Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2007

Στείλε το άρθρο με email-Τύπωσε το άρθρο

WWW.r.s.f.org


Ο 22χρονος blogger τελούσε υπό κράτηση από τη σύλληψή του στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου.


Τέσσερα χρόνια στη φυλακή για Αιγύπτιο blogger που «προσέβαλε» Ισλάμ και Μουμπάρακ


Associated Press


Αλεξάνδρεια. Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε σε τετραετή φυλάκιση 22χρονο blogger με την κατηγορία της προσβολής του Ισλάμ και του προέδρου της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ. Ο Αμπντέλ Καρίμ Σουλεϊμάν, πρώην φοιτητής της Νομικής, είναι ο πρώτος blogger που καταδικάζεται στην Αίγυπτο για τα κείμενά του.

Ο ίδιος, ένας φιλελεύθερος μουσουλμάνος, δεν αρνήθηκε ότι είναι ο συγγραφέας των άρθρων στο ιστολόγιο και δήλωσε ότι απλώς αντιπροσωπεύουν τις προσωπικές του απόψεις.

Στο τελευταίο του κείμενο, που δημοσιεύθηκε στις 28 Οκτωβρίου, ο 22χρονος Σουλεϊμάν επετέθη κατά του πανεπιστημίου Αλ Αζχάρ, έδρα της ανώτατης αρχής του σουνιτικού ισλάμ, από όπου αποβλήθηκε το περασμένο έτος εξαιτίας του περιεχομένου του blog του. Ο Σουλεϊμάν έγραψε ότι το Αλ Αζχάρ προωθεί εξτρεμιστικές απόψεις.

Σε άλλο άρθρο του με τίτλο «Η γυμνή αλήθεια για το Ισλάμ, όπως την είδα» κατηγόρησε τους μουσουλμάνους για αγριότητες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με χριστιανούς το 2005 στην Αλεξάνδρεια.

Ο Σουλεϊμάν παρομοίασε επίσης σε άρθρο του τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, με τους δικτατορικούς φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου.

Συνελήφθη στις 7 Νοεμβρίου στην πόλη της Αλεξάνδρειας, όπου διαμένει. Την ίδια ημέρα η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα περιέλαβε την Αίγυπτο σε κατάλογο 13 χωρών που θεωρούνται «εχθροί του Διαδικτύου».

Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και bloggers παρακολούθησαν προσεκτικά την υπόθεση του Σουλεϊμάν, ανησυχώντας για το γεγονός ότι πιθανή καταδίκη του θα αποτελέσει δεδικασμένο για τον περιορισμό της ελευθερίας του Διαδικτύου στην Αίγυπτο.

Το Internet είναι το σημαντικότερο φόρουμ άσκησης κριτικής προς την αιγυπτιακή κυβέρνηση σε μια χώρα όπου οι μεγάλες εφημερίδες και τα κυριότερα τηλεοπτικά δίκτυα είναι κρατικά.

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
***

Σου τη φέραμε, σου τη φέραμε!
Το φιλέσπλαχνο Ισλάμ και ο δημοκρατικός ηγέτης μας
μόνο τέσσερα χρονάκια σού έριξαν στο κεφάλι!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)