Τρίτη, Μαΐου 16, 2023

Tο μεγαλύτερο ταλέντο του κ. Μητσοτάκη ως πολιτικού : ειδικεύεται στην επιλογή αναλώσιμων στενών συνεργατών, έτοιμων να θυσιαστούν για χάρη του κάθε φορά που κινδυνεύει να βρεθεί ο ίδιος υπόλογο

 

Είναι πολλά τα σκάνδαλα, Κυριάκο!

Δημήτρης Ψαρράς

ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Εφημερίδα των Συντακτών/15-05-2023
efsyn.gr

Ολοκληρώνεται σήμερα η εβδομαδιαία στήλη που ξεκίνησε στις 26 Σεπτεμβρίου και είχε χρονικό όριο τη διενέργεια των εκλογών. Στόχος μας ήταν να διερευνήσουμε τα πραγματικά πολιτικά χαρακτηριστικά του απερχόμενου πρωθυπουργού που παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό κάτω από το προστατευτικό πέπλο της συντριπτικής πλειονότητας των μέσων ενημέρωσης. Ο σημερινός επίλογος της σειράς εξετάζει την προσωπική σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα κάθε λογής σκάνδαλα.

Αν με ρωτούσαν ποιο είναι το μεγαλύτερο ταλέντο του κ. Μητσοτάκη ως πολιτικού δεν θα δυσκολευόμουν να απαντήσω ότι ειδικεύεται στην επιλογή αναλώσιμων στενών συνεργατών, έτοιμων να θυσιαστούν για χάρη του κάθε φορά που κινδυνεύει να βρεθεί ο ίδιος υπόλογος.

Τις μέρες αυτές έχει αναλάβει τον ρόλο της Ιφιγένειας ο καημένος ο κ. Σκέρτσος και έχει βαλθεί να μας πείσει ότι ουδέποτε μίλησε για σκάνδαλο παρακολουθήσεων ο κ. Μητσοτάκης και ότι η σχετική αναφορά του στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών ήταν ανάγνωση τίτλου του «Economist».

Αδικος κόπος. Οπως επισήμανε το Σάββατο από τις στήλες της «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Μπασκάκης, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που υποχρεώθηκε ο κ. Μητσοτάκης να παραδεχθεί την ύπαρξη του σκανδάλου και τις ξεχνάει σήμερα.

Οταν μάλιστα η Πόπη Τσαπανίδου αποκάλυψε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι σε συνέντευξή του στις 25 Απριλίου ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήριζε «σκάνδαλο» την υπόθεση των υποκλοπών, η απάντηση του κ. Σκέρτσου ήταν «εσείς τώρα το θυμηθήκατε από τις 25 Απριλίου;». Και έτσι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε με μεγάλη ευκολία ότι όλες οι «διαψεύσεις» και η επίκληση του… «Economist» ήταν απλώς για τα μάτια (και τα αυτιά) του κόσμου. Δεν είχε λοιπόν ο κ. Σκέρτσος κανέναν δισταγμό να γελοιοποιηθεί on camera, αρκεί να δείξει ότι θυσιάζεται για χάρη του εντολέα του.

Αλλωστε στον πίνακα των στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη την επομένη της ανάληψης της πρωθυπουργίας του, η «Καθημερινή» παρουσίαζε τον κ. Σκέρτσο ανάμεσα στον κ. Δημητριάδη και τον κ. Πέτσα, με τις γνωστές ανάλογες επιδόσεις. Ας σημειωθεί μάλιστα ότι το άρθρο υπέγραφε η Αριστοτελία Πελώνη, που λίγο καιρό αργότερα έβαζε και το δικό της πορτρέτο στην ίδια κατάταξη («Οι άνθρωποι του προέδρου», 9.7.2019).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, ήταν ο μοναδικός πολιτικός που παραβρέθηκε στη βράβευση της Siemens από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Εδώ ο εκπρόσωπος της Siemens στην Ελλάδα, Μιχάλης Χριστοφοράκος, τον συστήνει στον Γερμανό πρόεδρο της εταιρείας (23.8.2004). Λίγα χρόνια αργότερα, ο κ. Χριστοφοράκος θα διέφευγε στη Γερμανία, όπου καταδικάστηκε για δωροδοκία πολιτικών

Αλλά για ποιον λόγο δεν μπορεί καν να ακούει τη λέξη «σκάνδαλο» ο κ. Μητσοτάκης; Δυστυχώς γι’ αυτόν και τους υποστηρικτές του, όλη η πολιτική του καριέρα έχει σημαδευτεί από σκάνδαλα. Και κάθε φορά επιχειρεί να διαγράψει τη λέξη «σκάνδαλο» από αυτές τις σκοτεινές υποθέσεις ή τουλάχιστον να αποσείσει κάθε προσωπική ευθύνη. Εντελώς ενδεικτικά, και ξεκινώντας από τα φοιτητικά του χρόνια θα συναντήσουμε:

