Δευτέρα, Μαρτίου 26, 2018

"Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο"

 

 Ο Fred Boissonnas φωτογραφίζει στην Αίγυπτο, 1929/1933. © Bibliotèque de Genève

"Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο" . Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Αφιερωμένη στον φωτογράφο Φρεντ Μπουασονά είναι η έκθεση που εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, με τίτλο «Ο Fred Boissonas στην Αίγυπτο».  Ο Ελβετός φωτογράφος και φιλέλληνας Φρεντερίκ (Φρεντ) Μπουασονά (1858- 1946) προσκλήθηκε στην Αίγυπτο το 1929 από τον βασιλιά Φουάντ Α΄ προκειμένου να συγκεντρώσει φωτογραφικό υλικό για την πολυτελή έκδοση με τίτλο Εgypte (Αίγυπτος).
Με συνοδοιπόρο τον συμπατριώτη του εκδότη και συγγραφέα Πολ Τρέμπλεϊ περιηγήθηκε την χώρα για έντεκα μήνες δημιουργώντας φωτογραφικές εικόνες οι οποίες αναφέρονταν τόσο στη μακραίωνη ιστορία της χώρας όσο και στην ταυτότητα του νεοσύστατου αιγυπτιακού κράτους. Τον Μάιο του 1933 ο Fred Boissonnas επέστρεψε στην Αίγυπτο για την τελευταία, όπως αποδείχθηκε, φωτογραφική του αποστολή. Επισκέφθηκε για δεύτερη φορά την χερσόνησο του Σινά και τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης, ακολουθώντας τη διαδρομή των Ισραηλιτών έτσι όπως καταγράφεται στη βιβλική «Έξοδο».
Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 20 Μαΐου 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και culturenow.gr

Το Όρος Σινά, 5 Ιουνίου 1933. © Roussen Collection/ Saint Catherine Foundation
 
Προς το νεκροταφείο της πόλης Ασιούτ, Αίγυπτος 1929. Από τον τόμο Égypte, εκδότης Paul Trembley,Γενεύη (1932)
 
Στο δρόμο προς το Σινά, Αίγυπτος 1929/1933. © Roussen Collection / Saint Catherine Foundation
 

 Το οστεοφυλάκιο της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά, 19 Απριλίου 1929. © Roussen Collection/ Saint Catherine Foundation
 
Τα αγάλματα του Ραμσή Β’ στην είσοδο του Μεγάλου Ναού στον αρχαιολογικό χώρο του Αμπού-Σιμπέλ, φωτογραφημένα με το φως της σελήνης, Αίγυπτος 1929. Από τον τόμο Égypte, εκδότης Paul Trembley,Γενεύη (1932)

Δεν υπάρχουν σχόλια: