Σάββατο, Νοεμβρίου 17, 2007

Βραβείο Αναγνωστών 2007

Το κοινό ψηφίζει για το μυθιστόρημα της χρονιάς
(12 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου 2007)


Για τρίτη χρονιά οι αναγνώστες παίρνουν το λόγο και ψηφίζουν το αγαπημένο τους ελληνικό μυθιστόρημα. Τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου ξεκινάει η ψηφοφορία, διάρκειας τριών εβδομάδων, που θα αναδείξει το «Βραβείο Αναγνωστών 2007».

Το «Βραβείο Αναγνωστών» είναι ένα «διαφορετικό» λογοτεχνικό βραβείο που αγαπήθηκε και καθιερώθηκε από το αναγνωστικό κοινό, το οποίο βράβευσε την Ευγενία Φακίνου το 2005 και την Ρέα Γαλανάκη το 2006, ενώ τώρα καλείται να ψηφίσει ένα από τα δέκα ελληνικά μυθιστορήματα της «short list».

Ανανεωμένος, φέτος, ο θεσμός του Βραβείου μεγαλώνει και ανοίγει τα φτερά του και στην ελληνική περιφέρεια, μέσα από το πανελλαδικό δίκτυο της ΕΡΤ που συνεργάζεται στη διοργάνωση, ενώ 250 βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα έχουν αναλάβει να ενημερώσουν το κοινό τους για το διαγωνισμό διανέμοντας το έντυπο υλικό.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει περισσότερο τα προτεινόμενα βιβλία και τους συγγραφείς τους μέσα από τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές της ΕΡΤ.

Φέτος, επίσης, εφαρμόζεται για πρώτη φορά η ιδέα της επιτροπής του Βραβείου Αναγνωστών. Η τετραμελής επιτροπή που αποτελείται από τρεις έγκυρους κριτικούς λογοτεχνίας τους: Αλέξη Ζήρα, Ελισάβετ Κοτζιά και Βαγγέλη Χατζηβασιλείου και το συγγραφέα κ. Διονύση Μαγκλιβέρα, μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ, επέλεξε την δεκάδα (short list) των βιβλίων, από την οποία καλείται να ψηφίσει το κοινό:

-Το ταξίδι του Ιάσονα Ρέμβη, του Χρήστου Αστερίου
εκδ. Πατάκη (στείλτε ΒΑ 1 στο 4160)

-Μια ζωή δυο ζωές, του Νίκου Θέμελη
εκδ. Κέδρος (στείλτε ΒΑ 2 στο 4160)

-Το αριστερό χέρι της Αφροδίτης, του Τάκη Θεοδωρόπουλου
εκδ. Ωκεανίδα (στείλτε ΒΑ 3 στο 4160)

-Σουέλ , της Ιωάννας Καρυστιάνη,
εκδ. Καστανιώτη (στείλτε ΒΑ 4 στο 4160)

-Θερμοκρασία δωματίου , της Δήμητρας Κολλιάκου
εκδ. Πατάκη (στείλτε ΒΑ 5 στο 4160)

-Η χαμένη βιβλιοθήκη του Δημητρίου Μόστρα ,του Δημήτρη Μαμαλούκα
εκδ. Καστανιώτη (στείλτε ΒΑ 6 στο 4160)

-Η μανία με την άνοιξη , του Άρη Μαραγκόπουλου
εκδ. Ελληνικά Γράμματα (στείλτε ΒΑ 7 στο 4160)

-Ο κύριος Επισκοπάκης, του Ανδρέα Μήτσου
εκδ. Καστανιώτη (στείλτε ΒΑ 8 στο 4160)

-Τυφλό σύστημα ,του Βασίλη Πεσμαζόγλου
εκδ. Πόλις (στείλτε ΒΑ 9 στο 4160)

-Ο Άνθρωπος Καλαμπόκι , του Δημήτρη Σωτάκη
εκδ. Κέδρος (στείλτε ΒΑ 10 στο 4160)


(Η επιλογή έγινε από τους τίτλους ελληνικής λογοτεχνίας που κυκλοφόρησαν από την 1η Οκτωβρίου 2006 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2007. Τα βιβλία παρατίθενται αλφαβητικά σύμφωνα με το επώνυμο των συγγραφέων).

Οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν
από τις 12 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2007,
με sms στο 4160
(χρέωση κανονικού μηνύματος).


Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αρχές Δεκεμβρίου σε ειδική εκδήλωση.

Το «Βραβείο Αναγνωστών» ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) το Σεπτέμβριο του 2005, με στόχο να δώσει ερεθίσματα στο κοινό για να διαβάσει βιβλία και να προκαλεί συζητήσεις γύρω από αυτά. Εφαρμόστηκε πιλοτικά την πρώτη χρονιά στη περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με το ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100.3, ενώ την επόμενη χρονιά επεκτάθηκε η συνεργασία σε περισσότερα βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα, δοκιμάζοντας τη δυναμική του. Η ανταπόκριση του κοινού καθιέρωσε το θεσμό του Βραβείου.


Από τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου συντονιστείτε στην ΕΡΤ και ψηφίστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...