Τετάρτη, Μαΐου 24, 2023

Ο Άνθρωπος που Δεν Ήταν Εκεί (2001)

 

https://www.athinorama.gr/lmnts/events/cinema/1006582/poster.jpg?format=webp&w=250&h=300&mode=pad&bgcolor=191919

Σκηνοθεσία:

Joel Coen

Κύριοι Ρόλοι:

Billy Bob Thornton … Ed Crane

Frances McDormand … Doris Crane

Michael Badalucco … Frank Raffo

Richard Jenkins … Walter Abundas

Scarlett Johansson … Rachel ‘Birdy’ Abundas

Jon Polito … Creighton Tolliver

Tony Shalhoub … Freddy Riedenschneider

James Gandolfini … Big Dave Brewster

Katherine Borowitz … Ann Nirdlinger Brewster

Christopher Kriesa … αστυνόμος Persky

Brian Haley … αστυνόμος Krebs

Jack McGee … ντετέκτιβ Burns

Lilyan Chauvin … μέντιουμ

Christopher McDonald … πωλητής

------------------------------

Σενάριο: Joel Coen, Ethan Coen

Παραγωγή: Ethan Coen, Joel Coen

Μουσική: Carter Burwell

Φωτογραφία: Roger Deakins

Μοντάζ: Ethan Coen, Joel Coen, Tricia Cooke

Σκηνικά: Dennis Gassner

Κοστούμια: Mary Zophres

1949. Ένας λιγομίλητος κουρέας και μανιώδης καπνιστής, ο Ed Crane (τον υποδύεται ο Billy Bob Thornton), που ζει στη Santa Rosa της Καλιφόρνια, βλέπει στο αφεντικό της γυναίκας του Doris (Frances Mc Dormand), τη μία και μοναδική ευκαιρία να αλλάξει την αδιάφορη ζωή του. Πώς; Εκβιάζοντάς τον. Με τα λεφτά σκοπεύει να ξεφύγει από το μπαρμπέρικο, όπου βλέπει τα όνειρά του να πέφτουν στο κενό όπως οι τούφες μαλλιών των πελατών του, και να ανοίξει ένα καθαριστήριο ρούχων. 

Κάτι όμως στο σχέδιό του δεν πάει τόσο καλά όσο περίμενε. Ειδικά όταν στην υπόθεση παρεισφρέουν η απιστία, το έγκλημα πάθους, η δικαιοσύνη και η τιμωρία. Όλα δηλαδή τα στοιχεία που ορίζουν το κινηματογραφικό είδος του film noir.

 

_____________

https://www.filmy.gr/wp-content/uploads/2022/11/The-Man-Who-Wasnt-There-50.jpg[...........................] «Barber Project', η νέα δουλειά των αδερφών Κοέν με τίτλο "The Man Who Wasn't There", μοιράστηκε το βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάνες 2001 μαζί με τον Ντέιβιντ Λυντς.

"Ο άνθρωπος που δεν ήταν εκεί" είναι ένα νέο-νουάρ εποχής (αγαπημένο είδος των Κοέν), μια ταινία 'όπου ο κύριος Χούλα-Χουπ συναντά το Μόνον Αίμα... σε ασπρόμαυρη φωτογραφία'. Είναι ο Εντ Κρέην (Billy Bob Thornton), ένας κουρέας που ζει στην μικρή καλιφορνέζικη Σάντα Ρόζα, κάπου στα 1949. Ενώ αναρωτιέται αν αυτή είναι η ζωή που ονειρεύτηκε, οι απιστίες της γυναίκας του (Frances McDormand), του δίνουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεφύγει, εκβιάζοντας τον εραστή της (James Gandolfini). Όμως η μηχανή που στήνει, ξεσκεπάζει ακόμα πιο σκοτεινά μυστικά και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον φόνο. Σπουδαίο σενάριο, ωραία σκηνοθεσία, άψογη φωτογραφία του μόνιμου συνεργάτη των αδερφών, Roger Deakins, και έξοχη μουσική του σπεσιαλίστα Carter Burwell. Θαυμάσια επανάκαμψη μετά το αποκαρδιωτικό "Ω αδερφέ, που είσαι;

Ο Μπίλυ Μπομπ εμπνεύστηκε την φιγούρα του κουρέα από τον παλιό ηθοποιό Montgomery Clift (1920-1966). 'Όταν διάβασα το σενάριο αμέσως μου ήρθε στο νου ο Κλιφτ. Είναι απών όντας απαρατήρητα παρών. Καθρεφτίζει μια θλίψη βουβή κι έναν πόνο βασανιστικό, εσωτερικό'. Με το χλωμό του πρόσωπο και τα εκφραστικά του γκρίζα μάτια ατενίζει το κενό και προδίδεται από μια τρωτότητα και μια αμφίβολη σεξουαλικότητα. Το παρουσιαστικό του προδικάζει μια παρακμή, μια φθορά και μια αναποφασιστικότητα αναίτια. Πότε ευαίσθητος ερημίτης και πότε ιδεαλιστής, πάντα με έναν ακραίο ψυχισμό, μοναδικό και σπάνιο για τα χολιγουντιανά πρότυπα. Η ερμηνεία του Θόρντον θεωρείται κορυφαία και η υποψηφιότητά του βέβαιη, με πολύ μεγάλη πιθανότητα για το όσκαρ.»

Billy Bob Thornton: ο άνθρωπος που δεν... - Mic.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα εθνικά μας χούγια

  ...