Σάββατο, Φεβρουαρίου 26, 2011

Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ
ΣΤΟ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΙΟ

"Εγώ είμαι σοσιαλιστής και πάντα ήμουν σοσιαλιστής,
σοσιαλδημοκράτης, και πιστεύω σε σοσιαλιστικά ιδανικά.
Ο δικός μου σοσιαλισμός είναι μινιμαλιστικός. Λέει πως
ο εβραϊκός λαός δικαιούται πατρίδα όπως και κάθε άλλος
λαός. Τίποτα άλλο εκτός από αυτό δεν αποδέχομαι. Μόνον το ότι ο εβραϊκός λαός δικαιούται πατρίδα. Και δέχομαι πως αυτή η αμφιλεγόμενη γη είναι πατρίδα δύο λαών. Και η λύση της σύγκρουσης ανάμεσα στους δύο αυτούς λαούς είναι η ίδια λύση που βρήκε η Τσεχοσλοβακία, να χωριστεί ειρηνικά σε δύο κράτη, την Τσεχική δημοκρατία και τη Σλοβακία.
Πιστεύω πως αυτή πρέπει να είναι η λύση στην 
ισρηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.Στην Ευρώπη, όπως είπα προηγουμένως, υπάρχει μια τάση να τα βλέπουν όλα ασπρόμαυρα. Πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη και στην Ελλάδα σηκώνονται το πρωί, διαδηλώνουν εναντίον
των κακών, υπογράφουν αίτημα υπέρ των καλών και πηγαίνουν να κοιμηθούν με ήσυχη τη συνείδηση. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση. Είναι στη βάση της σύγκρουση ανάμεσα στο δίκιο και το δίκιο. Αυτό επαναλαμβάνω και αυτό πιστεύω. Δεν έχω αμφιβολία πως υπάρχει λύση σ΄αυτή τη σύγκρουση. Δεν πρόκειται για θρησκευτική σύγκρουση, παρ΄όλο που προσπαθούν να τη μετατρέψουν σε θρησκευτική σύγκρουση.
Δεν είναι πολιτισμική αντιπαράθεση, παρ΄όλο που προσπαθούν να τη μετατρέψουν σε πολιτισμική αντιπαράθεση. Πρόκειται όλο και όλο για σύγκρουση ανάμεσα σε δύο λαούς που διεκδικούν το ίδιο οικόπεδο. Και η απάντηση είναι: το οικόπεδο ανήκει και στους δύο!"

Απόσπασμα συνέντευξης που έδωσε ο διάσημος
Ισραηλινός συγγραφέας και φιλειρηνιστής Άμος Οζ
στον Ιάκωβο Σιμπή (The Athens Review of Books, τχ. 14)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...