Πέμπτη, Οκτωβρίου 29, 2015

ΟΥΚ ΑΠΕΣΒΕΤΟ ΤΟ ΛΑΛΟΝ ΥΔΩΡ

Διεθνές Συνέδριο: Théories et pratiques étymologiques en grec : philosophie de la langue et jeux de mots. Eτυμολογικές προσεγγίσεις και πρακτικές της ελληνικής γλώσσας· μεταξύ φιλοσοφίας της γλώσσας και λογοπαιγνίων (18-19/3/16) 

Στις 18-19 Μαρτίου 2016 πρόκειται να διεξαχθεί διεθνές συνέδριο με θέμα: Théories et pratiques étymologiques en grec : philosophie de la langue et jeux de mots. Eτυμολογικές προσεγγίσεις και πρακτικές της ελληνικής γλώσσας· μεταξύ φιλοσοφίας της γλώσσας και λογοπαιγνίων. Το συνέδριο θα γίνει στην πόλη Beaulieu-sur-Mer της Γαλλίας (Villa Kérylos, rue Gustave Eiffel, 06310 Beaulieu-sur-Mer).
Διοργανώνεται από τους εξής φορείς:
• Arnaud Zucker (CEPAM-UMR7264, Univ. Nice Sophia Antipolis, France)
• Elsa Grasso (CRHI-EA 4318, Univ. Nice Sophia Antipolis, France)
• Alexandre Farnoux (EFA)
• Vassiliki Mavroidakou-Castellana (Villa Kérylos)
Οργανωτική Επιτροπή:
• Jorge Bergua (Univ. Málaga-Spain)
• Simone Beta (Univ. Pisa-Italy)
• Michèle Biraud (Univ. Nice-France)
• David Bouvier (Univ. Lausanne-Switzerland)
• Luc Brisson (CNRS, Paris-France)
• Maria Chriti (Centre for the Greek Language, Thessaloniki-Greece)
• Alexandre Farnoux (Ecole Française d’Athènes-Grèce)
• Elsa Grasso (Univ. Nice, France)
• Charles de Lamberterie (EPHE, Académie des Inscriptions et Belles Lettres-France)
• Glenn Most (Univ. Chicago-USA, Univ. Pisa-Italy)
• Koen Vanhaegendoren (Univ. Liège-Belgium)
• Arnaud Zucker (Univ. Nice, France)
Εισηγητές:
• Simone Beta (Univ. Siena, Italie) : Jouer (et s’amuser) avec la littérature. Les jeux de mots dans la poésie grecque
• Elsa Bouchard (Univ. Montréal, Canada) : Étiologie linguistique et discours théologique d’Hésiode à Platon
• Maria Chriti (Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας-Θεσσαλονίκη, Grèce) : L‘Étymologie comme instrument de création de noms chez les commentateurs néoplatoniciens d’Aristote
• Christophe Cusset (ENS Lyon, France) : L’étymologie comme ressource poétique chez les poètes alexandrins
• Valentin Decloquement (Univ. Lille 3, France) : Etymologie fallacieuse et jeux de mots.Les questions homériques factices de Ptolémée Chennos
• Pierre Destrée (Univ. Louvain, Belgique) : Platon et l’usage humoristique des noms propres
• David F. Driscoll (Univ. Stanford, USA): Spurning Glosses: Etymological Interpretation of Poetry as a Social Phenomenon at Plutarch’s Symposia
• Andrea Filoni (Univ. Milan, Italie): L’uso dell’etimologia nel Περὶ θεῶν di Apollodoro di Atene (e nel suo mediatore Porfirio): uso scientifico o ideologico?
• Georgia Kolovou (ArScAn Paris, France): The reception of the etymology in the Commentary of Eustathios on Homer’s Iliad
• Claire Le Feuvre (Univ. Paris Sorbonne, France) : Les éléments implicites dans les raisonnements étymologiques des scholiastes
• Benoît Louyest (Univ. Montpellier III, France) : Assaisonnements étymologiques. Les jeux sur le langage dans le Banquet des sophistes d’Athénée
• Daniel Petit (ENS Paris, France) : L’étymologie par le contraire chez les Grecs
• Marco Romani Mistretta (Univ. Harvard, USA) : Naming the Art, or the Art of Naming: The Etymology of Techne in Plato’s Cratylus
• Nathalie Rousseau (Univ. Paris Sorbonne, France) : Théories et pratiques étymologiques chez Galien de Pergame
• Pavlos Sfyroeras (Univ. Middlebury, USA) : The Drama of Etymology: Aristophanes’ Birds and Plato’s Cratylus
Το τελικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.
Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://www.cepam.cnrs.fr/zoomathia/etygr/

Νέα προσθήκη στην Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα του ΚΕΓ


Η ενότητα του χρόνου στην αρχαία ελληνική τραγωδία. Συμβολή στη διερεύνηση της τραγικής τεχνικής του Δανιήλ Ι. Ιακώβ, αποτελεί τη διδακτορική του διατριβή, και παραμένει δυσεύρετη εδώ και 33 χρόνια. Αναφέρεται σε ένα φιλολογικό θέμα με μεγάλο ενδιαφέρον για την έρευνα και τη διδασκαλία του δράματος.
Αναρτάται εδώ, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του συγγραφέα, προς χρήση της φιλολογικής κοινότητας, που χρόνια ανέμενε την έκδοση αυτή.
Δείτε το στο http://www.greek-language.gr/greekLang/ancient_greek/bibliograph...

