Ας πούμε ότι βρίσκεσαι μπροστά σε δύο ειδήσεις και προβληματίζεσαι για την εγκυρότητά τους. Δεν μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα ποια είναι σοβαρή και ποια είναι τρολιά. Την έχεις πατήσει μερικές φορές στο παρελθόν με ειδήσεις που τελικώς ήταν «ειδήσεις». Είσαι επιφυλακτικός με ό,τι κυκλοφορεί στην πιάτσα και καλά κάνεις.
Η μία αναφέρει πως ένας πολίτης με περίεργο όνομα αποσπάστηκε στο μέγαρο Μαξίμου και τοποθετήθηκε σε θέση συμβούλου του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη προκειμένου να τον βοηθήσει στο θέμα της αφρικανικής σκόνης! Η άλλη λέει ότι μια ιστοσελίδα με τίτλο που παραπέμπει σε ελληνική ταινία της δεκαετίας του ‘60, τελείως άγνωστη, εισέπραξε ένα σεβαστό ποσό από δημόσιο φορέα του χώρου της Υγείας για να προωθήσει μια καμπάνια του.
Ποια από τις δύο μοιάζει αληθινή; Εξαρτάται: Αν είσαι δεξιός ή κεντροαντιαριστερός θα πιστέψεις χωρίς αμφιβολίες την πρώτη είδηση και θα νιώσεις δικαιωμένος γιατί αποδεικνύεται ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει τσίπα, είναι αδίστακτη και στήνει τα δικά της πελατειακά δίκτυα για να αλώσει το κράτος.
Θα συνταχθείς απολύτως με τις ανακοινώσεις των κομμάτων που καταγγέλλουν αθρόες προσλήψεις και προκλητικές αποσπάσεις και θα βγάλεις αναστεναγμό ανακούφισης ακούγοντας τον Κ. Μητσοτάκη να δηλώνει έμπλεος αποφασιστικότητας ότι «δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να πάρει τα κλειδιά του κράτους στην Κουμουνδούρου». Δεν είσαι ηλίθιος, πιάνεις τον υπαινιγμό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τα κλειδιά του κράτους δεν έχουν περάσει ακόμη στα χέρια των κατσαπλιάδων.
Αν είσαι φίλος της κυβέρνησης θα πιστέψεις τη δεύτερη είδηση η οποία ενισχύει την από ετών πεποίθησή σου ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ όταν κυβερνούσαν είχαν στήσει χορό σκανδάλων, έπαιρναν μίζες, μπούκωναν στόματα για να εξασφαλίζουν μιντιακή στήριξη και απομυζούσαν τα χρήματα του ελληνικού λαού. Για άλλες υποθέσεις έχεις ατράνταχτες αποδείξεις (Siemens, εξοπλιστικά), για άλλες ισχυρές ενδείξεις (Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ). Στην εξεταζόμενη περίπτωση πάντως αληθινή είδηση είναι η δεύτερη και μαϊμού η πρώτη.
Όσοι έσπευσαν να καταπιούν αμάσητη και να αναμεταδώσουν χωρίς διασταύρωση την κατασκευασμένη πληροφορία περί απόσπασης στο Μαξίμου ενός απίθανου τύπου -ανάμεσά τους γνωστοί δημοσιολόγοι και έμπειροι πολιτικοί- εξετέθησαν ανεπανόρθωτα. Δεν είναι η πρώτη φορά και δεν θα είναι η τελευταία. (Διαβάστε πώς ο Τάσος Τέλλογλου "έστησε" και "ξέστησε" την είδηση περί διορισμού ειδικού συμβούλου για την αφρικανική σκόνη στο γραφείο του Φλαμπουράρη:=>Αποσπάστηκε δημοτικός υπάλληλος στο γραφείο του Αλέκου Φλαμπουράρη; ellinikahoaxes.gr)
Ο φανατισμός τυφλώνει τη λογική. Θέλουν πάση θυσία τη ρεβάνς και δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο και θα πιστέψουν οτιδήποτε, όσο ακραίο κι αν φαντάζει, αρκεί να βλάπτει τον εχθρό τους. Και υπάρχουν άφθονες ευκαιρίες. Ιστοσελίδες του σκοινιού και του παλουκιού, λαθρόβια μέσα ενημέρωσης και έντυπα με ιστορία επιδίδονται εδώ και καιρό στο άθλημα της συκοφαντίας.
Επινοούν θέματα και τα αναδεικνύουν στην πρώτη σελίδα για να τα θάψουν την επόμενη μέρα σε ένα μίζερο μονόστηλο κάπου μεταξύ των επιστολών και του σταυρόλεξου, κατασκευάζουν περιστατικά για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, διαδίδουν βιτριολικές φήμες για να αμφισβητήσουν την ηθική ακεραιότητα των αντιπάλων τους, κρύβουν ειδήσεις που δεν ευνοούν τους φίλους τους.
Κάποτε ξέραμε ποια μέσα δήθεν ενημέρωσης είχαν κλίση προς τη διαστρέβλωση, τη συκοφαντία και την εσκεμμένη παραπληροφόρηση. Τα αποφεύγαμε. Δυστυχώς σήμερα έχουν κατασκηνώσει στις πεδιάδες της ανυποληψίας και μέσα ενημέρωσης που κάποτε ήταν σοβαρά (έντυπα και ηλεκτρονικά). Ο κύκλος μεγαλώνει. Ας μεγαλώσει και η προσοχή μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου