Τετάρτη, Ιανουαρίου 31, 2024

ΤΑ ΤΡΙΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΑΫΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 

syriza

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

 Τρία τραγικά λάθη

Σταύρος Στέλλας*



Γενικώς η αναδρομή στο παρελθόν έχει σκοπό να μας βοηθήσει να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη ή να εξηγήσουμε κάποιες καταστάσεις. Η περίπτωσή μας αφορά το δεύτερο σκέλος, αφού τα γεγονότα που έγιναν δεν πρόκειται να επαναληφθούν.

Σφάλμα πρώτο: Τον Μάιο του 2019 ο Αλ. Τσίπρας μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ζητά πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ενώ υπολείπονταν τέσσερις μήνες ώς την εκπνοή της θητείας της κυβέρνησής του. Η έξοδος από το Μνημόνιο είχε πραγματοποιηθεί και υπήρχαν οι δυνατότητες περιορισμένων παροχών από το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ. Ομως ο Αλ. Τσίπρας είχε επιλέξει τον διλημματικό χαρακτήρα των ευρωεκλογών, ενώ στην αρχή και σωστά ισχυριζόταν ότι στις ευρωεκλογές δεν εκλέγουμε κυβερνήσεις.

Το προσωπικό στοιχείο και οι αρχές μπήκαν μπροστά από το συλλογικό καλό, ενώ πολλές φορές, ειδικά σε επίπεδο πρωθυπουργών, συμβαίνει το αντίθετο. Έτσι χάθηκε η δυνατότητα κάποιον παροχών που θα ανακούφιζαν τους πολίτες και η τότε κυβέρνηση θα μπορούσε να πάει στις εκλογές με ευνοϊκότερους όρους. Θα ανατρεπόταν το αποτέλεσμα; Όχι. Γιατί το παιχνίδι της εξουσίας είχε χαθεί κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών διακυβέρνησης. Το γιατί και το πώς εκφεύγουν από αυτό το σχόλιο. Επιγραμματικά θα αναφέρω δύο χαρακτηριστικά, πολιτική αφέλεια και διοικητικές ανεπάρκειες. Ομως ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα είχε επιτύχει από την πρώτη θητεία του αυτοδυναμία και ίσως οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό να ήταν διαφορετικές.

Σφάλμα δεύτερο: Ο τρόπος αποχώρησής του από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2023 μετά τη δεύτερη ήττα. Σας θυμίζω πως ο Κώστας Καραμανλής αποχώρησε από την ηγεσία της Ν.Δ. τον Οκτώβριο του 2009 επίσης ύστερα από ομιλία του στο Ζάππειο, όταν έχασε τις εκλογές από τον Γ. Παπανδρέου. Ολοι οι ηγετικοί παράγοντες της Ν.Δ. ήταν δίπλα του και πλήθος κόσμου απέξω να τον επευφημεί παρ’ όλο που είχε χάσει τις εκλογές. Αυτό έδειχνε εικόνα ενότητας και συνέχειας. Επίσης δρομολόγησε (χωρίς να καθορίσει) τις εξελίξεις, ως πραγματικός εγγυητής της ενότητας του κόμματός του.

Το ποσοστό του 17% που είχε λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ευκαταφρόνητο και η προσωπική πολιτική επιρροή του Αλ. Τσίπρα παρέμενε πολύ ισχυρή, παρά τον συστηματικό πόλεμο αποδόμησής του. Και τα δύο αποτελούσαν μια σημαντική βάση για επανάκαμψη και ένα σημείο αναφοράς για μια κοινωνία που θα δοκιμαζόταν από τις οικονομικές πολιτικές της Ν.Δ. Η Ν.Δ. και οι σύμβουλοι του αρχηγού της είχαν αναλύσει σωστά ότι ο συνεκτικός ιστός του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο επικεφαλής του, γι’ αυτό συστηματικά, επίμονα, οργανωμένα, τον χτυπούσαν προσωπικά, έτσι ώστε να πετύχουν την αποδόμησή του στην κοινωνία και την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρώτο το πέτυχαν μερικώς, το δεύτερο απόλυτα. Σε αυτό βοήθησε και ο ίδιος με την πράξη αποχώρησής του. Να σημειώσουμε εδώ ότι στα αριστερά κόμματα οι επικεφαλής δεν αλλάζουν ανάλογα με τα εκλογικά αποτελέσματα, αλλά όταν αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί μέσα στα κόμματα. Πράγμα που στον ΣΥΡΙΖΑ δεν συνέβαινε αφού ο Αλ. Τσιπρας απολάμβανε γενική αποδοχή, άσχετα με την κριτική που του ασκούνταν σε κάποια σημεία των επιλογών του.

Σφάλμα τρίτο και τραγικότερο: Στήριξε την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ό,τι και να ισχυριστούν ο ίδιος ή κύκλοι του. Η δήθεν ουδετερότητά του δεν ήταν ούτε είναι ουδετερότητα όταν κάποιος επικαλείται τη στήριξή του και ο ίδιος δεν το διαψεύδει. Είναι πραγματικά ακατανόητη πράξη όταν ένας πολιτικός με την εμπειρία και τις προσλαμβάνουσες του Αλ. Τσίπρα δεν διαβλέπει την απολίτικη, αντισυσπειρωτική, γενικόλογη, κενή ουσίας και αριστερής πολιτικής πλατφόρμα που υιοθέτησε ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο Αλ. Τσίπρας προσπάθησε να παρέμβει, όμως στο λάθος σκέλος του κόμματος και όταν ήταν πλέον αργά. Και μάλλον είναι πλέον αργά για το άλλοτε κραταιό κόμμα της Αριστεράς στη χώρα για να επανακάμψει, μια και οι φυγόκεντρες δυνάμεις με ευθύνη και του νυν πρόεδρου είναι εξαιρετικά έντονες.

ΥΓ.: Μήπως η πρόσκληση στις Σπέτσες πρέπει να ιδωθεί μέσα από τη ματιά της ιδιοκτησιακής λογικής; Προσκαλώ στο σπίτι ΜΟΥ, με έξοδα ΜΟΥ, την κοινοβουλευτική ομάδα ΜΟΥ (δήλωση Σ.Κ.), του κόμματός ΜΟΥ.

*Οικονομολόγοςhttps://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/amp_43/public/2024-01/bouleutes-syriza-spetses-foto-oikogeneiaki.jpg?itok=iyUMD3ch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...