Πέμπτη, Ιουλίου 28, 2016

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ                         
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ                                                                            
ΤΣΙΜΙΣΚΗ 11, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 54624                                     
Τ  2310 288 036 / F  2310 226 460
  _______________________________
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
 
Δ. Ν. Μαρωνίτης
Επί του περιεχομένου. Ομήρου Οδύσσεια

Αθήνα, Εκδόσεις Άγρα 2016
29 σελ.
ISBN 978-960-505-235-5
Τιμή € 6,50 / στο βιβλιοπωλείο μας 5,20 €
Ο Δ. Ν. Μαρωνίτης στο Επί του περιεχομένου – Ομήρου Οδύσσεια προσφέρει σε 24 μικρά κείμενα τον πυρήνα κάθε ραψωδίας της Οδύσσειας. Τα 24 δοκίμιά του διαβάζονται σαν ποίημα που περιέχει το απόσταγμα της σκέψης του μεγάλου ομηριστή και μεταφραστή της Ιλιάδας και της Οδύσσειας. Με μεγάλη οικονομία, χωρίς καμία περιττή λέξη, συμπυκνώνουν κάθε φορά τον ποιητικό μύθο σε μια εικόνα κλειδί που ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας το έπος.

(πηγή: εκδόσεις Άγρα)

________________________________ 

 Ευαγγελία Παπαθεοφάνους-Τσουρή
Ευρετήριο Βυζαντινών Τοιχογραφιών της Ελλάδος. Ανατολική Μακεδονία, δυτική Θράκη

Αθήνα, Ακαδημία Αθηνών 2016
379 σελ. με έγχρωμες και α/μ εικόνες, αρχιτεκτονικά σχέδια και σχέδια τοιχογραφιών
ISBN 978-960-404-309-5
Τιμή 98,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 78,40 €
«...Το σύνολο των γνωστών βυζαντινών τοιχογραφημένων μνημείων που σώζονται στην ανατολική Μακεδονία και την δυτική Θράκη ανέρχεται σε τριάντα οκτώ συμπεριλαμβανομένων των παρεκκλησίων και του συγκροτήματος του καθολικού της Μονής Προδρόμου και των Αγίων Θεοδώρων (Παλαιάς Μητρόπολης) Σερρών.

Σε σχέση με τον εκτεταμένο γεωγραφικό χώρο στον οποίο βρίσκονται τα μνημεία, μεταξύ Έβρου και Στρυμόνα, στην πραγματικότητα είναι πολύ λίγα. Για μια σαφέστερη αριθμητική προσέγγιση πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι τα δεκαπέντε από αυτά αποκαλύφθηκαν μετά από ανασκαφή. Απομένουν λοιπόν είκοσι τρία ιστάμενα μνημεία, γεγονός αξιοσημείωτο, που προκαλεί εντύπωση για τα δεδομένα της ελληνικής επικράτειας, αλλά δεν είναι δυσερμήνευτο. Πρόκειται για έναν χώρο, ο οποίος από ιστορική άποψη δοκιμάστηκε από αλλεπάλληλους καταστροφικούς πολέμους, λεηλασίες, ερημώσεις και πολύ σοβαρές δημογραφικές αλλαγές από τον 12ο έως και τον 20ό αιώνα. Ως επακόλουθο, τα πλείστα των μνημείων, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η οθωμανική κατάκτηση της περιοχής στο τελευταίο τέταρτο του 14ου αιώνα, είχαν ήδη καταστραφεί.

