Τετάρτη, Μαΐου 31, 2023

Ο κύκλος / The Circle / Dayereh (2000): τα αδιανόητα πάθη των γυναικών σε μια θεοκρατική χώρα

 https://filmatic.online/uploads/mini/fullstory_poster/14/5877c57a236d90068a03aae3f6c206.jpg

Ο κύκλος / The Circle / Dayereh (2000) 

Σκηνοθεσία: Jafar Panahi .

Η κάμερα του σκηνοθέτη παρουσιάζει  Ιρανές γυναίκες ακολουθώντας έναν κύκλο, περνώντας από τη μια στην άλλη , για να μας αφηγηθεί τις ατομικές ιστορίες τους, φτάνοντας ως το φινάλε όπου ο κύκλος κλείνει με την κάμερα να επιστρέφει στη γυναίκα της πρώτης ιστορίας.

 Φαύλος κύκλος και μάλιστα φρικτός  είναι η ζωή της γυναίκας σε μια θεοκρατική κοινωνία, στην οποία η ίδια θεωρείται "πολίτης δεύτερης κατηγορίας"  και χρειάζεται την ανδρική «καθοδήγηση» και «προστασία» χωρίς κανένα περιθώριο προσωπικών επιλογών. 

Υπόθεση: Μια γυναίκα μόλις έχει γεννήσει ένα κοριτσάκι. Δεν το γνωρίζει, αλλά, τόσο η ίδια, όσο και η κόρη της είναι ανεπιθύμητες. 

Τρεις γυναίκες βγαίνουν από τη φυλακή με προσωρινη άδεια. Η ανάγκη τους για χρήματα, τα οποία μπορούν να τους εξασφαλίσουν ελευθερία, θα τις οδηγήσει σε ακραίες πράξεις. 

Στο Ιράν χωρίς ταυτότητα και συνοδό μια νέα γυναίκα δεν μπορεί να αγοράσει εισιτήριο για υπεραστικο λεωφορείο. 

Παράλληλα η Παρί, μια ανύπαντρη κοπελα, δραπετεύει από τη φυλακή με σκοπό να κάνει έκτρωση. Υπό την απειλή των αδελφών της να τη σκοτώσουν, εάν τολμήσει να κάνει κάτι τέτοιο, αναγκάζεται να φύγει από το πατρικό της σπίτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα εθνικά μας χούγια

  ...