Παρασκευή, Ιουλίου 22, 2016

Μεγάλες μορφές , σπουδαίες ταινίες...

Ο Γεώργιος Δαντών ή Νταντόν, ήταν Γάλλος πολιτικός, ο οποίος γεννήθηκε το 1759, συμμετείχε στη Γαλλική Επανάσταση του 1789 (Γαλλική Επανάσταση - Βικιπαίδεια}, ίδρυσε το επαναστατικό δικαστήριο, ήταν μέλος της "Επιτροπής Κοινής Σωτηρίας" μέχρι το 1793 και συνεργάστηκε με τον Ροβεσπιέρο, από τον οποίο καταδικάστηκε σε θάνατο δια αποκεφαλισμού και τελικά καρατομήθηκε το 1794, επειδή διαφώνησε με το κόμμα των Ορεινών, του οποίου υπήρξε ηγετικό στέλεχος.
Διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση των Γιρονδίνων, ύστερα απ' την ανατροπή της Μοναρχίας.

Βιογραφικό

Ήταν γιος του εισαγγελέα της πόλης Αρσί, δικηγόρος στο Βασιλικό Συμβούλιο απ' το 1785 μέχρι το 1791 και το 1789 πρόεδρος της περιοχής των Κορδελιέρων.
Σπούδασε νομικά και παράλληλα επιδόθηκε σε φιλοσοφικές μελέτες. Άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στο Παρίσι και διακρίθηκε για τη νομική του κατάρτιση και τη ρητορική ευχέρεια. Όταν μυήθηκε στον τεκτονισμό, που προπαγάνδιζε τις επαναστατικές ιδέες στη Γαλλία, παραιτήθηκε από το δικηγορικό επάγγελμα και αφιερώθηκε στην πολιτική, υποστηρίζοντας ριζικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές.
Στις κρίσιμες μέρες για την επανάσταση, όταν τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο 1792 τα αντεπαναστατικά στρατεύματα χτυπούσαν το Παρίσι, έδειξε επαναστατική δραστηριότητα.
Κινητοποίησε τις λαϊκές μάζες για την υπεράσπιση της επαναστατημένης πατρίδας Πήρε μέρος στην πρώτη "Επιτροπή Κοινής Σωτηρίας" κι έπαιξε σ' αυτήν καθοδηγητικό ρόλο. Δεν ήταν αυτός που πήρε πρωτοβουλία για τις σφαγές του Σεπτέμβρη, αλλά και δεν έκανε τίποτα για να τις σταματήσει ή να τις εμποδίσει ούτε και διέταξε τη δίωξη των σφαγέων.
Ο Δαντόν ήταν ο εμπνευστής της στρατολογίας 300.000 ανδρών (1793), της σύστασης του Επαναστατικού Δικαστηρίου και της δημιουργίας της Επιτροπής Εθνικής (Κοινής) Σωτηρίας, της οποίας υπήρξε αρχηγός μέχρι τις 10 Ιουλίου 1793.
Στον τομέα της εσωτερικής πολιτικής ακολούθησε πολιτική συμβιβασμού: αμέτοχος στην προγραφή των Γιρονδίνων, δέχθηκε το γεγονός σαν τετελεσμένο και πρότεινε παραχωρήσεις προς τους επαναστάτες των επαρχιών, για να αποτραπεί ο εμφύλιος πόλεμος.
Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής επεδίωξε να διαλύσει τη συμμαχία των εχθρών της Γαλλίας και ήρθε σε διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο, Βερολίνο και Τουρίνο.
Έφτασε και στο σημείο να δεχτεί την εγκατάλειψη των φυσικών συνόρων και να προκαλέσει τη διακήρυξη της Συμβατικής Συνέλευσης το 1793 "ότι η Δημοκρατία δε θα έπαιρνε μέρος στην εσωτερική διακυβέρνηση των άλλων δυνάμεων".
Επειδή δεν μπόρεσε να καταστείλει τις εξεγέρσεις και να ελέγξει την ύψωση των τιμών και επειδή κατηγορήθηκε ότι ήρθε σε συνεννοήσεις με τις ξένες χώρες, απομακρύνθηκε απ' την Επιτροπή και αντικαταστάθηκε απ' το Ροβεσπιέρο.
Το 1794 μαζί με την ομάδα του, τους "δαντωνιστές", άρχισε κριτική κατά της κυβέρνησης και συνελήφθη στις 30 Μαρτίου 1794 μαζί με τους περισσότερους συνεργάτες του. Δικάστηκε από το Επαναστατικό Δικαστήριο, καταδικάστηκε και εκτελέστηκε στις 5 Απριλίου 1794 μαζί με το φίλο του Κάμιλλο Ντεμουλέν και άλλους.
Ήταν μια από τις πιο αμφισβητούμενες μορφές της γαλλικής επανάστασης. Γι' άλλους ήταν η ενσάρκωση του επαναστατικού πατριωτισμού, γι' άλλους καιροσκόπος και πουλημένος πολιτικός στην υπηρεσία, είτε της αγγλικής κυβέρνησης και του δούκα της Ορλεάνης για να εξωθεί σε ταραχές είτε της Αυλής για να τις συγκρατεί.
Είναι βέβαιο ότι ο "Μιραμπώ του όχλου", όπως τον έλεγαν οι εχθροί του, είχε ορμητικό χαρακτήρα και του άρεσαν οι διασκεδάσεις και, ενώ το 1789 ήταν χρεωμένος, το 1794 ζούσε ζωή πλουσίου. Γι' αυτό δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την έλλειψη των 200.000 λιβρών και οι Γιρονδίνοι τον κατηγόρησαν για λεηλασία και υπεξαίρεση του δημόσιου χρήματος.


**********************ΔΑΝΤΩΝ
DANTON

ΔΑΝΤΩΝ

Πολιτική 1982 | Έγχρωμη | Διάρκεια:2 ώρες και 16 λεπτά
Το Νοέμβριο του 1793, ο Δαντόν επιστρέφει στο Παρίσι όταν ο Ροβεσπιέρος έχει εξαπολύσει διωγμό κατά των βασιλοφρόνων, προβαίνοντας σε μαζικές εκτελέσεις... 
Το σενάριο είναι βασισμένο στο θεατρικό έργο "Υπόθεση Δαντών" της Πολωνού συγγραφέα Στανισλάβα Πρζιμπισέφσκα και περιγράφει τη διαμάχη του λαϊκού ηγέτη Δαντών με τον άκαμπτο και απολυταρχικό Ροβεσπιέρο. Στο έργο υπάρχουν αναλογίες της πολιτικής ζωής της Γαλλιας στην εποχή της επανάστασης και της σύγχρονης  Πολωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Επικίνδυνη Σιωπή" (2010): ένα αληθινό βιογραφικό δράμα διακίνησης γυναικών , που εκτυλίχθηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στα χρόνια της επέμβασης των Δυτικών στη σπαρασσόμενη Γιουγκοσλαβία

Μια Αμερικανίδα αστυνομικός που υπηρετεί στις δυνάμεις του ΟΗΕ στη Βοσνία ανακαλύπτει ένα τεράστιο κύκλωμα διακίνησης γυναικών στο οποίο ε...