Δευτέρα, Φεβρουαρίου 14, 2011

Η ΑΛΗΤΕΙΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΕΙ

Η ΑΛΗΤΕΙΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΕΙ


«Ποτέ δεν ήταν έτσι. Φοιτητές απειλούν πρυτάνεις, βρίζουν και χειροδικούν σε πανεπιστημιακούς. Πλέον, δεν υπάρχει κανένας φραγμός. Αλητεία, ωμή βία». Η οργισμένη αντίδραση πανεπιστημιακού σε κεντρικό ΑΕΙ της Αθήνας, όπως λέει στην Καθημερινή (13/2/2011), αποτυπώνει μια κατάσταση που απαντάται συχνά στα ελληνικά πανεπιστήμια, όπου εκπρόσωποι ισχυρών φοιτητικών παρατάξεων αλλά και ηχηρές μειοψηφίες φοιτητών ή εξωπανεπιστημιακών... ασκούν εξουσία.

Τελευταίο περιστατικό είναι οι απειλές που δέχθηκε ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Σίμος Σιμόπουλος και τα υβριστικά συνθήματα που φέρεται να έγραψαν στον χώρο της πρυτανείας μέλη αριστερών φοιτητικών παρατάξεων, που αντέδρασαν επειδή δεν δόθηκε άδεια για πάρτι μέσα στο ιστορικό συγκρότημα της Πατησίων, το περασμένο Σάββατο. Μετά τις απειλές, ο πρύτανης επέλεξε να κρατήσει κλειστό για δύο ημέρες το γραφείο του, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση. Μία ενέργεια που από πολλούς επικρίθηκε, καθώς θεωρήθηκε ότι... ρίχνει νερό στον μύλο εκείνων που θέλησαν να εκφοβίσουν τις πρυτανικές αρχές, για να συνεχίσουν τις ίδιες πρακτικές.

«Το κλίμα τρομοκρατίας δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό από κανέναν» ανέφερε στην «Κ» ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκης, ο οποίος ουκ ολίγες φορές κατά τη διάρκεια της πρυτανικής του θητείας είχε έλθει σε ανοιχτή σύγκρουση με αριστεριστές. «Η αντιμετώπιση της κατάστασης θα πρέπει να είναι στιβαρή, αποφασιστική και χωρίς υπεκφυγές» συμπλήρωσε στην «Κ» ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης.

Η βία στα ελληνικά ΑΕΙ από φοιτητές κατά πανεπιστημιακών δεν είναι καινοφανής. Η πλέον «γνωστή» αντίδραση είναι φοιτητές να διακόπτουν τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, επειδή διαβλέπουν ότι η πλειοψηφία του ακαδημαϊκού οργάνου θα πάρει μία απόφαση μη αρεστή σε αυτούς. Και αυτό συμβαίνει όχι μόνο στα κεντρικά ΑΕΙ αλλά και στα περιφερειακά ΑΕΙ. Ενδεικτικά, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στα τέλη του 2008 ομάδα αριστερών φοιτητών διέκοψε τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, η οποία είχε θέμα την ανάθεση, συμπληρωματικά, της φύλαξης των χώρων του ΑΕΙ σε ιδιωτική εταιρεία.

Μία ακόμη πρακτική μερίδας φοιτητών είναι η ομηρία πανεπιστημιακών. Ενδεικτικά, προ διετίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μέλη φοιτητικής παράταξης κράτησαν επί περίπου δύο ώρες ομήρους στην αίθουσα συνεδριάσεων τους διδάσκοντες στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, ζητώντας τους να υπογράψουν κείμενο ότι δεν θα εφαρμοσθεί ο νόμος για την αξιολόγηση, όπως είχε αποφασίσει η γενική συνέλευση του Τμήματος. Βέβαια, υπάρχουν και άλλες... ευφάνταστες περιπτώσεις όπως το χτίσιμο της εισόδου των πρυτανικών γραφείων και η ομηρία του πρύτανη (συνέβη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και στο Δημοκρίτειο Θράκης) έως το «γιαούρτωμα» του πρύτανη (στο Πολυτεχνείο Κρήτης).
Πανεπιστημιακοί μπορούν να εξιστορήσουν πολλά περιστατικά καθημερινής βίας, που δεν φτάνουν στο φως της δημοσιότητας, διότι τα θύματα φοβούνται τα αντίποινα. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι παρότι η οργή των πανεπιστημιακών για τα φαινόμενα αυτά είναι ξέχειλη, ελάχιστοι τα καταγγέλλουν δημοσίως, υπό τον φόβο των «αντιποίνων». Αλλωστε, συχνές είναι οι απειλητικές δηλώσεις σε διάφορα blogs κατά πανεπιστημιακών.

Η εικόνα ανομίας στα ελληνικά ΑΕΙ πυροδοτεί τη συζήτηση που γίνεται αυτό το διάστημα για αλλαγή του μοντέλου διοίκησης των ΑΕΙ στο πλαίσιο των αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση. Το προσεχές Σάββατο έχει προγραμματισθεί Σύνοδος Πρυτάνεων στο Ναύπλιο όπου θα ζητηθούν οι θέσεις του υπουργείου Παιδείας, με το βάρος να πέφτει στις προτάσεις για επιλογή πρύτανη κατόπιν διεθνούς προκήρυξης και για θεσμοθέτηση Συμβουλίου Διοίκησης σε κάθε ΑΕΙ με τη συμμετοχή εξωπανεπιστημιακών μελών. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι οι προτάσεις των πρυτάνεων απέχουν από τη φιλοσοφία εκείνων του υπουργείου (π. χ. ζητούν τα πανεπιστημιακά μέλη του Συμβουλίου να επιλέγουν τα εξωπανεπιστημιακά). Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, αναμένεται να τεθεί πρόταση για θεσμοθέτηση επιτροπής, που θα αποτελείται από πανεπιστημιακούς διαφόρων ΑΕΙ και θα έχει αρμοδιότητα να χειρίζεται τις περιπτώσεις άρσης του ασύλου σε κάποιο ΑΕΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Nils Wülker & Arne Jansen - Festival de jazz de Leverkusen 2024 - ARTE CONCERT...

Γνωρίζονται πάνω από 20 χρόνια και κάνουν μουσική μαζί για περίπου 15 χρόνια. Ο Nils Wülker και ο Arne Jansen επανεφευρίσκουν συνεχώς τον χώ...