Η εμπειρία σχεδόν μισού αιώνα διαχείρισης των βυζαντινών αρχαιοτήτων από την 12η ΕΒΑ, έδειξε ότι οι ανασκαφικές έρευνες για την αποκάλυψη των μνημείων ήταν ένα επιστημονικό αλλά συγχρόνως και ένα ζωτικό εθνικό αίτημα, δεδομένου ότι η ανατολική Μακεδονία και η δυτική Θράκη είναι περιοχές με τραυματικές ιστορικές μνήμες. Συν τοις άλλοις, λαμβανομένου υπόψη ότι ο διάκοσμος αρκετών μνημείων ήταν ως επί το πλείστον κατεστραμμένος, κάθε σωστική ή συστηματική ανασκαφή αποτελούσε μοναδική ευκαιρία προς εντοπισμό και αποκάλυψη άγνωστων, άλλοτε τοιχογραφημένων και άλλοτε όχι, βυζαντινών ναών. Αυτός επίσης είναι και ένας από τους λόγους για τον οποίο στον παρόντα τόμο συμπεριλαμβάνονται τα εξ ανασκαφής γνωστά μνημεία, με όποιας έκτασης διάκοσμο σώθηκε σε αυτά, από απλά διακοσμητικά θέματα μέχρι εκτεταμένα μέρη του εικονογραφικού προγράμματος...».   Ευαγγελία Παπαθεοφάνους-Τσουρή
(από την εισαγωγή του βιβλίου)
 
____________
Γιούλη Ευαγγέλου
Σταυροπήγια και Εξαρχίες σε σχέση αλληλεξάρτησης. Η περίπτωση της μονής Θεοτόκου Γηρομερείου (16ος-19ος αι.)

Αθήνα, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών 2016
445 σελ.
ISBN 978-960-9538-42-8
Τιμή 22,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 17,60 €
«Η μελέτη αυτή έχει στόχο να παρουσιάσει την ιστορία ενός ορθόδοξου μοναστηρίου στην Ήπειρο κατά τους μεταβυζαντινούς και νεότερους χρόνους και να παρακολουθήσει τις εναλλαγές του εκκλησιαστικού του καθεστώτος τη χρονική αυτή περίοδο. Πρόκειται για την αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου μονή που ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα και εξακολουθεί να υπάρχει ως τις μέρες μας στη δυτική πλαγιά του όρους Φαρμακοβούνι, κοντά στο χωριό Γηρομέρι, στην περιοχή Φιλιατών Θεσπρωτίας...

Το πρώτο ζήτημα που τίθεται είναι τα χρονικά σημεία που οριοθετούν τη μελέτη μας. Με άλλα λόγια, γιατί επιλέγουμε τον 16ο αιώνα ως αφετηρία, αφού η μονή ιδρύεται, όπως θα δούμε, τον 14ο αιώνα και γιατί το καταληκτικό χρονικό όριο το τοποθετούμε στον 19ο αιώνα, συγκεκριμένα στο έτος 1863. Και οι δύο χρονολογίες που επιλέξαμε αποτελούν ορόσημα για το θέμα μας: στην τέταρτη δεκαετία του 16ου αιώνα, συγκεκριμένα το 1533 μαρτυρείται η λειτουργία της μονής για πρώτη φορά ύστερα από σιωπή δύο αιώνων, ενώ το 1863 συνδέεται με μία μείζονος σημασίας θεσμική μεταβολή, την κατάργηση του θεσμού της πατριαρχικής εξαρχίας, θεσμό στον οποίο είχε ενταχθεί από τον 17ο αιώνα η μονή Γηρομερίου μαζί με ορισμένους πλησιόχωρους οικισμούς.

Σε όλη τη διάρκεια των τριών αυτών αιώνων η ευρύτερη περιοχή βρισκόταν υπό οθωμανική κυριαρχία. Έτσι λοιπόν ο ιστορικός βίος του μοναστηριού και του τοπικού χριστιανικού πληθυσμού, όπως και όλων των χριστιανών που είχαν ενταχθεί σταδιακά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, καθοριζόταν από τη διπλή διοικητική τους υπαγωγή στην αλλόθρησκη κοσμική εξουσία και στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Είναι γνωστό ότι λίγους μήνες μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, ο βυζαντινός αυτός θεσμός επαναλειτούργησε στο πλαίσιο του κράτους των Οθωμανών. Το γεγονός αυτό ήταν μια πολυσήμαντη πολιτική πράξη που εξυπηρετούσε τόσο τα σχέδια του Μωάμεθ του Πορθητή όσο και τις προσδοκίες που διατηρούσαν ομάδες χριστιανών οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στην ανασύσταση του Πατριαρχείου. Στο εξής, χάρη στις ενισχυμένες αρμοδιότητες (διοικητικές, δικαιοδοτικές, οικονομικές) που αναγνώριζε ο σουλτάνος στον πατριάρχη, το Πατριαρχείο αποτέλεσε κύριο διοικητικό θεσμό για τους χριστιανικούς πληθυσμούς της αυτοκρατορίας, ενώ ταυτόχρονα αναδείχθηκε ως κύριος θεσμός εξουσίας για την ελληνική κοινωνία...»

 _______________________________
 
Ζήσης Μελισσάκης
Κατάλογος των Παλαιών Εντύπων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τυρνάβου
Τετράδια εργασίας 36
 

Αθήνα, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών 2016
477 σελ. με α/μ εικόνες
ISBN 978-960-9538-49-7
Τιμή 22,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 17,60 € 
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τυρνάβου κατέχει μία σημαντική συλλογή χειρογράφων και παλαιών εντύπων, συγκροτημένη σταδιακά από τον 17ο αιώνα και εξής, με βασικό πυρήνα τα βιβλία της Σχολής του Τυρνάβου, μιας από τις παλαιότερες σχολές του τουρκοκρατούμενου Ελληνισμού, στην οποία φοίτησαν και δίδαξαν γνωστοί λόγιοι της εποχής.

Ως συνέχεια του καταλόγου των χειρογράφων κωδίκων της βιβλιοθήκης, που εκδόθηκε το 2007 από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ο παρών τόμος περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή των τετρακοσίων ενενήντα τριών παλαιών εντύπων της. Πρόκειται για εκδόσεις που χρονολογούνται από το 1495 έως το 1900 και καλύπτουν σχεδόν κάθε γνωστικό χώρο, αφού εκτός από έργα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, απαραίτητα για τη λειτουργία της σχολής, στη συλλογή κατά καιρούς ενσωματώθηκαν διάφορες βιβλιοθήκες του Τυρνάβου, κυρίως ιδιωτικές, με τίτλους νομικού, ιατρικού, θεολογικού, ευρύτερου λογίου και άλλου ενδιαφέροντος. Η καταγραφή του υλικού αυτού εντάσσεται στην προσπάθεια συστηματικής καταλογογράφησης των ιστορικών βιβλιοθηκών του ελληνικού χώρου και της καθ' ημάς Ανατολής και ανίχνευσης της πορείας τους μέχρι τον 20ό αιώνα. Παράλληλα το πλήθος των χειρογράφων σημειωμάτων, που εντοπίζονται στους περισσότερους τόμους της συλλογής, μεταγράφονται και αναλύονται, φωτίζει άγνωστες πτυχές της ιστορίας του Τυρνάβου, αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας.
_____________________________
 
Greek-Serbian Relations in the Age of Nation-Building
Κείμενα: συλλογικό
Επιμέλεια: Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Σοφία Ματθαίου
Αθήνα, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών 2016
257 σελ.
ISBN 978-960-9538-50-3
Τιμή 20,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 16,00 €

  http://www.clioturbata.com/wp-content/uploads/2016/06/unnamed.png
●●● / ●●●
  ________________________________________
Yiannis E. Meimaris, Kalliope I. Kritikou-Nikolaropoulou in collaboration with
Sebastian P. Brock
Inscriptions from Palaestina Tertia, Vol Ic. The Jewish Aramaic inscriptions from Chor Es-Safi (Byzantine Zoora)
Αθήνα, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών 2016
139 σελ. με έγχρωμες εικόνες
ISBN 978-960-9538-46-6
Τιμή 45,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 36,00 €
 
