Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 12, 2024

Η Νέα Αριστερά μπροτά στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

 


Πώς «διαβάζουν» στη Νέα Αριστερά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

efsyn.gr

Αλέξης Χαρίτσης
Η Νέα Αριστερά παρακολουθεί τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κρατά τις αποστάσεις της. | Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Άνοιγμα Μπίστη για συνεργασία υπό προϋποθέσεις με τη νέα ηγεσία • Ηλιόπουλος: Ορθή απόφαση η αποχώρησή μας • Δικαιωμένος δηλώνει ο Χαρίτσης.

Νέα δεδομένα και συνθήκες κινητικότητας δημιουργούν στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς οι κατακλυσμιαίες συνθήκες που επικρατούν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ραγδαίες μετά την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη, οι διαδικασίες προς το συνέδριο και την εκλογή προέδρου προχωρούν με ταχύτητα και το φάντασμα ακόμη μιας διάσπασης πλανάται απειλητικά πάνω από την Κουμουνδούρου.

Όπως είναι αναμενόμενο τα γεγονότα αυτά παρακολουθούν στενά και στη Νέα Αριστερά, κόμμα που προέρχονται από τα «σπλάχνα» του ΣΥΡΙΖΑ και, πλέον, βασικά στελέχη του παίρνουν θέση για τα τεκταινόμενα.

Η Νέα Αριστερά κρατάει μεν τις αποστάσεις της από την Κουμουνδούρου, ωστόσο δεν λείπουν και οι δηλώσεις που ερμηνεύονται και ως ένα άνοιγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τη μετά Κασσελάκη εποχή.

«Συνεργασία με νέα ηγεσία, όχι συγκόλληση»

Προς αυτή την κατεύθυνση έρχονται και οι σημερινές δηλώσεις του Νίκου Μπίστη στο Dnews, με το στέλεχος της Νέας Αριστεράς να καταθέτει τη δική του πρόταση εφόσον υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Μπίστης λέει «ναι» σε συνεργασία υπό προϋποθέσεις, αλλά κατηγορηματικά όχι στη συγκόλληση. 

«Δεν νομίζω ότι την ελληνική κοινωνία θα την συνεγείρει η προοπτική επανένωσης των θραυσμάτων του ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει και προσθέτει «και η συνεργασία μόνο στο πλαίσιο μιας ευρύτατης σύγκλισης των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, της Αριστεράς , της Κεντροαριστεράς, της Πολιτικής Οικολογίας έχει νόημα».

Επισημαίνει, ακόμη, ότι «προφανώς μας αφορούν» οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ «και τις παρακολουθούμε προσεκτικά. Το ίδιο και τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ. Εφόσον η στρατηγική της Νέας Αριστεράς εμπεριέχει την ανασύνθεση του χώρου της Αριστεράς, της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης και την συγκρότηση αξιόπιστου εναλλακτικού συμμαχικού μετώπου για την αντιμετώπιση της ΝΔ θα ήμασταν αφελείς και ανακόλουθοι αν λέγαμε το αντίθετο».

Καταλήγοντας για το ενδεχόμενο συνεργασίας τονίζει ότι «το δράμα δεν έχει τελειώσει. Και με όσα μεσολάβησαν δεν αρκεί μια πολιτική συμφωνία. Ορισμένοι απέδειξαν ότι είναι ικανοί να υπογράψουν και να ανεχτούν τα πάντα προκειμένου να ικανοποιήσουν προσωπικές φιλοδοξίες. Η αξιοπιστία των προσώπων έχει ισότιμη αξία - μην σας πω μεγαλύτερη-με την όποια πολιτική προσέγγιση».

«Ορθή απόφαση η αποχώρηση»

Η γενική, πάντως, εκτίμηση που αποπνέουν τα στελέχη της Νέας Αριστεράς είναι πως οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν δικαίωση και καταδεικνύουν ότι η αποχώρησή τους ήταν η ορθή απόφαση.

Αυτό εξέφρασε, εξάλλου, χθες ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ. Ο βουλευτής του κόμματος σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πορεία απαξίωσης και συντηρητικοποίησης  και τόνισε ότι στην Κουμουνδούρου πρέπει να πάρουν ξεκάθαρες αποφάσεις για το πολιτικό μέλλον. 

Κατέληξε λέγοντας «η Αριστερά πρέπει να προωθήσει πολιτικές τομές που θα οδηγήσουν σε μια κοινωνία όπου ο εργαζόμενος θα μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια από τον μισθό του, και όπου το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα καταρρέει. Ανέφερε ότι «η συμμαχία με άλλες προοδευτικές δυνάμεις είναι απαραίτητη για την αλλαγή πορείας της χώρας», προσθέτοντας ότι η Νέα Αριστερά θα συνεχίσει να αγωνίζεται για αυτές τις τομές.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του επικεφαλής του κόμματος, στη σκιά των εξελίξεων εντός Κεντρικής Επιτροπής, με τον Αλέξη Χαρίτση να υπογραμμίζει ότι τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν «πικρή δικαίωση» για εκείνους που αποχώρησαν πριν από αρκετούς μήνες.

«Αυτή η παρακμιακή και διαλυτική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ ζημιώνει την Αριστερά στο σύνολό της και δίνει στήριγμα στην κυβέρνηση της Δεξιάς σε μια στιγμή που βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Δεν αξίζει στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ αυτή η θλιβερή εικόνα, δεν αρμόζει στην Αριστερά αυτή η κατρακύλα. Παρά τις αντιξοότητες, γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι η νέα αρχή είναι μονόδρομος για την Αριστερά. Μια νέα αρχή που δεν την κάνουμε μόνοι μας αλλά μαζί και με άλλους και άλλες που έχουμε συναντήσει και θα συναντήσουμε στην πορεία. Μια νέα αρχή με πυξίδα τις ανάγκες της κοινωνίας, τις αριστερές αξίες και ένα προοδευτικό στρατηγικό σχέδιο για τη χώρα. Ο δρόμος που ανοίγουμε είναι δύσβατος, αλλά είναι ο μόνος που μπορεί να μας οδηγήσει πάλι στην ελπίδα» είχε σημειώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: