Δευτέρα, Νοεμβρίου 17, 2008

H «εξέγερση» της Ιστορίας


H «εξέγερση» της Ιστορίας
του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη*

Τριανταπέντε χρόνια, μια ολόκληρη γενιά, μας χωρίζουν από την αιματοβαμμένη αντιδικτατορική εξέγερση του Πολυτεχνείου, που τιμάμε σήμερα με πολύμορφες εκδηλώσεις.
Κι όμως το ηρωικό αυτό παρελθόν βγήκε από τις ταινίες και τα αραχνιασμένα ράφια των ιστορικών αρχείων, για να πάρει την πρωτοκαθεδρία στην πολιτική επικαιρότητα και στα ΜΜΕ. Μας εξουσιάζει μέσα από τη δύναμη της ανθρώπινης μνήμης και το ανεξίτηλο αποτύπωμα που άφησε πίσω του. Μας εξουσιάζει παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες εκείνων που πασχίζουν να σβήσουν ή να παραμορφώσουν αυτή την ατίθαση μνήμη και να τη στερήσουν από το φυσικό της κληρονόμο, τη νέα γενιά. Μας εξουσιάζει σε πείσμα όσων κηρύσσουν την ηττοπάθεια, όσων μας καλούν να κλειστούμε στο καβούκι μας, γιατί τάχα «οι αγώνες είναι αναποτελεσματικοί».
Δυστυχώς γι’ αυτούς, το παρελθόν έχει μέλλον! Οι αγώνες έχουν αποτέλεσμα, όταν χτυπούν τις ρίζες των προβλημάτων. Όταν είναι ενωτικοί, μαζικοί και δυναμικοί. Όταν στηρίζονται στη συντονισμένη δράση των εργαζόμενων με τη νεολαία.
Γιατί το διαχρονικό μήνυμα του Πολυτεχνείου, όπως και κάθε εξέγερσης, είναι ότι «οι άνθρωποι δεν πρέπει απλώς να ζητούν το σεβασμό της ποδοπατημένης αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων τους, αλλά να τα κατακτούν, να τα κάνουν δικά τους μόνοι τους», όπως έγραφε ο Χέγκελ.
Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό στους αγώνες για:
• να γίνουν σεβαστά τα ζωτικά αιτήματα-ανθρώπινα δικαιώματα των απεργών πείνας στις φυλακές – χωματερές ψυχών
• το δικαίωμα στη δουλειά, στους αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις
• Δημόσια-δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση
• Δημόσια-δωρεάν Εκπαίδευση. Για 15% του Προϋπολογισμού στην Παιδεία.
• το χωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος. Την απαλλοτρίωση χωρίς αποζημίωση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας
• να αποχωρήσει η χώρα μας από τις δυνάμεις επέμβασης και το ψυχροπολεμικό κατάλοιπο του ΝΑΤΟ.
• την υπεράσπιση των ατομικών-δημοκρατικών δικαιωμάτων
• να μην πληρώσουμε τα «σπασμένα» της χρεοκοπίας του καπιταλισμού και της «κοινωνίας της αγοράς»
• να μειωθούν δραστικά τα τοκογλυφικά επιτόκια για την αγορά πρώτης κατοικίας
• να εγγυηθεί το κράτος τις καταθέσεις της λαϊκής οικογένειας
• να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί-κατασχέσεις περιουσιών για χρέη στεγαστικών δανείων
«αν δεν στρατευτείς στο αυτονόητο, θα βρεθείς μπροστά στο αδιανόητο!»

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, «Επωνύμως», 17/11/08
___________________________
* Σημ. Γεροντ.: Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης καταδικάστηκε σε πολυετή κάθειρξη για συμμετοχή σε αντιστασιακή οργάνωση κατά της Χούντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Πλάτων απέναντι στον Θουκυδίδη (1 & 2) : συναρπαστική διάλεξη του καθηγητή Φιλοσοφίας Βασίλη Κάλφα για τον Έρωτα στην πλατωνική φιλοσοφία

Εισηγητής: Βασίλης Κάλφας*, καθηγητής Φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ    Το δραματικό πλαίσιο αρκετών πλατωνικών διαλόγων είναι εμφα...