________________________________ 

ESCAPE FROM CRETE / ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

James De Mole Carstairs
Escape from Crete / Απόδραση από την Κρήτη

Επιμέλεια: Michael Sweet, Ian Frazer
Μετάφραση: Ρόζμαρι Τζανάκη
Ηράκλειο, Εταιρία κρητικών Ιστορικών Μελετών 2016
421 σελ., δίγλωσση έκδοση
ISBN 978-960-9480-33-8
Τιμή 10,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 8,00 €


 

Ο τόμος βασίζεται στο Ημερολόγιο του Αυστραλού ανθυπολοχαγού James De Mole Carstairs στο οποίο αφηγείται ώρα με την ώρα τη συμμετοχή του στην Μάχη της Κρήτης στην περιοχή των Χανίων, τον εγκλωβισμό του στο νησί, την περιπλάνησή του και το κρύψιμό του επί εξάμηνο στα βουνά και, τέλος, την απόδρασή του στα τέλη του Νοέμβρη του 1941.

_______________________________________
Εμμανουήλ Στ. Βαλσαμίδης
Νάουσα 1906-1922

Θεσσαλονίκη, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών 2015
350 σελ.
ISBN 978-618-82128-9-3
Τιμή 9,95 € / στο βιβλιοπωλείο μας 7,96 €«…Η έκδοση μοιράζεται σε δύο τόμους: ο πρώτος καλύπτει την περίοδο 1906-1912, έτος που ορίζει το τέλος της Τουρκοκρατίας και την απελευθέρωση της πόλης. Εν όψει της καταστάσεως αυτής η Δημογεροντία Νάουσας, σε περίοδο παρακμής των Οθωμανών και της προσπάθειας των Νεοτούρκων, λάμβανε σοβαρές αποφάσεις σκοπούσες στην καλύτερη , το δυνατόν διαχείριση των συμφερόντων της. Από την μελέτη του βιβλίου των Πρακτικών ο κ. Εμμ. Βαλσαμίδης ακολούθησε, και πολύ ορθώς, ειδολογική κατάταξη των αποφάσεων της Αντιπροσωπείας, δηλ. της Ελληνορθοδόξου Κοινότητος, επικεφαλής της οποίας, κατά τα πατροπαράδοτα προνόμια του Γένους ήταν ο εκάστοτε μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης, και εν προκειμένω κατά την περίοδο αυτήν ο Απόστολος Χριστοδούλου (1906-1909), ο έπειτα Σερρών. Θα τον διαδεχθεί ο Λουκάς Πετρίδης.

Ο κ. Βαλσαμίδης κατέγραψε, με βάση αυτονοήτως τα Πρακτικά, και σχολίασε τα καθέκαστα των συνεδριάσεων που αφορούσαν την περιουσία της κοινότητας, τα εκπαιδευτήρια, τις δωρεές και τα κληροδοτήματα, τους ναούς, τις μονές, τα κοιμητήρια, τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο μητροπολίτης Απόστολος από τους υπεναντίους , την βιομηχανία που άρχισε να εμφανίζεται στην πόλη, τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια, τα περιουσιακά των ναών, τις κοινοτικές έριδες με τις λαϊκές τάξεις, το «πούπουλο» αντιμαχόμενο τους πλούσιους τσορμπατζήδες…».

Αθ. Ε. Καραθανάσης
 
____________________________________________
Κατακαημένε Σκόπελε… Τραγούδια από την Σκόπελο. Επιτόπιες ηχογραφήσεις του Μάρκου Φ. Δραγούμη (1967) για λογαριασμό του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ

Κείμενα: Μάρκος Δραγούμης, Κωστής Δρυγιαννάκης, Χρήστος Καλαντζής
Βόλος, Εκδοτική Δημητριάδος 2016
95 σελ. με α/μ εικόνες και CD
ISBN 978-618-82128-9-3
Τιμή 9,54 € / στο βιβλιοπωλείο μας 7,63 €
[…] Το Σκοπελίτικο τραγούδι διαφέρει από της Σκύρου και σε μικρότερο βαθμό από της Σκιάθου. Ο χαρακτήρας του όμως είναι νησιώτικος καθώς απ΄αυτό αποκλείονται οι ανημιτονικές κλίμακες, τα τσάμικα και τα ελευθέρου μέτρου τραγούδια σαν κι αυτά που συναντάμε π.χ. στα κλέφτικα της Ρούμελης ή της Θεσσαλίας. Αντίθετα θα βρούμε σ΄αυτό τραγούδια σε δίσημα κι επτάσημα μέτρα καθώς και αμανέδες, φαινόμενα που ευδοκιμούν στα περισσότερα νησιά του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου. Τα αποκριάτικα σατιρικά τραγούδια έχουν το ύφος που συναντούμε όχι μόνο στα νησιά αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει για τα κάλαντα και τα νανουρίσματα. Επίσης παρατηρούμε εδώ κι εκεί επιδράσεις απ΄το σμυρναίικο τραγούδι και την καντάδα […]

______________________________________
Κρητικά Χρονικά. Κείμενα και μελέτες Κρητικής Ιστορίας. Τόμος ΛΕ

Ετήσια επιστημονική έκδοση της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών
Διευθυντής: Αλέξης Καλοκαιρινός
Κείμενα: συλλογικό
Ηράκλειο, Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών 2015
250 σελ. με α/μ εικόνες
ISSN 0454-5206
Τιμή 12,92 € / στο βιβλιοπωλείο μας 10,34 €ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
«Αποθέτες» σε αρχαιολογικά «συμφραζόμενα» των προϊστορικών χρόνων: θεωρητικό πλαίσιο και προτεινόμενος ορισμός
ΘΕΟΤΟΚΗΣ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ
Σύνοψη της ενάλιας και παράκτιας αρχαιολογικής έρευνας στην Κρήτη μέχρι το 2014
ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΣΧΑΛΗΣ
Η εξέλιξη της συγγραφικής αυτοσυνειδησίας στην κρητική λογοτεχνία της ακμής
ΝΑΤΑΛΙΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΑΚΗ
Το πέρασμα του ενδεκασύλλαβου από την Κρήτη (τέλη 16ου - μέσα 17ου αιώνα)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΛΙΝΗΣ
Ο τόπος της Αθήνας στον Ερωτόκριτο
ΕΛΕΝΗ ΟΛΓΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ
Η Ενετική μονή Santa Maria dei Miracoli Χανίων και οι δύο εκκλησίες της
FRANCESCO SCALORA
“Candia. Scritti in prosa e in verso”, Messina 1868Α.
ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ – Γ. ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ – Μ. ΜΠΑΛΗ – Ι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ – Σ. ΠΑΡΛΑΜΑΣ – R. DURAND
Οθωμανικές μουσουλμανικές επιτύμβιες στήλες Ηρακλείου: στήλες που φυλάσσονται στη «Βίλα Αριάδνη» στην Κνωσό
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
Απόσπασμα της Έκθεσης Πεπραγμένων 2012-2014
 ________________________________________
Μαρία Δεληβοριά
Ο Αγώνας του ΄21 και η υπονόμευσή του. Οι σύγχρονες μαρτυρίες και η κρίση του Σολωμού
 

Αθήνα, Εκδόσεις Άγρα 2016
535 σελ.
ISBN 978-960-505-165-5
Τιμή € 20,00 / στο βιβλιοπωλείο μας 16,00 €Είδες να μαδάνε τη κότα και ο αέρας να συνεπαίρνει τα πούπουλα; Έτσι πάει το έθνος.

Τί θα κάμετε; θ’ αφήστε / Να αποκτήσωμεν εμείς / Λευθεριάν, ή θα την λύστε / Εξ αιτίας Πολιτικής;


O ΣΟΛΩΜΟΣ, που τον διακρίνει μια ξεχωριστή ευρωπαϊκή παιδεία, ο Σολωμός, που παρακολουθεί στενά τα ευρωπαϊκά κινήματα ιδεών μέσα από την έμμονη έγνοια του για τις ελληνικές προοπτικές, αποδεικνύεται και ένας ιδιαίτερα πολύτιμος «αυτόπτης μάρτυρας», ο οποίος βίωνε με ένταση την πορεία του Αγώνα, αναζητώντας το νόημα κάτω από τα συμβάντα, με απόλυτη συνείδηση ότι ήταν σύγχρονος με ένα ιστορικό γεγονός υπέρογκο, και όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα. Στην ουσία είναι ο πρώτος που εννοιολόγησε την ελληνική επανάσταση συνδέοντας τον απελευθερωτικό αγώνα με το αίτημα και την ανάγκη για ελευθερία των λαών. Η μαρτυρία του σε κάποιες περιπτώσεις αποτυπώνεται με την ένταση της καταγγελίας.

Με αντίστοιχη ένταση αποτυπώνεται η σολωμική μαρτυρία, ως καταγγελία, και στην αινιγματικά αλληγορική Γυναίκα της Ζάκυθος, σχεδιασμένη σύγχρονα με την κορύφωση των τραγικών συμβάντων που σηματοδοτούν τον Αγώνα, με επίκεντρο τη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου. Για να κατανοηθεί η οργή και η βιαιότητα που διατρέχουν το κείμενο αυτό, η συγγραφέας ανατρέχει στις σύγχρονες με τα γεγονότα πηγές (Κασομούλης, Σπυρομίλιος, Φωτάκος, Φίνλεϋ κ.ά.), μια και ο σημαίνων ποιητής δεν δημιουργεί «σε κενό».

Η βαθιά ιστορική συνείδηση του Σολωμού ορίζει και την προσπάθειά του να αποτυπώσει το βηματισμό της μεγάλης Ιστορίας, μέσα από γεγονότα στο περιθώριο της ιστορίας, που όμως συνιστούν, με το μέγεθος της τραγικότητάς τους, τα θεμελιώδη συστατικά της. Άλλωστε, το ρίγος της ιστορίας, το ρίγος της μνήμης, ρίγος στην ουσία πολιτικό, διατρέχει το σολωμικό έργο.

Θα μπορούσε άραγε να υποστηρίξει κανείς ότι ο ποιητής ήταν ίσως ο πρώτος που είδε τότε τον Άγγελο της Ιστορίας να φτερουγίζει πάνω από τα ερείπια, προσπαθώντας να πετάξει προς το μέλλον;
  
___________________________________________
 C. N. CHADJIPATERAS, M. FAFALIOS
Crete 1941. Eyewitnessed

Αθήνα, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια 2016
328 σελ. με α/μ εικόνες
ISBN 978-960-221-671-2
Τιμή 15,90 € / στο βιβλιοπωλείο μας 12,72 € 
This is not a book of military history. It is a human document. It is the story of all those Greeks, Allies and Germans who lived and witnessed every moment of the eleven-day battle of Crete, the one and only air-borne invasion in history. Combined with the six-month epic on Mainland Greece this epoch-making campaign greatly contributed in turning the tide of World War II in favour of the Allies.

This book is an anthology of authentic testimonies. Supported by letters, diaries, poems, photographs, sketches, it recaptures in a uniquely vivid way the feel of this fateful battle. But, above all, it reflects the futility of war, the heavy penalty paid by losers and victors alike.

Το βιβλίο αυτό δεν είναι στρατιωτική ιστορία. Είναι ένα ανθρώπινο ντοκουμέντο. Είναι η ιστορία όλων εκείνων, Ελλήνων, Συμμάχων και Γερμανών, που έζησαν ως αυτόπτες μάρτυρες την κάθε στιγμή από τις έντεκα μέρες της Μάχης της Κρήτης, της μοναδικής από αέρος εισβολής στην παγκόσμια ιστορία. Μαζί με το εξάμηνο Ελληνικό Έπος στην κυρίως Ελλάδα και στην Αλβανία, η ιστορική αυτή Μάχη συνετέλεσε σημαντικά στο να αλλάξει την όλη πορεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπέρ των Συμμάχων.

