά έχει καταφέρει να βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής. Σε μία περίοδο που το μείζον θέμα δεν είναι -αντικειμενικά- η παιδεία, αλλά η πανδημία και η οικονομία.
Τα σημάδια άλλωστε έχουν καταγραφεί εδώ και αρκετό καιρό και στην έρευνα 20/20 του News 247 στις αρχές Ιουλίου. Εκεί όπου οι θετικές γνώμες για το έργο της κυβέρνησης στην Παιδεία ήταν μόλις 29,2% και οι αρνητικές 66,1%. Προφανώς στο υπουργείο Παιδείας δύσκολα μπορούν να ευελπιστούν ότι η εικόνα αυτή έχει μεταστραφεί, μετά την εικόνα χάους που παρουσιάζεται σήμερα σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων. Η χειροτέρευση της εικόνας της κυβερνητικής πολιτικής στην παιδεία, στα μάτια των πολιτών, είναι εξαιρετικά πιο πιθανό σενάριο.
Οι επικρίσεις που καταγράφονται εναντίον της Νίκης Κεραμέως μοιάζουν να ειναι ...πολυσυλλεκτικές. Ίσως αυτές που προέρχονται από την αντιπολίτευση να θεωρηθούνται «φυσιολογικές», όμως για την υπουργό Παιδείας καταγράφεται αρνητικό κλίμα ακόμη σε ΜΜΕ που είτε αναφέρονται στην βάση της Νέας Δημοκρατίας, είτε έχουν φιλοκυβερνητικό προσανατολισμό.

Το μυστικό

Το «μυστικό της …αποτυχίας» της Νίκης Κεραμέως, αφορά τόσο τους άμεσους πολιτικούς χειρισμούς και τα αντανακλαστικά της απέναντι στις καταστάσεις που δημιουργούνται στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία, όσο και την ευρύτερη «εικόνα» που έχει καταφέρει να δομήσει. Ύστερα από περίπου έναν χρόνο και δύο μήνες στην θέση της υπουργού Παιδείας.
Μόλις λίγες ημέρες πριν το τυπικό άνοιγμα των σχολείων, το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται πολύ μακριά από το να έχει επιτύχει την εμπιστοσύνη των γονιών της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και των πολιτών αφού το θέμα συνδέεται με την διάδοση του Covid 19.
Προφανώς μία συνέντευξη τύπου που απέτυχε να δώσει σαφή εικόνα ακόμη και …για την ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων προφανώς δεν έπεισε για την ύπαρξη σχεδιασμού. Οι «ατσούμπαλες» απόπειρες επικοινωνιακής διαχείρισης ενός τόσο ευαίσθητου θέματος, με αναφορές στους «μέσους όρους» των μαθητών ανά τάξη που πότε ήταν 17 και πότε 20 μαθητές προφανώς δεν ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη. Ούτε η δήλωσή της για τις μάσκες που πρέπει να επιβαρύνουν τους γονείς των μαθητών, την οποία έσπευσε να διορθώσει το Μέγαρο Μαξίμου.
Αντιθέτως η σύγκριση των πολιτών με τα μέτρα που λαμβάνονται σε άλλες χώρες κατέστησαν σαφές ότι το δίμηνο που μεσολάβησε το υπουργείο Παιδείας δεν μερίμνησε για την προετοιμασία των σχολείων. Αντικειμενικά σε αυτό το τοπίο «έπιασε τόπο» η κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης για ανύπαρκτο σχεδιασμό. Μάλιστα το θέμα του ανοίγματος των σχολείων συνεχίζει να «παραμένει στον αέρα».
Η Νίκη Κεραμέως παρά το «εκσυγχρονιστικό» προφίλ που έχει φιλοτεχνήσει, έχει «φορτωθεί» σημαντικά προβλήματα που καταγράφθηκαν στην οργάνωση εκπαιδευτικών διαδικασιών. Τα σοβαρότατα προβλήματα στο σύστημα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης παράλληλα με τα μεγάλα προβλήματα της πλατφόρμας διεξαγωγής των πανελληνίων, προφανώς δημιούργησαν σοβαρότατα ερωτηματικά. Το ίδιο συνέβη και με την δήλωση της περί επιτυχίας του 77% των υποψηφίων στις πανελλήνιες. Κάτι που φαίνεται ότι εξόργισε ένα τμήμα της Νέας Δημοκρατίας.
