Στέλιος Ελληνιάδης / Η ελληνική κυβέρνηση αγνόησε τους Έλληνες στην Ουκρανία
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / PODCASTS -
«Το ελληνικό προξενείο δεν έβαλε λεωφορεία έτσι ώστε να φύγει ο ελληνικός πληθυσμός που βρίσκεται στην Μαριούπολη, αλλά κάλεσε τον καθένα να φύγει με το αυτοκίνητό του. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε καθόλου με το πολυσύνθετο πρόβλημα και το γεγονός ότι ο ελληνικός πληθυσμός είναι διχασμένος», είπε Στο Κόκκινο 105,5 και στον Νίκο Ξυδάκη, ο δημοσιογράφος Στέλιος Ελληνιάδης.
«Σύμφωνα με την απογραφή που έγινε το 2001 στην Ουκρανία, οι Έλληνες ήταν περίπου 91.000. Ήταν η δέκατη αριθμητικά μειονότητα στην Ουκρανία. Από αυτούς το 80% περίπου ήταν Έλληνες που κατοικούσαν στην Μαριούπολη και στις γύρω περιοχές. Πρόκειται για την πιο οργανωμένη και συμπαγή ελληνική κοινότητα στον κόσμο. Στις γιορτές που έκαναν, είχανε ελληνικές, ουκρανικές και ρωσικές σημαίες, γιατί ήξεραν ότι αυτό ήταν το κράμα τους. Τώρα, με αυτήν την επιθετική πολιτική τους επιβάλλεται να διαχωριστούν.
Υπάρχει ένα τμήμα Ελλήνων, ρωσόφωνων και φιλορώσων. Υπάρχει κι ένα τμήμα των Ελλήνων που πιθανότατα συντάχθηκε με το ουκρανικό κράτος γιατί προέρχεται από οικογένειες που είναι μεικτές. Μέχρι το 2014 στον συγκεκριμένο πληθυσμό δεν είχε τεθεί ποτέ θέμα διαχωρισμού. Από το 2014 και μετά, όταν ανατράπηκε η ειρηνική συνύπαρξη των δεκάδων μειονοτήτων και άρχισε μια εντεινόμενη συνεχώς πολιτική “ουκρανοποίησης”, με σκοπό να υποστηριχθεί το καινούργιο καθεστώς, αποκλείστηκαν όλα τα κόμματα που δεν συνέπλεαν με αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο κόμματα που έλαβαν στις εκλογές του 2012, περίπου το 50% των ψήφων, τέθηκαν σε κατάσταση απαγόρευσης στην συνέχεια. Πρόκειται για το Κομμουνιστικό Κόμμα που έλαβε περίπου το 13,5%, και για το κόμμα του Γιανουκόβιτς που έλαβε το 35% των ψήφων.
Από το 2014 και μετά, επιβλήθηκαν τρομεροί περιορισμοί στην εκπαίδευση και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στο πανεπιστήμιο της Μαριούπολης, όλα τα μαθήματα γίνονταν στα ρωσικά. Τώρα μόνο στα ουκρανικά. Το ίδιο και οι εφημερίδες και τα ραδιόφωνα που υποχρεούνται να παίζουν μόνο ουκρανικά τραγούδια. Αυτή η κατάσταση δημιούργησε ένα μεγάλο διχασμό στους Έλληνες που η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει.
Αν οι Ρώσοι όπως φαίνεται καταλάβουν την Μαριούπολη, θα ενώσουν την Κριμαία με την περιοχή της Αζοφικής θάλασσας. Έτσι ο ελληνισμός θα έχει υποστεί τρομακτικά πλήγματα καθώς θα απωλέσει η ελληνική ομοσπονδία πολλούς από τους 110 συλλόγους που είχε σε όλη την Ουκρανία. Απο την ελληνική κυβέρνηση δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον και φροντίδα. Αντίθετα, αυτό που έκαναν από το υπουργείο Εξωτερικών στους Έλληνες που είναι στην πλευρά των αυτονομιστών, είναι να τους διαγράψουν, να τους αγνοούν και να μην τους δίνουν ούτε καν, βίζα για να έρθουν στην Ελλάδα.
Φοβάμαι ότι αν και η Μαριούπολη ενταχθεί στην νέα κατάσταση που πάνε να φτιάξουν οι Ρώσοι και την ενώσουν με την Κριμαία, όλος αυτός ο ελληνικός πληθυσμός, θα βρεθεί σε γκρίζα ζώνη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου