Δευτέρα, Ιουλίου 08, 2024

Να Ζει Κανείς ή Να Μη Ζει; (1942)

 undefined

Βικιπαίδεια: Να ζει κανείς ή να μη ζει (ταινία, 1942)

https://www.athinorama.gr/lmnts/events/cinema/10069761/poster.jpg?format=webp&w=250&h=300&mode=pad&bgcolor=191919Να Ζει Κανείς ή Να Μη Ζει;

5/5

 Κομψοτέχνημα του κλασικού Χόλιγουντ και σπουδαία αντιπολεμική σάτιρα που λειτουργεί επίσης άψογα ως αγχωτικό θρίλερ, χάρη στην εντυπωσιακά αέρινη σκηνοθεσία του Ερνστ Λιούμπιτς.

Να Ζει Κανείς ή Να Μη Ζει;

Χρειάζονται κότσια και αστείρευτο ταλέντο για να γυρίσεις μια αντιπολεμική σάτιρα καταμεσής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κι ο Έρνστ Λιούμπιτς διέθετε και τα δύο. 

Η ταινία του, που θεωρήθηκε κακόγουστη όταν κυκλοφόρησε αλλά σήμερα αναγνωρίζεται ως καθαρό αριστούργημα, εξελίσσεται στην υπό ναζιστική κατοχή Βαρσοβία, όπου ένας θίασος βρίσκεται μπλεγμένος στην αποστολή εντοπισμού ενός Γερμανού κατασκόπου. 

Ο χειρισμός των ισορροπιών από τον Λιούμπιτς είναι εκπληκτικός, με το σκηνοθέτη να προσδίδει αδιόρατη διηγηματική ρευστότητα στο ύφος της ταινίας, η οποία ξεκινά ως σπιρτόζικη κομεντί, εξελίσσεται σε αγχωτικό θρίλερ και ολοκληρώνεται ως κατάμαυρη κωμωδία που ειρωνεύεται τον παραλογισμό του πολέμου. 

Όλα αυτά χωρίς να λείπει ο ευφυής σαρκασμός για τις αντιζηλίες των ηθοποιών και το ονειροπαρμένο ταμπεραμέντο τους, που καταφέρνει τελικά να τους γλιτώσει από τη φρίκη.

ΗΠΑ. 1942. Α/Μ. Διάρκεια: 99΄.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

«Κοιτάζω. Είναι καλοκαίρι κι εγώ κοιτάζω τον θάνατο στα μάτια. Αλλιώς δεν γίνεται να ζήσω»...

  Το ανείπωτο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΑΒΟΥΡΗΣ Η ΑΥΓΗ (έντυπη έκδοση) avgi.gr (Από την Lisa Kimberly Glickman) Κοιτάζω. Είναι καλοκαίρι κι εγώ κ...