Παρουσίαση βιβλίου (9/11/15)


Τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2015 στις 20.00, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου "Ο θεατρικός Δημήτρης Δημητριάδης. Εξερευνώντας τη δυνατότητα του αναπάντεχου" της Δήμητρας Κονδυλάκη, στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής (Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας, Κυψέλη).
Ομιλητές:
Καίτη Διαμαντάκου,
Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών
Δημήτρης Τσατσούλης,
Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, Κριτικός Θεάτρου
Θα ακολουθήσει τοποθέτηση του Δημήτρη Δημητριάδη για το βιβλίο και συζήτηση με τη συμμετοχή δημιουργών που θα καταθέσουν τη σκηνική τους εμπειρία από την επαφή με το έργο του.
Συντονίζει η δημοσιογράφος Ηρώ Τριγώνη.

Συνομιλίες με νέους πεζογράφους στο Δήμο Αθηναίων (30/10/15)


Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη (Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης, Αθήνα) “Συνομιλίες με νέους πεζογράφους”. Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015, στις 19.00 η Μάρω Δούκα θα παρουσιάσει τον Δημοσθένη Παπαμάρκο.
Αποσπάσματα από το έργο του θα διαβάσει ο Γιάννης Οικονομίδης.

Colloquium Τομέα ΜΝΕΣ Τμήματος Φιλολογίας, ΑΠΘ (3/11/15)


Ο καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας Δημήτρης Αγγελάτος θα μιλήσει την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015, ώρα 19.00 με θέμα: Λογοτεχνία και ζωγραφική. Προς μια ερμηνεία της διακαλλιτεχνικής (ανα)παράστασης στο Σπουδαστήριο 208 (2ος όροφος Νέου Κτηρίου Φιλοσοφικής Σχολής, ΑΠΘ).

Επιστημονικό Συνέδριο: Έλεγχος και λογοκρισία από τις απαρχές της ελληνικής τυπογραφίας μέχρι το Σύνταγμα του 1844 (18-20/11/15)


Στις 18-20 Νοεμβρίου 2015 θα διεξαχθεί Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα "Έλεγχος και λογοκρισία από τις απαρχές της ελληνικής τυπογραφίας μέχρι το Σύνταγμα του 1844". Το Συνέδριο οργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, και θα διεξαχθεί στη Λευκωσία.
Για το πρόγραμμα, βλ. συνημμένο

Συνημμένα

  • Το πρόγραμμα του Συνεδρίου (pdf, 798KB) 
  • Παρουσίαση βιβλίου (19/11/15)

    Ε


    Στο πλαίσιο των Φιλολογικών Βραδινών του Συλλόγου Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ "Φιλόλογος" θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του σκηνοθέτη και συγγραφέα Λάκη Παπαστάθη με θέμα: Λογοτεχνία και Κινηματογράφος. Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 8.00 μ.μ., στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Συντονίζει ο Μιχάλης Μπακογιάννης
  •  

    Διάλεξη Χρ. Χρυσάνθου: Πλουτάρχου, Περικλής και Θουκυδίδου, Ιστορίαι (5/11/15)

    πωση
    14 Οκτ. 2015 11:43
    Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του Χρ. Χρυσάνθου (Παν/μιο Οξφόρδης) με θέμα: Πλουτάρχου, Περικλής και Θουκυδίδου, Ιστορίαι. Η διάλεξη θα γίνει στο Αμφιθέατρο Γ - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής (Πανεπιστήμιο Κρήτης), ώρα 11.30-14.30.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://www.philology.uoc.gr/events/

    Τo Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: "Ένταξη και χρήση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία" (30/10-1/11/2015)

    07 Ιαν. 2015 14:57
    Η Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΕΤΠΕ), διοργανώνουν το 4o Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: "Ένταξη και χρήση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία" στη Θεσσαλονίκη από 30 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2015.
    Σκοπός του 4ου Συνεδρίου είναι να προσφέρει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης
    και επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων που δραστηριοποιούνται ενεργά στην σχεδίαση, ανάπτυξη και αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Μάθηση.
    Απευθύνεται:
    - Στην κοινότητα των εκπαιδευτικών και των στελεχών της εκπαίδευσης που ασχολούνται με την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση
    - Στην ερευνητική κοινότητα που ασχολείται με τις ΤΠΕ στην Εκπαίδευση και τη Μάθηση
    - Στην κοινότητα των επαγγελματιών που ασχολούνται με την σχεδίαση και ανάπτυξη Ψηφιακών Συστημάτων και Υπηρεσιών για την Εκπαίδευση και τη Μάθηση
    -Στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές πανεπιστημιακών τμημάτων που ενσωματώνουν στα προγράμματα σπουδών τους μαθήματα για την σχεδίαση, ανάπτυξη και αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση και τη Μάθηση.
    Tην αναγγελία αυτή θα ακολουθήσει σύντομα μια λεπτομερής ανακοίνωση με πρόσκληση και οδηγίες για υποβολή εργασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...