Κυριακή, Ιουλίου 03, 2016

Ή αλλάζετε ή μας βουλιάζετε

Κούλογλου προς Κομισιόν: Ή αλλάζετε ή μας βουλιάζετε [ΒΙΝΤΕΟ]

 | 03 Ιουλ. 2016
Ηχηρή παρέμβαση προς την Κομισιόν πραγματοποίησε ο Στέλιος Κούλογλου κατά την ανταλλαγή απόψεων της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου με την Κομισιόν και τον κύριο διαπραγματευτή της για τη Διεθνή Συμφωνία Εμπορίου Υπηρεσιών (TISA), Κριστόφ Κίνερ. Η TISA αφορά τις υπηρεσίες, από την εκπαίδευση έως  τις επικοινωνίες, και  είναι η ..δίδυμη αδελφή της διαβόητης ΤΤΙΡ που αφορά τις επενδύσεις και το εμπόδιο.
Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς για το θέμα της TISA, επέκρινε τη στάση της Κομισιόν που ανακοίνωσε ότι δεν θέλει να σεβαστεί τις οδηγίες  διαπραγμάτευσης για την συμφωνία, τις οποίες ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ολομέλεια του Φεβρουαρίου, όπως πχ να τηρηθούν οι συμβάσεις  του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας από όλες τις συμβαλλόμενες χώρες που θα υπογράψουν τη συμφωνία.
Στους ισχυρισμούς της Κομισιόν ότι εάν ακολουθηθούν αυτές οι οδηγίες θα καταρρεύσει η αρχιτεκτονική της συμφωνίας, ο Στέλιος Κούλογλου ρώτησε την Κομισιόν εάν θεωρεί ότι ο ρόλος του ΕΚ περιορίζεται σε αποφάσεις που αφορούν μόνο σε δευτερεύοντα, όπως για παράδειγμα «στο χρώμα των τοίχων και όχι στην αρχιτεκτονική» και κάλεσε την Κομισιόν να σεβαστεί τη δημοκρατία και τις αποφάσεις που ψηφίζει το δημοκρατικά εκλεγμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.



Ολόκληρη η παρέμβαση του Στέλιου Κούλογλου:
Πολλοί συνάδελφοί κάλυψαν πολλά θέματα που ήθελα και εγώ να καλύψω.  Εγώ θα σταθώ στο πολιτικό, στην πολιτική διάσταση. Είμαστε πέντε μέρες μετά το δημοψήφισμα του Brexit και μία από τις κυριότερες αιτίες του, το σημαντικότερο μήνυμα του Brexit, είναι ότι υπήρχε έλλειψη εμπιστοσύνης σε αυτούς τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Οι λαοί ψηφίζουν, ψήφισαν στην Ελλάδα πέρσι, η ψήφος τους δεν γίνεται σεβαστή και αντιθέτως τιμωρούνται  γι αυτήν.
Τώρα έχουμε αυτή τη συμφωνία που συζητείται και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε κάποια συγκεκριμένα σημαντικά θέματα, όπως για παράδειγμα τις ρήτρες «διατήρησης ισχύουσας κατάστασης» και «μη-ανατρεψιμότηταs» και τις συμφωνίες του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και τί μας απαντάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Όχι, όχι δεν μπορούμε. Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, δεν μπορούμε να σεβαστούμε τη ψήφο σας, δεν μπορούμε να επιβάλλουμε αυτές τις ρήτρες, γιατί θα αναγκαζόμασταν να  αλλάξουμε την αρχιτεκτονική της συμφωνίας. Μα τί κάνει τότε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Ποιος είναι ο ρόλος μας; Περιορίζεται σε αποφάσεις που αφορούν μόνο στα δευτερεύοντα; Στο χρώμα των τοίχων και όχι στην αρχιτεκτονική; Αν είναι έτσι να μας το πείτε, να ξέρουμε και εμείς γιατί εργαζόμαστε, γιατί δουλεύει η κυρία, γιατί εγώ και οι συνάδελφοί μου συζητούμε επί μήνες; Ας μας πει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποια είναι τα σημεία που δεν θέλει καμία εμπλοκή του Κοινοβουλίου.
Αναδεικνύουμε κάποια ζητήματα που είναι σημαντικά και μας απαντάει η Επιτροπή ότι αν το κάνουμε αυτό, αν αγγίξουμε αυτό το θέμα, θα καταρρεύσει η TISA, ε τότε ας καταρρεύσει η TISA. Γιατί το δίλημμά που τίθεται μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία είναι ξεκάθαρο. Ή θα αλλάξουμε πορεία ή θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε προς το παγόβουνο όπως στον Τιτανικό και οι επιβάτες θα χορεύουν. Έτσι έχουν τα πράγματα αυτό είναι το δίλλημα που αντιμετωπίζουμε και πρέπει να μας πείτε τί προτιμάτε.  Εμείς είναι ξεκάθαρο τι προτιμούμε. Να σωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό θέλουμε. Για να σωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνεται σεβαστή η δημοκρατία, η δημοκρατική της λειτουργία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να γίνεται σεβαστό και όταν ψηφίζει κάτι, αυτό να εισακούεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ : Με λογοτεχνικά κείμενα άσχετα προς την εποχή μας θεματικά η εξοικείωση των μαθητών με τη Λογοτεχνία

  Η διδασκαλία “ολόκληρου λογοτεχνικού έργου”: απορίες, ενστάσεις, προβληματισμοί ...