■ Το σκάνδαλο με το περιοδικό «Εποπτεία», το οποίο εξέδιδε ένα ζευγάρι που διατηρούσε στενή προσωπική σχέση με τον Κωνσταντίνο και τη Μαρίκα Μητσοτάκη. Σ’ αυτό το ακραία νεοφιλελεύθερο και στρατευμένο σε έναν σκληρό ατλαντισμό έντυπο έκανε τα πρώτα του βήματα ως φοιτητής στο Χάρβαρντ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλά όταν το 1995 αποκαλύφθηκε σκάνδαλο μεγάλης φοροδιαφυγής από τους ιδιοκτήτες της «Εποπτείας», ο κ. Μητσοτάκης έκανε ότι δεν τους ξέρει και δήλωνε ότι τα κείμενα που δημοσίευε στο περιοδικό ήταν απλώς μεταφράσεις «επιστημονικών» του κειμένων. Μόνο που το όνομά του εμφανιζόταν στην ταυτότητα του περιοδικού!

■ Το δεύτερο σκάνδαλο που καμώνεται ότι δεν το γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης είναι η βράβευση της πτυχιακής του εργασίας από το Χάρβαρντ. Εχω αναφερθεί αναλυτικά στα λάθη, τις διαστρεβλώσεις και την εξαιρετικά χαμηλή ποιότητα της εργασίας, χωρίς κανένας από τους «επιτελείς» του να τολμήσει να αντιτείνει έστω και μια λέξη («Μια καριέρα. Η πολιτική διαδρομή του Κυριάκου Μητσοτάκη», εκδ. Νήσος, Αθήνα 2022, σ. 53-88). Το σκάνδαλο είναι η βράβευση μιας τέτοιας εργασίας από το Χάρβαρντ, μόνο και μόνο επειδή δύο μήνες νωρίτερα είχε αναδειχτεί πρωθυπουργός της Ελλάδας ο πατέρας Μητσοτάκης και είχε ειδοποιήσει ότι θα παραβρεθεί στην αποφοίτηση του γιου του.

■ Το τρίτο σκάνδαλο που θέλει να ξεχνάει ο κ. Μητσοτάκης είναι η ανάμειξή του με τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, την οποία εμφανίζει ως το πρώτο επιτυχημένο του βήμα που τον οδήγησε στη συνέχεια να πολιτευθεί. Αλλά η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας εταιρεία Iven, στην οποία διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος επί ΠΑΣΟΚ (μεγαλόψυχη κίνηση Σημίτη προς τον πατέρα του), μπλέχτηκε σε σκανδαλώδη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων και ζητήθηκε μάλιστα αργότερα από τη Βουλή η άρση της ασυλίας του για την υπόθεση.

■ Η οικογένεια Μητσοτάκη έχει κατηγορηθεί για εμπλοκή στο σκάνδαλο δωροδοκιών της Siemens. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να συγκαλύψει το σκάνδαλο πληρώνοντας εκ των υστέρων το αντίτιμο των «δώρων» της εταιρείας. Και σύμφωνα με έγγραφο του πρέσβη των ΗΠΑ Σπέκχαρντ, ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας του είχε πει τον Ιούλιο του 2009 «ότι η ανάμειξη του Μητσοτάκη δεν θα στοιχίσει στη Ν.Δ. διότι διαπομπεύθηκε ως άτομο, χωρίς να ενοχοποιηθεί το κόμμα συνολικά» (http://wikileaks.org/plusd/cables/09ATHENS1255_a.html).

■ Και βέβαια ο κ. Μητσοτάκης αρνιόταν να μιλήσει για σκάνδαλο, ακόμα και στην υπόθεση Novartis, εκθέτοντας το κόμμα του και την κυβέρνηση με τον ένοχο ισχυρισμό ότι η δικαστική απόφαση στις ΗΠΑ δεν αναφέρεται σε πολιτικά πρόσωπα. Αλλά, όπως έχουμε εξηγήσει, η δικαστική απόφαση αναφέρεται ρητά σε «ξένη κυβέρνηση» και «ξένους αξιωματούχους». Αυτός που αποκλείει τα πολιτικά πρόσωπα είναι η ίδια η Novartis Hellas, η οποία βρισκόταν στη θέση του κατηγορούμενου!

Να λοιπόν για ποιον λόγο δεν μπορεί να ακούει τη λέξη «σκάνδαλο» ο κ. Μητσοτάκης. Για τον ίδιο λόγο είναι έτοιμος να χρεώσει τα δικά του σκάνδαλα στους επιτελείς του που υποτίθεται ότι κάνουν τα πάντα εν αγνοία του. Αλλά αυτή η οργανωμένη αυτοπροστασία με την ενοχοποίηση των στενών του συνεργατών είναι ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της πολιτικής διαδρομής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

The Lineup (1958): από τις βιαιότερες στην ιστορία των ταινιών νουάρ , με τον σπουδαίο Ελάι Γουάλας να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας

Το The Lineup είναι μια αμερικανική ταινία νουάρ  του 1958 της αστυνομικής τηλεοπτικής σειράς με τον ίδιο τίτλο που προβλήθηκε στο ραδιόφ...