Τρίτη, Μαΐου 23, 2023

Η Δύση αποφάσισε η σύγκρουση με τη Ρωσία να μην έχει βάθος χρόνου και να συνεχιστεί έως ότου ηττηθεί η δεύτερη


Σύγκρουση αορίστου χρόνου

Γιώργος Καπόπουλος

AP Photo/Libkos, File


______________

Η επικείμενη προώθηση των F-16 στην Ουκρανία και η παρουσία του Ζελένσκι στην Τζέντα και στη Χιροσίμα, αλλά και η πρόσκληση στη σύνοδο των G-7 περιφερειακών δυνάμεων που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, όπως η Ινδία και η Βραζιλία, είναι ένα μήνυμα που δεν επιδέχεται παρερμηνείες.

Κάθε μέρα που περνά η σύγκρουση στην Ουκρανία μεταλλάσσεται ολοένα και περισσότερο σε σύγκρουση Δύσης-Ρωσίας που παραπέμπει στον Κριμαϊκό Πόλεμο του 1853-56.

Τότε η Βρετανία που συγκρουόταν στρατηγικά με τη Ρωσία για το μέλλον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μαζί με την Υψηλή Πύλη, τη Γαλλία και το Πεδεμόντιο κήρυξαν τον πόλεμο στη Ρωσία και αποβιβάστηκαν στην Κριμαία.

Παρά τις έντονες πιέσεις του Λονδίνου στο Βερολίνο και στη Βιέννη η Πρωσία και η Αυστρία παρέμειναν ουδέτερες. Έτσι η Ρωσία δεν βρέθηκε ανάμεσα σε δύο μέτωπα μεταξύ Κριμαίας και Βαλτικής και ο πόλεμος τελείωσε το 1856 με μια διαχειρίσιμη για τον τσάρο ήττα.

Η Δύση, τώρα που διαψεύστηκαν τα αποκαλυπτικά σενάρια για τις παρενέργειες των κυρώσεων, εμφανίζεται διατεθειμένη να διακινδυνεύσει μια σύγκρουση αορίστου χρόνου με τη Ρωσία μέχρι το Κρεμλίνο να αποδεχθεί την αποτυχία της αναθεωρητικής πολιτικής του στην πρώην ΕΣΣΔ.

Τα παραπάνω είναι περισσότερο ευσεβείς πόθοι παρά ρεαλιστική προοπτική, καθώς ΗΠΑ και Ευρώπη αποκλίνουν στην κυρίαρχη στρατηγική αντιπαράθεση, που δεν είναι άλλη παρά προσπάθεια ανάσχεσης της Κίνας. Η σύνοδος της Χιροσίμα συνέπεσε χρονικά με την πτώση του Μπαχμούτ, που είχε ανάλογο κόστος με την κατάληψη της Μαριούπολης, και είναι ένα μήνυμα της Μόσχας προς τη Δύση ότι η ρωσική πλευρά είναι διατεθειμένη να διακινδυνεύσει μια σύγκρουση αορίστου χρόνου για να πετύχει τους στόχους της στην Ουκρανία.

Άμεσο ερώτημα είναι αν και πώς θα αντιδράσει η Ρωσία στην προώθηση των F-16 στην Ουκρανία.

Φαντασμαγορία αποφασιστικότητας με την ευκαιρία της συνόδου της Χιροσίμα ή ουσιαστική στροφή; Μια πρώτη απάντηση θα δοθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας όπου αναμένεται να επικυρωθεί η αναδιάταξη του στρατιωτικού σκέλους της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει προσημειωμένη μια βαριά υποθήκη, η μοιραία εσωστρέφεια στην οποία θα βυθιστούν οι ΗΠΑ καθώς το 2024 είναι εκλογική χρονιά. Απαλλαγμένος από τις κατηγορίες ότι διεπλάκη με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, ο Τραμπ είναι βέβαιο ότι θα στοχοποιήσει την εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τι σχέση έχει η ΑΕΚ με το Φαρ Ουέστ ;

Λούφαξαν στην σιωπή Του Τάκη Ψαρίδη anoixtoparathyro.gr Την στιγμή που η βία έχει εξαπλωθεί ακόμα και στα δημοτικά σχολεία, κάποιοι σ...