Τρίτη, Μαΐου 30, 2023

"Και ο Κλήρος έπεσε στον Σμάιλι" : ένα από τα καλύτερα βιβλία κατασκοπευτικής λογοτεχνίας σε μια ατμοσφαιρική μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη

ΚΙ Ο ΚΛΗΡΟΣ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟΝ ΣΜΑΙΛΙ ( ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠ΄ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 

 Ο Τζορτζ Σμάιλι, πρώην υπάλληλος της υπηρεσίας πληροφοριών, αναλαμβάνει να ξετρυπώσει έναν «Τυφλοπόντικα» που έχει φωλιάσει στα ανώτερα κλιμάκια της βρετανικής αντικατασκοπείας και πουλάει μυστικά στη Σοβιετική Ένωση. Για να τον ανακαλύψει, ο Σμάιλι αρχίζει ένα δύσκολο σκακιστικό παιχνίδι με τον Κάρλα, το Σοβιετικό ομόλογό του. Κινήσεις που στην αρχή φαντάζουν ασύνδετες μεταξύ τους στο τέλος θα συγκλίνουν και θα αποκαλύψουν την ταυτότητα του «Τυφλοπόντικα». Κι όλα αυτά μέσα σ' έναν αμείλικτο ψυχρό πόλεμο όπου δεν υπάρχουν καλοί και κακοί.
Το "Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι" θεωρείται το αριστούργημα του Λε Καρέ και είναι το πρώτο μέρος μιας άτυπης τριλογίας με κεντρικό πρόσωπο αυτόν που χαρακτηρίστηκε ο καλύτερος ήρωάς του. Μεταφράζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Πρόκειται για ένα κορυφαίο κατασκοπευτικό μυθιστόρημα, το οποίο βάζει στο τραπέζι την σχέση της ηθικής με την πολιτική και θέτει το - ξανά επίκαιρο - ερώτημα μήπως ο δυτικός κόσμος υπερασπίζεται τη δημοκρατία χωρίς να σέβεται τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Ο Λε Καρέ ήταν 44 χρόνων όταν το έγραψε, εκτός Ιντέλιτζενς από το 1965 επειδή τον είχε προδώσει στην Κα Γκε Μπε ο Κιμ Φίλμπι, και γνωστός ήδη ως συγγραφέας που φώτιζε τον εκφυλισμό του Παλιού Κόσμου στον λυσσαλέο αγώνα του να επικρατήσει απέναντι στον κομμουνιστικό. (ΜΙΚΕΛΑ ΧΑΡΤΟΥΛΑΡΗ, ΤΑ ΝΕΑ, 17/9/2011)

Και ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι πληροφορίες για την ταινία - Athinorama.gr Και ο Κλήρος έπεσε στον Σμάιλι : Η ταινία (2011)

Ο Τζορτζ Σμάιλι, ένας πράκτορας της ΜΙ6 που πρόσφατα αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες για να προσαρμοστεί στη νέα του ζωή, εκτός των μυστικών υπηρεσιών. 

Όταν ένα διεφθαρμένος πράκτορας θα ξανακάνει την εμφάνισή του, ενημερώνοντας ότι υπάρχει ένα «καρφί» στους κύκλους τους, ο Σμάιλι θα αναγκαστεί να ξαναμπεί στον ζοφερό κόσμο της κατασκοπείας. Αποστολή του... να διερευνήσει ποιος από τους πρώην έμπιστους συνεργάτες του, πρόδωσε τόσο τον ίδιο όσο και την πατρίδα του. 

Η έρευνά του θα εστιάσει σε τέσσερις υπόπτους - που όλοι τους είναι έμπειροι και επιτυχημένοι πράκτορες - αλλά παλιότερες έχθρες και φιλίες, θα κάνουν δύσκολο τον εντοπισμό αυτού που διαβρώνει εκ των έσω την ακεραιότητα της βρετανικής υπηρεσίας.

Χώρες Παραγωγής: France, Germany, United Kingdom, United States of America

Δεν υπάρχουν σχόλια: