Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 11, 2024

Όσο Υπάρχουν Άνθρωποι (1953)/ From Here To Eternity): Το Οσκαρικό μελόδραμα του αυστριακού σκηνοθέτη Φρεντ Τσίνεμαν για την καταπιεστική στρατοπεδική ζωή και την κόλαση του πολέμου

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/el/e/e8/From_here_to_eternity.jpg Όσο Υπάρχουν Άνθρωποι (1953)/ From Here To Eternity), γνωστό και ως Από εδώ ως την αιωνιότητα, είναι ταινία του 1953 του Φρεντ Τσίνεμαν βραβευμένη με Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Πρωταγωνιστές αυτής της κλασικής ταινίας της χρυσής εποχής του Χόλυγουντ είναι ο Μπαρτ Λάνκαστερ, ο Μοντγκόμερι Κλιφτ, η Ντέμπορα Κερ, ο Φρανκ Σινάτρα και η Ντόνα Ριντ.[.......................................]

Όσο υπάρχουν άνθρωποι - Βικιπαίδεια

https://www.filmy.gr/wp-content/uploads/2020/05/From-Here-to-Eternity-12.jpg

classicmovies.gr=>From Here To Eternity / Όσο υπάρχουν άνθρωποι (1953)

Το Όσο υπάρχουν άνθρωποι (From Here To Eternity), γνωστό και ως Από εδώ ως την αιωνιότητα, είναι ταινία του 1953 σκηνοθετημένη απο τον Φρεντ Τσίνεμαν με πρωταγωνιστές τους: Μπαρτ Λάνκαστερ, Μοντγκόμερι Κλιφτ, Ντέμπορα Κερ, Φρανκ Σινάτρα και Ντόνα Ριντ

Πλοκή: Ο στρατιώτης Ρόμπερτ Λι Προύιτ (Μοντγκόμερι Κλιφτ) ζήτησε μετάθεση και κατέληξε στο Σόφιλντ της Χαβάη. Ο διοικητής Ντέινα Χολμς (Φίλιπ Όουμπερ) έχει ακούσει για τις ικανότητες του Προύιτ στην πυγμαχία και προσπαθεί με θεμιτά κι αθέμιτα μέσα να τον πείσει να αγωνιστεί με την ομάδα μποξ του τάγματος. Όταν ο Προύιτ αρνείται όλο το τάγμα στρέφεται εναντίον του. Παράλληλα ο λοχίας Γουόρντεν (Μπαρτ Λάνκαστερ) συνάπτει ερωτικές σχέσεις με την Κάρεν (Ντέμπορα Κερ), τη γοητευτική και μοναχική σύζυγο του Χολμς. Παράλληλα, ο φίλος του Προύιτ στρατιώτης Άντζελο Μάτζιο (Φρανκ Σινάτρα) καταλήγει στην απομόνωση όπου υπομένει τα βασανιστήρια του δεσμοφύλακα Φατσο (Έρνεστ Μπόργκνάιν). Μετά όμως τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ οι ζωές όλων θα αλλάξουν.

Ο Φρεντ Τσίνεμαν μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το δημοφιλές μυθιστόρημα του Τζέιμς Τζόουνς, «From Here To Eternity»,

From Here to Eternity (novel)

το οποίο κυκλοφόρησε το 1951 κι γρήγορα έγινε μπεστ σέλερ. Πρόκειται για ένα τολμηρό βιβλίο με οξύ ύφος που ασκεί κριτική στον τρόπο ζωής στα αμερικάνικα στρατόπεδα της δεκαετίας του ’50, ενώ παράλληλα καταγράφει τα γεγονότα που προηγήθηκαν του βομβαρδισμού στη βάση του Περλ Χάρμπορ το 1941.

Ο διευθυντής της εταιρίας Columbia Pictures Χαρι Κον αγόρασε τα δικαιώματα του μυθιστορήματος για 85.000 δολάρια κι ήταν αποφασισμένος να χρηματοδοτήσει την κινηματογραφική του μεταφορά. Προσέλαβε λοιπόν το σεναριογράφο Ντάνιελ Τάραντας για να διασκευάσει το μυθιστόρημα και το σκηνοθέτη Φρεντ Τσίνεμαν για να το σκηνοθετήσει.

Αρκετές ήταν οι αλλαγές σε σχέση με το μυθιστόρημα, οι περισσότερες για λόγους συμβιβασμού με τη λογοκρισία και τον αμερικανικό στρατό.

Η περίφημη σκηνή στα κύματα δεν είχε γραφτεί με παραθαλάσσιο φόντο, αλλά ήταν μια ιδέα της τελευταίας στιγμής του σκηνοθέτη. Η συγκεκριμένη σκηνή επέφερε και προβλήματα με τη λογοκρισία, που απαγόρευσε, λόγω υπερβολικού πάθους, φωτογραφίες από το φιλί. Επίσης, υπήρχαν περιπτώσεις που η ταινία προβάλλονταν με κομμένα σημεία, επειδή οι μηχανικοί προβολής ψαλίδιζαν σε εκείνο το σημείο το φιλμ για να το κρατήσουν ως σουβενίρ.

Και ως προς την διανομή των ρόλων η ομάδα αντιμετώπισε δυσκολίες, καθώς τους ήταν δύσκολο να βρουν τους κατάλληλους ηθοποιούς για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Για το ρόλο του στρατιώτη Ρόμπερτ Λι Προύιτ ο Κον ήταν αποφασισμένος να προσλάβει είτε τον Άλντο Ρέι ή τον Τζον Ντέρεκ, δύο ηθοποιούς που είχαν συμβόλαιο με την Columbia, αλλά ο Τσίνεμαν είχε άλλη άποψη καθώς πίστευε ότι ο καταλληλότερος για το ρόλο ήταν ο Μοντγκόμερι Κλιφτ. Ο Κον που ήταν αρχικά διστακτικός να προσλάβει τον Κλιφτ αποφάσισε να τον προσλάβει, όταν ο Τσίνεμαν τον απείλησε ότι θα παραιτούνταν. Ο Κον σχεδίαζε να αναθέσει το ρόλο του επιλοχία Μίλτον Γουόρντεν στον Έντμουντ Ο’ Μπράιεν, αλλά από τη στιγμή που ο Μπαρτ Λάνκαστερ βρέθηκε να είναι διαθέσιμος προσέλαβε εκείνον.

Για να υποδυθεί τη νυμφομανή σύζυγο του λοχαγού Χολμς, η εταιρεία αρχικά προσέγγισε τη βετεράνο ηθοποιό Τζόαν Κρόφορντ, που αρχικά συμφώνησε[..................................................]

From Here To Eternity / Όσο υπάρχουν άνθρωποι (1953)

Δεν υπάρχουν σχόλια: