Τρίτη, Οκτωβρίου 01, 2024

Beethoven: Symphonie n° 9 - 4 Οrchestres, 4 Villes/4 Ορχήστρες, 4 Πόλεις - ARTE Concert

German composer Ludwig van Beethoven (1770 - 1827) composing the 'Missa Solemnis', February-April 1820. Oil painting by August Klober. (Photo by Universal History Archive/Getty Images)Βικιπαίδεια=>9η Συμφωνία (Μπετόβεν)

Η Συμφωνία  No. 9, Op.  125 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της κλασικής μουσικής. Για να γιορτάσει τα 200 χρόνια από τη δημιουργία του, στις 7 Μαΐου 1824 στο Kärntnertortheater της Βιέννης, η ARTE φαντάστηκε ένα φιλόδοξο καλλιτεχνικό έργο. Το έργο παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης 7 Μαΐου 2024 ταυτόχρονα σε Λειψία, Παρίσι, Μιλάνο και Βιέννη. 

Κάθε συναυλία αποτύπωσε ζωντανά και καθεμιά από τις τέσσερις κινήσεις της Συμφωνίας , που εκτελέστηκαν  από τέσσερα διάσημα μουσικά σχήματα. Από το πρώτο έως το τέταρτο μέρος, το καθένα από αυτά παίχτηκε  από καθεμία από τις τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις. 

Ανάμεσα σε κάθε κίνηση, η Barbara Rett και ο Christian Merlin παρενέβησαν , για να δώσουν πληροφορίες για το έργο και τους ερμηνευτές αυτής της επετειακής συναυλίας.

Ύμνος στην κατανόηση των λαών


Η ορχήστρα Gewandhaus, υπό τη διεύθυνση του Andris Nelsons, ανοίγει στη Λειψία, με την πρώτη κίνηση, μια βραδιά που συνεχίζεται με την Orchester de Paris, η οποία, υπό τη διεύθυνση του Klaus Mäkelä, εκτελεί τη δεύτερη κίνηση από τη Philharmonie de Paris. 

Το τρίτο μέρος διευθύνεται από τον Riccardo Chailly με την Ορχήστρα του Θεάτρου La Scala στο Μιλάνο.

 Για την τέταρτη, της οποίας η «Ωδή στη Χαρά», που εξυψώνει την κατανόηση μεταξύ των λαών, είναι το χορωδιακό κόσμημα, το ARTE επιστρέφει στην πόλη της πρώτης παράστασης της Ενάτης: τη Βιέννη. 

Τέσσερις σολίστ – η σοπράνο Rachel Willis-Sorensen, η mezzo-soprano Tanja Ariane Baumgartner, ο τενόρος Andreas Schager και ο μπάσος Christof Fischesser – συνοδεύονται από τη Χορωδία της Ακαδημίας Τραγουδιού της Βιέννης, υπό τη διεύθυνση του Heinz Ferlesch, ενώ τη διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βιέννης έχει ο μαέστρος Petr Popelka.

0:00 Intro

 4:00 Mouvement I : Allegro ma non troppo, un poco maestoso (à Leipzig)  

22:49 Mouvement II : Molto vivace. Presto (à Paris)

 38:11 Mouvement III : Adagio molto e cantabile (à Milan)

 54:52 Mouvement IV : Finale. Presto (à Vienne)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Beethoven: Symphonie n° 9 - 4 Οrchestres, 4 Villes/4 Ορχήστρες, 4 Πόλεις - ARTE Concert

Βικιπαίδεια=>9η Συμφωνία (Μπετόβεν) Η Συμφωνία  No. 9, Op.  125 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα αριστου...