Μιλώντας στον Στέλιο Κούλογλου, ο Ulrich Blum, πρόεδρος του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου (IWH), ένα από τα γνωστότερα στη Γερμανία, και σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, προτείνει την υποθήκευση ή ακόμη και την πώλησηι νησιών, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της.
Ο κ. Blum υποστηρίζει ότι το μνημόνιο δεν είναι «ρεαλιστικό» και επομένως το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί να πληρώνει ο «ελληνικός λαός υψηλά επιτόκια , απο την στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα να καλμάρουν οι αγορές, αν εξασφαλιστούν με λύσεις όπως η υποθήκευση δημόσιας περιουσίας».
«Αντίθετα στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα(αν δηλαδή δεν βρεθούν "καινοτόμες ιδέες" όπως η δική του) μπορούμε να προβλέψουμε ότι τα νησιά θα πρέπει να πουληθούν, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσετε να αποπληρώσετε (το χρέος)», προσθέτει ο Ulrich Blum, που μίλησε στον Στέλιο Κούλογλου στην έδρα του Ιντιτούτου στη Χαλ, μια πόλη της πρώην Ανατολικής Γερμανικής κοντά στην Λειψία.
«Πώς αλλιώς θα τα καταφέρετε; Πώς θα χρηματοδοτήσετε το χρέος σας χωρίς κάποιο πλεόνασμα; Δεν είναι δυνατόν. Χρειάζεστε ένα πλεόνασμα. Θα μπορούσατε να οδηγηθείτε και σε «haircut» (κούρεμα του χρέους) αλλά αυτό είναι μία μέθοδος που σήμερα δεν αρέσει και πολύ στις δυτικές τράπεζες και τις δυτικές χώρες», επισήμανε ο Blum.
Παρ ότι ο σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης υποστηρίζει ότι πρόθεση του δεν είναι η πώληση περιουσίας αλλά η επίλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους, προσθέτει ότι και μια πολιτική πωλήσεων δημόσιας γης μπορεί να έχει θετικά αποτέλεσματα. «Το ερώτημα λοιπόν εδώ είναι αν η Ελλάδα θα επιλέξει ένα τέτοιο πρόγραμμα πώλησης της περιουσίας για χάρη της ανάπτυξης. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα οδηγήσει σε μία εισροή κεφαλαίου, αλλά θα οδηγήσει και σε μία εκροή δημόσιας περιουσίας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πρόβλημα, γίνεται προς όφελος των Ελλήνων και αργότερα όταν θα έχετε εμπορικό πλεόνασμα θα μπορέσετε να επαναγοράσετε και πάλι αυτούς τους περιουσιακούς τίτλους», συμπληρώνει ο πρόεδρος του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου.
Απόσπασμα από τo tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου