Παρασκευή, Μαΐου 12, 2023

Titos Kontou: Ένας Έλληνας καλλιτέχνης που διαπρέπει στη Γαλλία

https://brunomatthys.art/wp-content/uploads/2021/02/Photo-Titos-1024x1024.jpg 

Titos Kontou

Γλυπτική, Ζωγραφική


«Πάντα με ενδιέφερε η καταγωγή μας, η ανθρώπινη φύση μας. Από πού ερχόμαστε; Τι κάνουμε εδώ; Γιατί ζωή και θάνατος; Πού πάμε;
Στην καλλιτεχνική μου αναζήτηση δεν προσπαθώ ούτε να δώσω απαντήσεις ούτε να ευχαριστήσω. Καταγγέλλω, αναζητώ μια ορισμένη αλήθεια που συνδέεται με την ανθρώπινη υπόστασή μας και μια πιθανή αρμονία με τη φύση.
Αυτό που μας κάνει να διαφέρουμε από όλα τα άλλα είδη ζώων δεν είναι τόσο, για μένα, η εμφάνιση, η κουλτούρα ή η φύση των πράξεών μας. Είναι ουσιαστικά η αυτογνωσία μας, η αντίληψη του σωστού και του λάθους, του δίκαιου και του άδικου… Αλλά επίσης, η γλώσσα και η κοινωνικότητα. Για μένα, οι τρεις κύριες πτυχές της ανθρώπινης φύσης είναι: σώμα, ψυχή και πνεύμα, άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Αυτές οι τρεις πτυχές καθοδηγούν τη ζωγραφική μου εδώ και πολλά χρόνια.
Μου αρέσει, σε ένα έργο τέχνης, ο επισκέπτης να νιώθει την πνοή ενός σώματος, να βλέπει την κίνησή του στο χώρο και τον χρόνο και το ασώματο/άυλο μέρος του να δίνει ζωή σε έναν πίνακα, να δίνει «σάρκα και οστά» στο έργο.
Είναι σαν μια ζωτική ανάγκη για μένα να επιστρέψω στις ρίζες μου, να ανακαλύψω ξανά μια πνευματικότητα και να επαναφέρω την ελπίδα στην αρχική της θέση. Ο κόσμος μας έχει υπερβολική τάση να ξεχνά το πνεύμα, την ψυχή. δίνει μεγάλη σημασία στο σώμα που όμως φθείρεται και που αναπόφευκτα ξεθωριάζει.»
* Interview with Magdalini Varoucha / Συνέντευξη στη Μάγδα Βαρούχα

______________________
Ο Τίτος είναι Γαλλο-Έλληνας ζωγράφος και γλύπτης, γεννημένος στην Αθήνα το 1980.
Μετά από σπουδές Πλαστικών και Καλών Τεχνών (2000-2006) αφοσιώθηκε στη ζωγραφική και πέρασε μια μακρά περίοδο δημιουργίας στο ατελιέ του στην Αθήνα.
Το 2009 ένα από τα έργα του επιλέχθηκε από το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα για τη μόνιμη συλλογή του. Σήμερα πολλοί από τους πίνακες και τα γλυπτά του φυλάσσονται σε ιδιωτικές συλλογές.
Μεταξύ 2009 και 2013, το έργο του έχει εκτεθεί σε πολλές γκαλερί στο Παρίσι και την Αθήνα (γκαλερί Art Présent, γκαλερί Art Estate, γκαλερί Du Cerceau).
Ζει και εργάζεται στην Τουλούζη εδώ και 9 χρόνια, αφού έχει περάσει πολλά χρόνια στην Αθήνα και στο Παρίσι. Όταν εγκαταστάθηκε στην Τουλούζη, εντάχθηκε στη συλλογική καλλιτεχνών Mix'Art Myrys, στην οποία συμμετείχε ως αναφορέας του κέντρου εικαστικών τεχνών. Αυτό το κέντρο αναγνωρίζεται πλέον σε εθνικό επίπεδο ως «NTA, New Territory of Art» και επιχορηγείται από την Toulouse Métropole.
Επί του παρόντος, το έργο του φυλάσσεται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές καθώς και σε μουσεία και κέντρα σύγχρονης τέχνης, όπως το Coop'Art του Philippe Aïni στο Serviès-en-Val, κοντά στην Carcassonne, και η συλλογή του Didier Benesteau.
Μια δεκαετής αναδρομική έκθεση του έργου του αφιερώθηκε σε αυτόν στο Κέντρο Τέχνης ARKAD στο Auvillar τον Οκτώβριο του 2017 και στο Maison des Arts στο Barcarès τον Ιούλιο του 2018.
Κατοικία και έκθεση καλλιτέχνη στην γκαλερί Casa Tutti στη Βιτόρια, Βραζιλία, Αύγουστος 2018.
Υπήρξε επίτιμος καλεσμένος σε τρεις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις το 2019 και το 2020.
Κέρδισε το «Βραβείο της κριτικής επιτροπής» στο φεστιβάλ κινηματογράφου MIFAC για σύγχρονους καλλιτέχνες το 2020 με μια ταινία για τη δουλειά του ως καλλιτέχνη.

brunomatthys.art

Titos Kontou - Bruno Matthys Art Gallery -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Θύμιος και η Αστέρω παίζουν στο ψυχόδραμα του ΣΥΡΙΖΑ

  Ο ΣΥΡΙΖΑ και η πανούργα Σταματίνα Θανάσης Καρτερός Η ΑΥΓΗ avgi.gr  (INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ) Και έχει πλαντάξει στο δάκρυ ...