Δευτέρα, Φεβρουαρίου 21, 2011

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΩΣ ΟΔΗΓΟΣ ΖΩΗΣ

" Όσο αναπνέω και έχω δυνάμεις δεν θα παύσω να φιλοσοφώ και να σας συμβουλεύω και να δείχνω την αλήθεια σε όποιον από σας συναντώ...Άνδρες Αθηναίοι...είτε με αθωώσετε είτε όχι, εγώ δεν θα κάνω άλλα, ακόμη και αν πρόκειται να πεθάνω πολλές φορές."
Απολογία Σωκράτους

Ζακ-Λουί Νταβίντ : "Ο θάνατος του Σωκράτη" (1787)

"Αν η κάρτα (ΣΣ.του Νταβίντ με τίτλο Ο θάνατος του Σωκράτη) με εντυπωσίασε τόσο έντονα, ίσως και να οφείλεται στο ότι η συμπεριφορά που απεικόνιζε ήταν εντελώς αντίθετη από τη δική μου. Στις συζητήσεις, προτεραιότητά μου ήταν να γίνομαι συμπαθής, περισσότερο από το να λέω την αλήθεια.
Η επιθυμία μου να γίνομαι ευχάριστος μου υπαγόρευε να γελάω με μέτρια αστεία σαν γονιός στην πρεμιέρα σχολικής θεατρικής παράστασης. Με όσους δεν γνώριζα, υιοθετούσα τη δουλοπρεπή συμπεριφορά θυρωρού που υποδέχεται εύπορους πελάτες σε κάποιο ξενοδοχείο- προσποιητός ενθουσιασμός, απόρροια μίας νοσηρής, γενικευμένης επιθυμίας να φανώ συμπαθής. Δημοσίως απέφευγα να αμφισβητώ ιδέες που υποστήριζε η πλειοψηφία. Αναζητούσα την αποδοχή ανθρώπων που διέθεταν ισχύ και, μετά τις συναντήσεις μου μαζί τους, προβληματιζόμουν επί μακρόν για το αν με ενέκριναν. Όταν περνούσα από τον έλεγχο διαβατηρίων ή έβλεπα περιπολικά, ένιωθα μια κρυφή επιθυμία να σχηματίσουν καλή εντύπωση για μένα οι ένστολοι.
Όμως ο φιλόσοφος δεν είχε καμφθεί από την αντιδημοτικότητα και την καταδίκη του από την πολιτεία. Δεν είχε ανακαλέσει το σκεπτικό του επειδή κάποιοι είχαν παραπονεθεί. Επιπλέον, η αυτοπεποίθησή του οφειλόταν σε κάτι βαθύτερο από την παρορμητικότητα ή το ακατάβλητο θάρρος. Βασιζόταν στη φιλοσοφία. Η φιλοσοφία παρείχε στον Σωκράτη πεποιθήσεις με τις οποίες κατάφερε να επιδείξει λογική - η οποία αντιδιαστέλλεται προς την υστερική- αυτοπεποίθηση όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με την απόρριψη."
 Αλαίν Ντε Μποτόν , "Η παρηγοριά της φιλοσοφίας".
Εκδ. Πατάκη, Σελ. 15-16
*******************************************************************
  Ζαν-Φρανσουά Πεϊρόν : "Ο θάνατος του Σωκράτη" (1787)
*
Φρανσουά  Βατό : "Ο θάνατος του Σωκράτη" (1780)
*
 Φρανσουά Μπουσέ : "Ο θάνατος του Σωκράτη" (1762)
*
Σαρλ Αλφονς Ντιφρενουά : "Ο θάνατος του Σωκράτη" (1650)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...