Το βιβλίο είναι μια ανθολογία από αυθεντικά γράμματα, ημερολόγια, ποιήματα, φωτογραφίες, σκίτσα που με μοναδικό ζωντανό τρόπο παρουσιάζουν την «ατμόσφαιρα» της μοιραίας Μάχης. Πάνω απ’ όλα όμως μαρτυρούν τη ματαιότητα του πολέμου, που το βαρύ του τίμημα πληρώνουν εξίσου νικημένοι και νικητές.


 ________________________________________

ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΡΙΝΕΣ

Γιάννης Γκλαρνέτατζης
Στιγμές Σαλονίκης θερινές

Πρόλογος: Ρίκα Μπενβενίστε
Θεσσαλονίκη, Ακυβέρνητες Πολιτείες 2016
188 σελ. με α/μ εικόνες
ISBN 978-618-82505-2-9
Τιμή 10,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 8,00 €

 


Ξεκινάμε με μια κηδεία και τελειώνουμε με δύο εκτελέσεις. Ανάμεσα στα γεγονότα αυτά, ρίχνουμε ματιές στα εγκαίνια του Σιντριβανιού, μια πυρκαγιά, τους Νεότουρκους και τη Φεντερασιόν, επιθέσεις εναντίον χρηματιστών, την κυριακάτικη αργία, έναν οκταετή "άθλιο", τραμπουκισμούς, τον τελευταίο αρχιραββίνο, το κάψιμο βιβλίων, τη συγκέντρωση των Εβραίων στην πλατεία Ελευθερίας, εργατικές συγκεντρώσεις μετά τη Βάρκιζα και τη μετονομασία ενός κεντρικού δρόμου.

«Υπάρχουν εποχές κατά τις οποίες ο ιστορικός χρόνος συμπυκνώνει εντάσεις τις οποίες η καθημερινότητα συνήθως εξουδετερώνει· εποχές οι οποίες εγκυμονούν σοβαρές αλλαγές. Από τις εποχές αυτές αλιεύει ο Γιάννης Γκλαρνέτατζης "στιγμές", δηλαδή σημεία που φανερώνουν σύνθετες κοινωνικές καταστάσεις· περιστάσεις που δημιουργούνται καθώς εξελίσσονται ιστορικές διεργασίες όπως το εργατικό κίνημα και οι κοινωνικές αντιπαραθέσεις· ψηφίδες, εντέλει, που χρησιμεύουν στον συγγραφέα για να κατασκευάσει μικρούς πίνακες στους οποίους ζωντανεύουν υποκείμενα και κοινωνικές ομάδες, δρόμοι, συνοικίες και τοπία. Και πώς αλλιώς, αν όχι με ψηφίδες μπορεί ο ευαίσθητος παρατηρητής να προσεγγίσει μια μακρά περίοδο η οποία χαρακτηρίστηκε από συγκλονιστικές αλλαγές και ανακατατάξεις, αλλά και να γνωρίσει έναν κόσμο από διαφορετικούς ανθρώπους και γλώσσες, στον οποίο συγκατοικούν, άλλοτε αρμονικά και άλλοτε με συγκρούσεις, πλούσιοι αστοί και εργάτες, Τούρκοι, χριστιανοί και Εβραίοι; Κάθε τέτοια ψηφίδα από μόνη της συγκεντρώνει σε σμίκρυνση την ποικιλία των εμπειριών που βίωσαν οι κάτοικοι αυτής της πόλης [...]. Στιγμές χαράς και προόδου ή στιγμές οδύνης και καταπίεσης για την πόλη· και στις δυο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα στο ανά χείρας βιβλίο είναι ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα, προς Θεσσαλονικείς και όχι μόνο».
 Από τον πρόλογο της Ρίκας Μπενβενίστε
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νιάρχος για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα « Όποιος νομίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, χρειάζεται ψυχίατρο»

  ΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ-ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ  ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ ΤΩΝ ΜΗ...