Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 06, 2024

Πόσο επίκαιρος είναι σήμερα ο Σεφέρης;

 Συμπληρώνονται εξήντα χρόνια από την απονομή του βραβείου Νόμπελ στον Γιώργο Σεφέρη. Ο ποιητής ήταν ένας από τους τρεις που είχαν προκριθεί στην τελική φάση του βραβείου για το 1963. Οι άλλοι δύο ήταν επίσης ποιητές, ο Πάμπλο Νερούδα και ο Ουίσταν Χιου Όντεν.

Η επέτειος αποκτά επικαιρότητα με την έκθεση και παρουσίαση τεκμηρίων, εγγράφων, φωτογραφιών και κινηματογραφικών επικαίρων στο Μουσείο Μπενάκη, στο κτίριο της οδού Κριεζώτου.


Πώς διαβάζουμε σήμερα τον Σεφέρη, πώς τον βλέπουμε; Υπάρχει και κάποιος άλλος Σεφέρης πέρα από τον θεσμικό και την αναπόφευκτη σύνδεσή του με το έθνος; Υπάρχει ένας Σεφέρης έκκεντρος ή εναλλακτικός;

Ο Λαμπρόπουλος Βασίλης - Bodossaki Lectures on DemandΒασίλης Λαμπρόπουλος*, ομότιμος καθηγητής στη νεοελληνική έδρα Καβάφη στα τμήματα Συγκριτικής και Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δίνει ενδιαφέρουσες απαντήσεις στον Νίκο Μπακουνάκη Νίκος Μπακουνάκης | Ρεπορτάζ και ειδήσεις για την Οικονομία ...,  που ανοίγουν νέους δρόμους για το πώς βλέπουμε εμείς και οι άλλοι τον ποιητή.

*ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

Φωτογραφία εξωφύλλου Κώστα Μεγαλοκονόμου ©Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά αρχεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: