Τετάρτη, Ιουλίου 27, 2016

Αλλαγές στη συμπεριφορά & Αλτσχάιμερ

Ελπίδες πρώιμης παρέμβασης

Αλλαγές στη συμπεριφορά μπορεί να είναι προάγγελος νόσου Αλτσχάιμερ

Αλλαγές στη συμπεριφορά μπορεί να είναι προάγγελος νόσου Αλτσχάιμερ
Τορόντο, Καναδάς
Συγκεκριμένες αλλαγές στην συμπεριφορά μπορεί να αποτελούν προάγγελο της νόσου Αλτσχάιμερ, υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές, που ανέπτυξαν μια λίστα ελέγχουν των συμπτωμάτων για την πρώιμη διάγνωση της ασθένειας.

Ο Δρ Ζαχινοορ Ισμαήλ και οι συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Εγκεφάλου «Hotchkiss» του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι, παρουσίασαν την έρευνά τους σε Διεθνές Συνέδριο για τη Νόσο Αλτσχάιμερ την περασμένη Κυριακή στο Τορόντο.

Η μελέτη βασίστηκε στην θεωρία ότι η ήπια γνωστική εξασθένηση είναι πρώιμη ένδειξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει μια νέα αντίληψη που στοχοποιεί την λεγόμενη «ήπια συμπεριφορική εξασθένηση». Πρόκειται για όρο που περιγράφει εμμένουσες αλλαγές στην συνήθη συμπεριφορά ενός ηλικιωμένου ατόμου. Οι αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν την κοινωνική απόσυρση, τα ξεσπάσματα θυμού, το άγχος και την ιδεοληψία.

«Πρόκειται για μόνιμες αλλαγές σε σχέση με τον πρότερο τρόπο συμπεριφοράς του ατόμου. Και αυτή η έξω από τα συνηθισμένα συμπεριφορά μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι ότι κάτι πάει λάθος στον εγκέφαλο» εξήγησε ο Δρ Ισμαήλ.

Οι ερευνητές δημιούργησαν λοιπόν μια λίστα ελέγχου των συμπτωμάτων που οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιούν για να καταγράφουν τα ήπια συμπεριφορικά προβλήματα στους ηλικιωμένους. Το εργαλείο αυτό όμως θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω πριν δοθεί για ευρεία χρήση στην πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η λίστα χωρίζεται σε πέντε ομάδες. Η ομάδα «μειωμένης κινητοποίησης» αναφέρεται στην απάθεια ή την έλλειψη ενδιαφέροντος για πράγματα που κάποτε άρεσα στο άτομο. Για παράδειγμα, μπορεί ξαφνικά ο παππούς να μην δείχνει πια ενδιαφέρον για τα εγγόνια του.

Μια άλλη ομάδα συμπτωμάτων περιλαμβάνει τα συναισθήματα, όπως κατάθλιψη, άγχος και ευερεθιστότητα.

Μια τρίτη, επικεντρώνεται σε κοινωνικά ζητήματα, όπως η έλλειψη κοινωνικής ενσυναίσθησης.

Ένα ακόμα σύμπτωμα είναι ο έλεγχος της παρόρμησης, καθώς μπορεί να εκδηλώνεται με επιθετικότητα, ή συνήθειες όπως η ξαφνική ενασχόληση με τυχερά παίγνια.

Τέλος, μια άλλη ομάδα αναφέρεται σε θέματα αντίληψης ή περιεχομένου της σκέψης, δηλαδή όταν το άτομο έχει παραληρητικές ιδέες ή ακόμα και παραισθήσεις.

Σύμφωνα με τον Δρ Ισμαήλ, οι ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν ήπια συμπεριφορική εξασθένηση αν έχουν κάποια εκ των προαναφερόμενων συμπτωμάτων, περιοδικά, για έξι μήνες ή και περισσότερο χρονικό διάστημα.

Έσπευσε πάντως να σημειώσει ότι προς το παρόν δεν είναι γνωστό πόσο συχνή είναι η ήπια συμπεριφορική εξασθένηση. Αν και σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα που παρουσίασε, μεταξύ 282 ασθενών μιας κλινικής για διαταραχές μνήμης, το 82% είχε τουλάχιστον ένα σημάδι εξασθένησης της συμπεριφοράς.

Τα συναισθηματικά συμπτώματα και προβλήματα ελέγχου της παρόρμησης ήταν τα συχνότερα, αλλά πάνω από τους μισούς ασθενείς είχαν απάθεια και πάνω από ένα τέταρτο είχαν προβλήματα κοινωνικοποίησης.

«Υπολογίζουμε ότι οι ηλικιωμένοι με ήπια γνωστική εξασθένηση, σε ποσοστό 13% εκδηλώνουν άνοια σε ετήσια βάση. Αλλά αν έχουν ήπια συμπεριφορική εξασθένηση τότε το ποσοστό ανεβαίνει στο 25% ανά έτος» σημείωσε ο ερευνητής.

Αν και δεν υπάρχουν προληπτικές θεραπείες για τα αίτια της νόσου Αλτσχάιμερ, οι επιστήμονες εξήγησαν ότι σε ότι αφορά τα προβλήματα συμπεριφοράς υπάρχουν τρόποι διαχείρισής τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ήπιες αλλαγές στο περιβάλλον του ατόμου είναι επιβοηθητικές, ενώ και φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά ή τα αγχολυτικά μπορεί να βοηθήσουν επίσης.

Συντάκτρια: Μαίρη Μπιμπή
Πηγή: http://health.in.gr
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, για το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου για το σκάνδαλο Novartis

  « Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου σχετικά με την υποτιθέμενη σκευωρία για το σκάνδαλο Novartis, αποτελεί κόλαφο για όσους επιχείρησ...