Παρασκευή, Ιουλίου 29, 2016

Μύθοι και αλήθειες για την τροπολογία περί συνοδείας επισήμων στο εξωτερικό

Δημοσιεύθηκε:
TSIPRAS PARLIAMENT
Τις μετακινήσεις εξωτερικού, και όχι εσωτερικού (τύπου Πάρου), αφορά η τροπολογία που ψηφίσθηκε την Τετάρτη. Το καθεστώς για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων του Δημοσίου ρυθμίζεται από το νόμο 4336/2015, που ψηφίσθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.
Με την τροπολογία που ψηφίσθηκε την Τετάρτη επέρχονται δύο βασικές αλλαγές
Α) επιτρέπεται στους συνοδούς ασφαλείας η διαμονή στο εξωτερικό για πάνω από 60 ημέρες που ίσχυε με τον 4336/2015.
Το πρόβλημα, το οποίο έπρεπε να αντιμετωπιστεί είναι η πιθανή υπέρβαση του ανώτατου ορίου των 60 ημερών ετησίως κυρίως από τους αστυνομικούς συνοδούς ασφαλείας του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, οι οποίοι υποχρεωτικά τους συνοδεύουν στις μετακινήσεις τους. Οι λόγοι που επιτάσσουν την τροποποίηση είναι αποκλειστικά και μόνο λόγοι ασφαλείας. Το όριο των 60 ημερών παραμένει ως έχει για όλους τους υπόλοιπους αξιωματούχους του Δημοσίου και για τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους.
Β) διαμονή μελών κυβερνητικής αποστολής
Έως την ψήφιση του νόμου 4336/2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (άρθρο 22 παρ. 2α, νόμος 2685/1999) τα άτομα που συνόδευαν, κατά τη μετακίνηση στο εξωτερικό, τα πρόσωπα της κατηγορίας 1 (δηλαδή Πρωθυπουργό, Πρόεδρο της Βουλής, Αντιπροέδρους της Κυβέρνησης και της Βουλής, Υπουργούς, Αναπληρωτές Υπουργούς, Υφυπουργούς, ακόμη και Βουλευτές) μπορούσαν να διαμένουν χωρίς περιορισμό στο ίδιο ξενοδοχείο 5 αστέρων – και ποτέ κατώτερης – με τους παραπάνω αξιωματούχους.
Με την τροπολογία που ψηφίσθηκε την Τετάρτη
-ρυθμίζεται το καθεστώς της διανυκτέρευσης στο εξωτερικό (και όχι σε ελληνικά νησιά, όπως αναφέρθηκε από τη ΝΔ και το Ποτάμι), όπου λαμβάνουν χώρα διεθνείς Σύνοδοι (π.χ. Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία της Πολωνίας, Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη) και Διασκέψεις.
-στις συνόδους αυτές τα μέλη των αποστολών του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και των Υπουργών Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών (άρα όχι όλης της κυβέρνησης), θα πρέπει να διαμένουν μαζί με τα πρόσωπα που συνοδεύουν, για λόγους ασφαλείας και ενιαίας εικόνας της αποστολής.
Στελέχη της κυβέρνησης τόνιζαν πως «θα ήταν παράλογο ο Υπουργός Άμυνας να διαμένει στη Βαρσοβία και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού να διαμένει στα προάστια, καθώς είναι αδύνατο να βρεθεί σε περίοδο υψηλής κίνησης κατάλυμα με τον περιορισμό των 220 ευρώ της κατηγορίας 1 (του άρθρου 5 της υποπαρ. Δ9 του Ν. 4336/2015, που ισχύει σήμερα)».
Ειδικά όσον αφορά το ταξίδι στην Πάρο στην πτήση θα επιβαίνουν τέσσερα πολιτικά πρόσωπα και συνολικά θα είναι 25 άτομα
1) Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός.
2) Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Μεταφορών.
3) Νίκος Παππάς, υπουργός Επικρατείας.
4) Μιχάλης Καλογήρου, Γενικός Γραμματέας Κυβέρνησης.
Μαζί τους θα είναι μία συνεργάτης του πρωθυπουργού και ένα στέλεχος από το γραφείο τύπου του.
Από εκεί και πέρα στην πτήση θα είναι
-από την Aegean ο αντιπρόεδρος Ευτύχης Βασιλάκης, ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Γερογιάννης και ακόμη τέσσερα στελέχη της.
-ο Διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Κώστας Λιντζεράκος και επτά στελέχη της ΥΠΑ.
-τέσσερις υπηρεσιακοί παράγοντες από το γραφείο υπουργού Μεταφορών.
-τέσσερις εκπρόσωποι από την εταιρεία που κατασκεύασε το αεροδρόμιο
-ένας εκπρόσωπος της Goldair.

Δεν υπάρχουν σχόλια: