Λένε «όχι» στο χάι τεκ!
Μόδα και αγορά θεωρούν τα κινητά τηλέφωνα και τις τηλεοράσεις «ξεπερασμένα» αμέσως μόλις βγουν στα καταστήματα, βάζοντάς μας συνεχώς σε πειρασμό να αγοράζουμε όλο και πιο νέα μοντέλα. Όμως τώρα οι καταναλωτές αντεπιτίθεντα όπως αναφέρεται σε άρθρο του Ιndependent που αναδημοσιεύουν Τα Νέα (17/9/2009).
Μια φορά κι έναν καιρό αρκούσε κανείς να αγοράσει ένα ραδιόφωνο και αμέσως είχε εξασφαλισμένη την... ηλεκτρονική του διασκέδαση για μια ολόκληρη ζωή. Η τεχνολογία κινείται με φρενήρεις ταχύτητες και για να παρακολουθήσει κανείς τον ρυθμό της χρειάζεται πολλές επισκέψεις σε αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών και φυσικά πολλά χρήματα.
Πάρτε για παράδειγμα το iΡhone της Αpple. Όταν πρωτοκυκλοφόρησε πριν από δύο χρόνια, εκατομμύρια έσπευσαν να το αγοράσουν επιδεικνύοντας το χάι τεκ γκάτζετ τους. Έπειτα από έναν χρόνο βγήκε το iΡhone 3G. Ουρές για την αναβάθμιση... Τον Ιούνιο κυκλοφόρησε το iΡhone 3GS. Πολλοί θέλησαν να ξανααναβαθμίσουν τη συσκευή τους. Αυτή τη φορά υποχρεώθηκαν από εταιρείες τηλεφωνίας να πληρώσουν και «αναβαθμισμένα» συμβόλαια. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στα κινητά. Αγοράσατε νέα τηλεόραση επίπεδης οθόνης; Κρίμα. Σε λίγα χρόνια θα επικρατεί η τεχνολογία τρισδιάστατης εικόνας και οι σημερινές τηλεοράσεις θα μοιάζουν αρχαίες.
Η «αναβάθμιση» είναι το νέο μότο της αγοράς. Τελευταία όμως, μια νέα φωνή ακούγεται όλο και δυνατότερα. Προέρχεται από ανθρώπους που χαρακτηρίζονται «τεχνολογικά αργοκίνητοι»: «Βολευτείτε με ό,τι έχετε» προτείνουν και δεν αλλάζουν τις παλιές τους συσκευές με νέα μοντέλα. Στην πρώτη γραμμή αυτού του κινήματος βρίσκεται η ιστοσελίδα του «Περσινού Μοντέλου» (Lastyearsmodel. org) η οποία ενθαρρύνει τους καταναλωτές να σκεφτούν πριν κάνουν οποιαδήποτε αναβάθμιση. «Τα παλιά μας γκάτζετ είναι απόλυτα λειτουργικά» λέει ο δημιουργός του σάιτ Άνιλ Ντας. «Η αγορά επικεντρώνεται σε ό,τι έχει μόλις κυκλοφορήσει, ή σε ό,τι πρόκειται να κυκλοφορήσει. Αγοράζεις μια συσκευή, την πληρώνεις ακριβά, αλλά δεν προλαβαίνεις να την ευχαριστηθείς, επειδή αμέσως βγαίνει στην αγορά ένα νέο πιο φανταχτερό μοντέλο και νιώθεις παρακατιανός».
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις δεν είναι λίγες. Στη Βρετανία, ο όγκος των απορριμμάτων ηλεκτρικών συσκευών αυξάνεται 5% κάθε χρόνο. «Γιατί να πάρω κάτι καινούργιο;» αναρωτιέται ο Βρετανός Άντι Μπάιο, μέλος του Lastyearsmodel. «Η τηλεόρασή μου είναι ογκώδης, αλλά δουλεύει μια χαρά. Ο υπολογιστής μου είναι πέντε ετών. Δεν είναι λάπτοπ, αλλά δεν έχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα». Ο Άμπραμ Ταμ από την Ινδονησία συμφωνεί. Χρησιμοποιεί ακόμη ένα Ηi-Fi Τechnics μοντέλο του 1983: «Αν χαλάσει, το ανοίγεις, βρίσκεις τι φταίει και το διορθώνεις. Έχει απλά καλώδια, πυκνωτές και αντιστάσεις. Ούτε μικροτσίπ, ούτε τίποτα. Βρίσκεις εύκολα ανταλλακτικά. Άσε που τα υλικά κατασκευής των παλαιότερων συσκευών είναι καλύτερης ποιότητας». Στο Ίντερνετ θα βρει άλλωστε κανείς εύκολα βοήθεια για να επισκευάσει τις παλιές συσκευές του. Για παράδειγμα, η ιστοσελίδα Ιfixit. com προσφέρει συμβουλές για το πώς να αντικαταστήσετε βήμα-βήμα τον σκληρό δίσκο στο iΡod σας ή να εγκαταστήσετε μόνοι σας κομμάτια από το ΜacΒook σας. Η παλιά και η νέα τεχνολογία μπορούν να συνυπάρξουν. Και να σταματήσει να λειτουργεί, μια παλιά συσκευή μπορεί να διατηρήσει κάποια αξία. Τα πρώτα κινητά που κυκλοφόρησαν μπορούν να πωληθούν σήμερα σε συλλέκτες έως 4.000 ευρώ. Μήπως λοιπόν να κρατήσετε το iΡhone σας στο κουτί από το να το αναβαθμίσετε; Σε 30 χρόνια, θα μπορέσετε να δρέψετε τους καρπούς της υπομονής σας...
Ανοίγοντας το βιβλίο της φύσης,
απολαμβάνεις την ομορφιά της ζωής...
απολαμβάνεις την ομορφιά της ζωής...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου