Σάββατο, Μαΐου 20, 2023

Ο ΑΙΝΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΔΩ ΣΕ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ

Ψηφιδωτό με τον ήρωα Αινεία ανακαλύφθηκε στην Τουρκία https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiq296HOwCj6gI4AOONwmaE4p1h_67ne6vqwLUXVI5S1FtDSsWEI32DMAHiw26lknHfi3vZ5rxyE5gV3qNxDP2Go5rIRvaHVhAuze-e_Ei5xd-wsnWKxDPJcNuphgmPXoG5DPG0VM1vMW9racqsUFFwzb3Wlpgcm2DqKpL37ZdknmasGe0NvmJOBQwjJg/s1600/Psifidoto_Aineias.jpg

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα ψηφιδωτό που απεικονίζει τον ήρωα Αινεία στην πόλη Osmaniye, της Τουρκίας.
[Credit: IHA Photo]

Ανασκαφές στην πόλη Osmaniye της νότιας Τουρκίας αποκάλυψαν ένα μεγάλο ψηφιδωτό που απεικονίζει τον θρυλικό ήρωα της Τροίας, Αινεία, τον πρωταγωνιστή στο επικό ποίημα του Βιργίλιου, την «Αινειάδα».

Το ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών για την θεμελίωση ενός εργοταξίου. Η ανασκαφή αποκάλυψε τα ερείπια μιας ρωμαϊκής έπαυλης και ένα ψηφιδωτό που απεικονίζει τον ήρωα Αινεία, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην «Ιλιάδα» και την «Οδύσσεια» του Ομήρου.

Οι αρχαιολόγοι επισήμανα ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο παράδειγμα παρόμοιου ψηφιδωτού. Η οπτική ποιότητα και οι απεικονίσεις του ψηφιδωτού συναγωνίζονται αυτών της διάσημης αρχαίας πόλης του Ζεύγματος στο Gaziantep. Το ψηφιδωτό πιστεύεται ότι διακοκοσμεί το δάπεδο μιας έπαυλης που χτίστηκε τον 1ο με 2ο αιώνα μ.Χ.

Ο Cezmi Yurtsever, ιστορικός και συγγραφέας, περιέγραψε το μωσαϊκό του Αινεία ως «μοναδικό στον κόσμο».

«Το 2015 ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν αρχαία αντικείμενα και ψηφιδωτά στο δάπεδο ενός κτηρίου στο κέντρο της συνοικίας Kadirli. Τότε πολλοί αρχαιολόγοι ήρθαν εδώ και έκαναν ανασκαφές στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια αυτών των ανασκαφών βρέθηκαν αρκετά ψηφιδωτά που διακοσμούσαν το κτήριο. Σε μια σκηνή από αυτά, απεικονιζόταν ένας πολεμιστής καβάλα σε ένα άλογο κρατώντας ένα δόρυ, και υπήρχε μια απεικόνιση μιας γυναίκας με την επιγραφή της Διδούς, της ιδρύτριας της Καρχηδόνας, που πήγαινε σε κυνήγι λιονταριού με τον πολεμιστή. Το όνομα αυτού του πολεμιστή είναι ο Αινείας, ο μεγάλος Τρωικός ήρωας. Ήταν μια σημαντική προσωπικότητα μετά τον Έκτορα, τον πρίγκιπα της Τροίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Yurtsever σημείωσε επίσης ότι το ψηφιδωτό με την σκηνή που απεικονίζει τον Αινεία να πολεμά με το λιοντάρι ανακαλύφθηκε στην ίδια περιοχή.

«Αυτό το μέρος ήταν η αρχαία Φλαβιόπολη που χτίστηκε κατά τη ρωμαϊκή εποχή και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, αυτό το ψηφιδωτό κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. Η πόλη της Φλαβιόπολης κατά τη ρωμαϊκή περίοδο που απεικονίζει έναν ήρωα του Τρωικού Πολέμου είναι μια απαράμιλλη ανακάλυψη για την αρχαιολογία και την ιστορία.

Όταν ολοκληρωθούν οι ανασκαφές και αυτό το μέρος μετατραπεί σε τουριστικό αξιοθέατο, το Kadirli και το Osmaniye θα βρίσκονται στην παγκόσμια τουριστική ατζέντα. Επειδή το πιο πολύτιμο ψηφιδωτό του ήρωα του Τρωικού Πολέμου στον κόσμο είναι εδώ», συμπλήρωσε ο Yurtsever.

Σύμφωνα με τους θρύλους, ο Αινείας ήταν ένας από τους λίγους Τρώες που επέζησαν από την πτώση της Τροίας στα χέρια των Ελλήνων. Αφού λεηλατήθηκε η πόλη, συγκέντρωσε μια ομάδα επιζώντων και ξεκίνησε ένα μακρύ, δύσκολο ταξίδι για να βρει ένα νέο σπίτι.

Ο Αινείας ταξίδεψε σε πολλές χώρες, συναντώντας στη διαδρομή φίλους και εχθρούς. Τον βοηθούσαν οι θεοί, που τον ευνοούσαν για την ευσέβεια και την αφοσίωσή του, ενώ έλαβε βοήθεια και από τον πατέρα του, ο οποίος του εμφανιζόταν σε οράματα και τον καθοδηγούσε.

Τελικά, ο Αινείας και οι οπαδοί του έφτασαν στην Ιταλία, ιδρύοντας ένα νέο βασίλειο και την πόλη Λαβίνιο. Ο Αινείας έγινε ο γενάρχης του ρωμαϊκού λαού και τον τιμούσαν ως ήρωα και σύμβολο του ρωμαϊκού μεγαλείου.


Αρχική Πηγή: Daily Sabah

Ελληνική μετάφραση =>anaskafi.blogspot.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΝΝΕΑ ΧΑΪΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

 Χρήστος Μουχάγιερ ΕΝΝΕΑ  ΧΑΪΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ     Σκίτσο του Λατούφ για τη δράση του Νετανιάχου  στην Παλαιστίνη (2014)  1. Ο...