Πέμπτη, Νοεμβρίου 03, 2016

Η ομάδα «Thessaloniki Walking Tours» ρίχνει φως στο βυζαντινό παρελθόν της Θεσσαλονίκης

Θα πραγματοποιηθεί μια σειρά διαλέξεων ενώ θα ακολουθήσει στο τέλος μία διαδραστική ξενάγηση απευθυνόμενοι στους συμμετέχοντες
Η Θεσσαλονίκη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και σπουδαίο πολιτιστικό, θρησκευτικό και εμπορικό κέντρο στον Βυζαντινό μεσαίωνα, υπέστη τρεις αλώσεις. Τι απέγινε ο πληθυσμός της; Γιατί ο αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού Δημήτριος έγινε ο προστάτης της πόλης; Ποιες ήταν οι καθημερινές συνήθειες των Θεσσαλονικέων κατά τη βυζαντινή περίοδο; Απαντήσεις σε αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα δίνει η ομάδα «Thessaloniki Walking Tours» με τη διοργάνωση του «culture open factory», τριών τρίωρων συναντήσεων – διαλέξεων για το βυζαντινό παρελθόν της Θεσσαλονίκης και διαδραστικής ξενάγησης.
«Οι συναντήσεις-διαλέξεις με θέμα «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» απευθύνονται σε ανθρώπους που ζουν και κυκλοφορούν σε μια πόλη, που έχει τόσα βυζαντινά μνημεία, ενταγμένα στον κατάλογο τη UNESCO ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Επίσης, σε ανθρώπους που περνούν πολλές φορές από τα βυζαντινά τείχη, επισκέπτονται τις εκκλησίες και θέλουν να μάθουν περισσότερα στοιχεία για τη μακραίωνη περίοδο που έχει χαρακτηρίσει την πόλη, σε ανθρώπους που έχουν ειδικό ενδιαφέρον για την ιστορία, για την ιστορία της τέχνης και για τη βυζαντινή περίοδο» ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM 104,9» ο Τάσος Παπαδόπουλος, αρχαιολόγος, ιστορικός τέχνης, ξεναγός και μέλος της ομάδας «Thessaloniki Walking Tours».
Ο μετασχηματισμός του ελληνορωμαϊκού κόσμου, η περίοδος του μεσαίωνα με τα σημαντικότερα γεγονότα και τις ιστορίες των πρωταγωνιστών τους, τα καλλιτεχνικά, θεολογικά και φιλοσοφικά ρεύματα εξετάζονται στις τρεις διαλέξεις, στις οποίες οι συμμετέχοντες θα έχουν πλήρη εικόνα με τη βοήθεια πληροφοριακού υλικού σε pdf με χάρτες, σχέδια και αναπαραστάσεις.
Αναφερόμενος στα γεγονότα που επηρεάζουν τη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο που θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες στις διαλέξεις, ο Τάσος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι είναι τα εξής: η μεταφορά της πρωτεύουσας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο, καθώς και ο ερχομός του στην πόλη, όπου μένει και κατασκευάζει το λιμάνι, εξέλιξη που την αναβαθμίζει. Σημαντικά γεγονότα είναι επίσης η Εικονομαχία, οι Αλώσεις από τους Σαρακηνούς, τους Νορμανδούς Βίκινγκς, το Κίνημα των Ζηλωτών και η παλαιολόγεια αναγέννηση.
«Θα φθάσουμε και σε ζητήματα που ενδιαφέρουν πολύ κόσμο, για παράδειγμα, ο περίφημος ζωγράφος Μανουήλ Πανσέληνος υπήρξε πραγματικά ή κρύβεται κάποιος άλλος πίσω από τις τοιχογραφίες του Πρωτάτου; Ακολουθούμε τις νέες εξελίξεις στην έρευνα και έτσι οργανώνουμε τις τρεις διαλέξεις, η κάθε μία από τις οποίες αναφέρεται σε μία περίοδο της πόλης, την πρώτη βυζαντινή περίοδο, τη μέση βυζαντινή περίοδο και την ύστερη βυζαντινή περίοδο. Θέλουμε να αναζητήσουμε και πτυχές της ιστορίας, που βγαίνουν λίγο από τα συνηθισμένα, πιο μυστικές ιστορίες και ο κόσμος που ενδιαφέρεται να έρθει σε επαφή με ένα άλλο πρόσωπο της Θεσσαλονίκης συνδέοντας την τέχνη με την ιστορία και την τοπογραφία, όπως αποτυπώνεται στα μνημεία της πόλης» υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Οι κύκλοι των διαλέξεων
Μετά τις διαλέξεις θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση που θα απευθύνεται στους συμμετέχοντες, ξενάγηση στην οποία θα γίνει μία σύνδεση της ιστορίας, της τοπογραφίας, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται μέσα από τα υλικά κατάλοιπα, δηλαδή τις εκκλησίες, τα τείχη, τα μουσεία και όλα τα βυζαντινά απομεινάρια που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ανέφερε.
Οι διαλέξεις με θέμα «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» οργανώνονται σε τρεις κύκλους:
α. Περίοδος 330- 726: ο μετασχηματισμός του ελληνορωμαϊκού κόσμου
β. Περίοδος 800- 1204: από την εικονομαχία έως το Λατινικό Βασίλειο της Θεσσαλονίκης
γ. Περίοδος 1224 – 1430: από την παλαιολόγεια αναγέννηση έως το ρόδο του Μουράτ.
Ολοκληρώνονται δε με μια διαδραστική ξενάγηση, σχεδιασμένη αποκλειστικά για το συμμετέχον στις διαλέξεις κοινό.
Οι συναντήσεις – διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στις 9, 16 και 23 Νοεμβρίου, 18:00- 21:00, στο Café Bazzar και η ξενάγηση την Κυριακή 26 Νοεμβρίου με αφετηρία τον Πύργο Τριγωνίου (Περισσότερες πληροφορίες στο info@thessalonikiwalkingtours.com).
Η ομάδα Thessaloniki Walking Tours ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2013 στη Θεσσαλονίκη και μέσα από καλά σχεδιασμένους θεματικούς τεκμηριωμένους περιπάτους ανασύρει τη μνήμη μιας πολυπολιτισμικής πόλης, συνδέοντας το χθες με το σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Αυγή - Στο Κόκκινο 105,5 : τα εμβληματικά ΜΜΕ της Αριστεράς δεν πρέπει να κλείσουν

  Η Αυγή και Στο Κόκκινο 105,5 :το πρόβλημα είναι πολιτικό Η ΑΥΓΗ έχει επιβιώσει σε πιο χαλεπούς οικονομικά καιρούς, όταν το κόμμα δεν έμ...