Μετεξεταστέα η Κεραμέως
Η Νίκη Κεραμέως σε τελετή αγιασμού EUROKINISSI
Σε μια πιο ευρεία θέαση όμως του έργου της υπουργού Παιδείας καταγράφονται και άλλα χαρακτηριστικά:
Πρώτο: Η Νίκη Κεραμέως, ένα στέλεχος νέο σε ηλικία, προεκλογικά αποτέλεσε αιχμή του δόρατος της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Υποσχόμενη δομικές και σημαντικές αλλαγές στον χώρο της παιδείας. Με την πάροδο του χρόνου όμως φαίνεται αυτές οι υποσχέσεις να αναλώθηκαν σε συμβολισμούς. Μάλιστα συμβολισμούς που μόνο σε ένα σύγχρονο μοντέλο δεν παραπέμπουν: Χαρακτηριστική περίπτωση η εμμονή της υπουργού Παιδείας στο θέμα της «διαγωγής κοσμίας» που ανάγκασε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώσει από το βήμα της Βουλής ότι θα αναζητηθούν άλλοι τρόποι εφαρμογής της νομοθετικής ρύθμισης ώστε να μην θυμίζει τα πρότυπα της 10ετίας του ’70.
Δεύτερο: Σε αντίθεση με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, η υπουργός Παιδείας, είναι από τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου που είχε την ευκαιρία απρόσκοπτα να «ξετυλίξει» την πολιτική της. Μια και βασικές επιλογές της δεν εξαρτήθηκαν από τις συνθήκες της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα ανήκει στην μειοψηφία των υπουργών που έχουν «περάσει» από την Βουλή θεμελιακά νομοσχέδια σχετικά με τον τομέα τους. Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο για τη αναδιοργάνωση της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες της και το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση. Παρόλα αυτά σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν πέτυχε την κοινωνική αναγνώριση. Αυτό πάροτι στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της είχε την προσωπική στήριξη του πρωθυπουργού που εκφράστηκε είτε με κοινές εμφανίσεις, είτε με αναφορές σε σημαντικές εκδηλώσεις, είτε με την παρουσία του στην Βουλή.
Τρίτο: Στο κοινοβουλευτικό ενεργητικό της Νίκης Κεραμέως καταγράφεται η αδυναμία επίτευξης οποιασδήποτε συναίνεσης με την αντιπολίτευση. Αντιθέτως η υπουργός Παιδείας και στις δύο νομοθετικές ρυθμίσεις που προώθησε πέτυχε το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα: Την συσπείρωση της αντιπολίτευσης (ενίοτε από …ΚΙΝ.ΑΛ έως ΚΚΕ) και την εντονότατη αμφισβήτηση τόσο των νομοθετικών επιλογών της όσο και των νομοθετικών πρακτικών της (απουσία διαβούλευσης, διαλόγου, αιφνιδιαστικές ρυθμίσεις κ.λ.π). Αυτά την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έχει να επιδείξει σε άλλα πεδία ευρύτατες συναινέσεις (π.χ ψήφος αποδήμων) ακόμη και σε πολύ δύσκολα νομοσχέδια (νομοθεσία εναντίον των διαδηλώσεων όπου υπερψηφισε το ΚΙΝ.ΑΛ).
Τέταρτο: Η Νίκη Κεραμέως είναι η υπουργός που έχει «επιτύχει»πρώτη από όλους την ενεργοποίηση των κοινωνικών αντιδράσεων. Οι πρωτοβουλίες της έχουν προκαλέσει, απεργίες, κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια και διαδηλώσεις. Σε μία περίοδο μάλιστα που οι δυσκολίες στο οικονομικό πεδίο καθιστούν για την κυβέρνηση ιδιαίτερα σημαντική την «κοινωνική ειρήνη». Μάλιστα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτές οι αντιδράσεις σχετίζονται με την αντιπολίτευση. Ιδίως από την στιγμή που τις επιλογές της έχει αμφισβητήσει και η συνδικαλιστική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας στον χώρο των εκπαιδευτικών, η ΔΑΚΕ.
Μετεξεταστέα η Κεραμέως
Πορεία εκπαιδευτικών στην Θεσσαλονίκη EUROKINISSI
Πέμπτο: Η υπουργός Παιδείας, δεν έκρυψε την εκτίμησή της συνολικά στον θεσμό της ιδιωτικής παιδείας. Παράλληλα ήταν «ευανάγνωστη» από τους πολίτες η στήριξη που παρείχαν επιχειρηματίες του εν λόγω κλάδου στο πρόσωπό της. Άλλωστε η ίδια η Νίκη Κεραμέως δεν διέψευσε το ότι αρκετοί εξ αυτών ήταν χορηγοί της Νέας Δημοκρατίας στην προεκλογική περίοδο. Στοιχείο που δεν είναι ότι πιο θετικό για μία υπουργό που έχει ως βασικό αντικείμενο την δημόσια εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...