Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2011

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ


 ΦΟΡΟΥΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Νέες προσεγγίσεις στην ελληνική κοινωνία του μεσοπολέμου (1922-1940)

 
Στις 14-16 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί επιστημονική συνάντηση κοινωνικής ιστορίας με τίτλο «Νέες προσεγγίσεις στην ελληνική κοινωνία του Μεσοπολέμου», στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
(κεντρικό κτίριο).
Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 4:30 μ.μ την Παρασκευή 14/1, ενώ το Σάββατο 15/1 και την Κυριακή 16/1 η έναρξη έχει προγραμματιστεί για τις 09:30 π.μ.
Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα της συνάντησης 
σε μορφή pdf εδώ
Για οποιαδήποτε πληροφορία: socialhistory@mail.com



Συνάντηση κοινωνικής ιστορίας

Αθήνα, Ιανουάριος 2011

Στα χρόνια που μεσολάβησαν από την παύση των εχθροπραξιών στη Μικρά Ασία, τον Αύγουστο του 1922, μέχρι την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου την 28η Οκτωβρίου 1940, χαρακτηρίστηκαν από τη διαδικασία ομογενοποίησης του ετερόκλητου εθνοτικά και πολιτισμικά πληθυσμιακού συνόλου, που προέκυψε μετά από μια δεκαετία πολέμων (1912-1922) και την τραγική κατάληξη της Μεγάλης Ιδέας. Η διαδικασία αυτή οδήγησε σε ένα πρωτόγνωρο μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας. Από την εκπαίδευση και την πρόνοια, στη χωροταξία και τις εργασιακές σχέσεις, το κράτος θα αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, μια «κοινωνική μηχανική» με στόχο την κοινωνική συνοχή και την εθνική ομογενοποίηση, η οποία θα καθορίσει τη διαμόρφωση των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών συσχετισμών.
Παρά τη μεταμόρφωση της ελληνικής κοινωνίας κατά το Μεσοπόλεμο σχετικά λίγες είναι οι μελέτες που την αφορούν. Επιδίωξη της συνάντησης, είναι η ανάδειξη νέων οπτικών για την κατανόηση της κοινωνίας της περιόδου, μέσα από τη χρήση νέων πηγών και την αξιοποίηση διαφορετικών θεωρητικών και μεθοδολογικών εργαλείων. Ο συνδυασμός της διεπιστημονικής προσέγγισης και της συγκριτικής διάστασης (είτε μεταξύ Ελλάδας και άλλων χωρών είτε μεταξύ διαφορετικών περιοχών της Ελλάδας) μπορεί να φωτίσει ουσιαστικά σημαντικές πτυχές της κοινωνίας της εποχής.
Συγκεκριμένα η επιστημονική συνάντηση θα εστιάσει στους εξής βασικούς άξονες:
Στην ανάδυση της οικονομίας ως βασικού άξονα άσκησης της κρατικής πολιτικής (αγροτική μεταρρύθμιση, αποκατάσταση προσφύγων, κοινωνική πρόνοια) που επιδρά στην κοινωνική οργάνωση και καθορίζει κοινωνικές συμμαχίες και ρήξεις (δυναμική εμφάνιση του εργατικού κινήματος, σχηματισμός μιας νέας αστικής τάξης στις πόλεις).
Στη μελέτη των «πολλών Ελλάδων» μέσα στη χώρα λόγω της συνύπαρξης πολλών διαφορετικών ομάδων (Μικρασιάτες, Πόντιοι, Εβραίοι, Τουρκόφωνοι, Σλαβόφωνοι, Βλάχοι κλπ.) τόσο «από τα κάτω» (σχέσεις μεταξύ τους, πολιτικές συμπεριφορές) όσο και «από τα πάνω» (κρατικές πολιτικές όπως η κοινωνική πρόνοια και η εκπαίδευση με στόχο την εθνική συνοχή).
Στις επιπτώσεις που είχε στη διαμόρφωση της κεντρικής πολιτικής, τόσο η σχέση αλληλόδρασης ανάμεσα σε αυτή και τις τοπικές κοινωνίες (πελατειακές σχέσεις, ομάδες πίεσης, τοπικές ελίτ), όσο και η ανάπτυξη νέων τρόπων πολιτικής εκπροσώπησης και κοινωνικής έκφρασης (εργατικά κέντρα, τοπική αυτοδιοίκηση, γυναικείες οργανώσεις, προσφυγικές οργανώσεις, πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι).
Στην ανάδειξη των νέων δεδομένων που όρισαν τη σχέση υπαίθρου – πόλης, αλλά και των ποικίλων παραμέτρων που χαρακτήρισαν την ανάπτυξή τους (εγκατάσταση προσφύγων, διοικητική ενσωμάτωση, χωροταξία κ.α.)
Οργανωτική Επιτροπή
Αλβανός Ραϋμόνδος, Βόγλης Πολυμέρης, Κουσουρής Δημήτρης, Πατρικίου Αλεξάνδρα, Τσίλαγα Φλώρα, Χανδρινός Ιάσωνας, Χαραλαμπίδης Μενέλαος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

♫ Tu Bella Ca' Lu Tieni-Oμορφούλα μου εσύ, με το στρογγυλό στήθος/Σε λένε Μαρία, τόσο όμορφο όνομα / Σου το έδωσε η Μαντόνα

L'arpeggiata – Tu bella ca lu tieni lu pettu tundu (Tarantella) Συνθέτης :Pino De Vittorio(1954 ) ...