Τρίτη, Μαΐου 22, 2018

Μήπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ δωροδοκήθηκε από την Κίνα και ως εκ τούτου έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας του;

 

Εκπλήσσει η στάση Τραμπ απέναντι στη ZTE

PAUL KRUGMAN / ΤHE NEW YORK TIMES
Πηγή μεταφρασμένης αναδημοσίευσης : kathimerini.gr , 19.05.2018

Μήπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ δωροδοκήθηκε από την Κίνα και ως εκ τούτου έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας του; Μη θεωρήσετε πως μια τέτοια εκδοχή είναι γελοία: δεδομένων όλων αυτών που γνωρίζουμε για τον Ντόναλντ Τραμπ, μια τέτοια ιστορία είναι πολύ πιθανή.
Μην ισχυριστείτε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις. Δεν απευθυνόμαστε σε ένα δικαστήριο όπου υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Πολύ πιο αυστηρά κριτήρια ισχύουν για υψηλούς αξιωματούχους. Υποτίθεται ότι θα πρέπει να αποφεύγουν καταστάσεις όπου μπορεί να υπάρχει έστω και η παραμικρή υπόνοια ότι ενήργησαν για προσωπικό όφελος.
Oι Ρεπουμπλικανοί που ελέγχουν το Κογκρέσο φαίνεται πως δεν θα κάνουν τίποτα γι’ αυτό. Ενα ολόκληρο πολιτικό κόμμα –ένα κόμμα που θεωρεί πως είναι η ενσάρκωση του πατριωτισμού και αμφισβητεί τον πατριωτισμό των πολιτικών του αντιπάλων– υιοθετεί σήμερα μια πλήρως υποχωρητική στάση απέναντι στην πιθανότητα της διαφθοράς με την πιο ωμή εκδοχή της. Ακόμη και αν αυτή η ιστορία περιλαμβάνει οικονομικά ανταλλάγματα από εχθρικές ξένες δυνάμεις.
Μέχρι σήμερα, η ιστορία έχει ως εξής: τα τελευταία χρόνια, η κινεζική εταιρεία τεχνολογίας ΖΤΕ, η οποία, μεταξύ άλλων, κατασκευάζει φθηνά έξυπνα τηλέφωνα, είχε πολλές φορές προβλήματα με την αμερικανική κυβέρνηση. Πολλά από τα προϊόντα της εμπεριέχουν εξαρτήματα που έχουν κατασκευαστεί στις ΗΠΑ. Και τα εξαρτήματα αυτά απαγορεύεται να εξάγονται σε χώρες που τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις, όπως είναι η Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Αλλά η ΖΤΕ κατάφερνε να παρακάμπτει αυτές τις απαγορεύσεις.
Αρχικά επιβλήθηκε πρόστιμο εις βάρος της εταιρείας, ύψους 1,2 δισ. δολαρίων. Επειτα, όταν κατέστη σαφές πως η εταιρεία επιβράβευσε, αντί να τιμωρήσει, τα υπεύθυνα στελέχη, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ απαγόρευσε στις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας να πωλούν εξαρτήματα στη ΖΤΕ για την επόμενη επταετία.
Πριν από δύο εβδομάδες, το Πεντάγωνο απαγόρευσε τις πωλήσεις τηλεφώνων της ΖΤΕ σε στρατιωτικές βάσεις, αφού οι μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν ότι η κινεζική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα προϊόντα της εταιρείας για κατασκοπεία.
Οπότε ήταν αρκετά περίεργο όταν ο κ. Τραμπ άλλαξε ξαφνικά στάση και δήλωσε πως συνεργάζεται με τον Κινέζο ομόλογο του Σι Τζινπίνγκ για να σώσουν τη ΖΤΕ. «Πολλές θέσεις εργασίας θα χαθούν στην Κίνα», έγραψε σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.
Πιθανότατα, ο κ. Τραμπ να προχώρησε σε αυτήν την υποχώρηση για αποφευχθεί η κλιμάκωση ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Γιατί, όμως, να επιλέξει αυτήν την περίπτωση σκανδαλώδους συμπεριφοράς της Κίνας για να επιχειρήσει μια φιλική προσέγγιση; Η προσοχή πολλών στράφηκε στην Ινδονησία, όπου κρατική εταιρεία της Κίνας ανακοίνωσε μια μεγάλη επένδυση σε ένα έργο όπου συμμετέχουν επιχειρηματικά συμφέροντα της οικογενείας Τραμπ. Η επένδυση αυτή, επιπροσθέτως, είναι μέρος των σχεδίων της Κίνας για την αναβάθμιση των υποδομών στις χώρες της Ευρασίας με στόχο τη διεύρυνση της σφαίρας επιρροής της.
Πίσω στη ΖΤΕ. Ηταν αυτή η κίνηση ηθελημένη; Δεν θα μάθουμε ποτέ. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Τραμπ αλλάζει στάση στην εξωτερική πολιτική της όταν διακυβεύονται έμμεσα επιχειρηματικά συμφέροντα της οικογενείας Τραμπ. Η κυβέρνηση, περιέργως, στήριξε πέρυσι το εμπάργκο που επέβαλε η Σαουδική Αραβία στο Κατάρ. Το Κατάρ είναι ένα ανεξάρτητο εμιράτο της Μέσης Ανατολής που φιλοξενεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ. Και η απόφαση αυτή ελήφθη λίγο μετά την άρνηση επενδυτών του Κατάρ να επενδύσουν 500 εκατ. δολάρια σε κτίριο του Μανχάταν, που ανήκει στην οικογένεια του γαμπρού του Αμερικανού προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...